Perşembe, 12 Nisan 2012 12:49

Hesap Verme Sırası 28 Şubatçılarda!

Uzunca bir süredir dillendirilen talepler karşılık buldu ve nihayet 28 zorbalığının aktörlerinden de hesap sorma aşamasına gelindi. Ankara Özel Yetkili savcılığının kararıyla bugün Ankara, İstanbul ve başka şehirlerde 30’dan fazla yerde gerçekleşen arama ve gözaltılar Türkiye’nin yakın tarihinde yaşadığı kirliliğin faillerinin bundan böyle ellerini kollarını sallayarak dolaşamayacaklarını ortaya koymuştur.

Gerek gerçekleştirildiği dönemde icra edilen zorbalıklarıyla, gerek halen devam ede gelen bir takım uzantılarıyla toplum vicdanında derin yaralar açmış bu zorbalığın sahiplerinin hesaba çekilmesi, öncelikle toplumun ciddi biçimde incinmiş adalet duygusunun tamiri açısından önemli bir gelişmedir.  Hiç kuşkusuz militarist dayatma karşısında çaresizlik ve sindirilmişlik olgusu, bir hukuksuzluklar düzeni şeklinde inşa edilmiş ve askeri bir mantıkla yürütülmüş Kemalist Cumhuriyetin en temel sonuçlarından biridir. Darbecilerden hesap sorulması ise bu hastalıklı yapının yıkılması açısından başlı başına bir kazanımdır.

Bu vesileyle epeyce bir zamandır darbe yargılamalarına yönelik gelişmeleri itibarsızlaştırmak, karalamak maksatlı kampanya yürütücülerinin demagojik tutumlarının faş edilmesi açısından da gelişmenin anlamlı ve değerli olduğunun altını çiziyoruz. Ergenekon-Balyoz dava süreçlerinde darbecilerin sözcülüğünü üstlenmiş çevrelerin güya adalet adına geliştirdikleri örtük darbe savunuculuğu tezleri ardı ardına çökmüştür. “Madem darbecilikle mücadele ediliyor, öyleyse neden 12 Eylülcüler yargılanmıyor!” iddiaları, “Madem darbecilikle mücadele ediliyor, neden Çevik Bir’e dokunulmuyor!” tezleri boşa çıkmıştır. Zaten bu çevrelerin hedefinin darbecilikle topyekun ve tutarlı bir mücadele olmadığı, bilakis militarizmi dolaylı yollarla savunma, yandaş darbecilerin suçlarını örtme maksatlı olduğu biliniyordu. Son gelişmeler bu tür mahcup darbe savunucularını hepten zor durumda bırakmıştır.

Gelinen aşamada zalimlerle mücadelenin kapsamlı ve uzun soluklu bir yürüyüş olduğunun bir kez daha altını çiziyor ve bu sorumluluk dahilinde duyarlı herkesi sürecin takipçisi olmaya çağırıyoruz.  28 Şubat darbesinin faillerinin yargılanması sürecinde bugün atılan adımlarla öncelikle yaptıklarının zalimlerinin yanına kâr kalmadığının görülmüş olmasından dolayı sevincimizi belirtiyor, Rabbimize hamd ediyoruz.

Son Düzenlenme Perşembe, 12 Nisan 2012 12:52
Rıdvan Kaya

Özgür-Der Genel Başkanı

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...