Perşembe, 04 Ekim 2012 10:55

Askerî okullara neşter şart

 

AK Parti’nin 4. Olağan Kongresi’nde dağıttığı 63 maddelik hedef arasında yer alan “Askeri okullardaki müfredatın yenilenmesi” maddesi kamuoyundan destek buldu. Akit’e konuşan emekli askerler “Askeri okullara neşter şart” dedi

 

Geçtiğimiz pazar günü Ankara'da yapılan AK Parti'nin 4. Olağan Kongresi'nde kamuoyuna duyurulan 63 maddelik hedef bildirisi pek çok açıdan doyurucu bulunurken; bildiride yer alan “Askeri okullardaki müfredatın yeni­lenmesi” maddesi kamuoyundan ve askeri uz­manlardan desek geldi. Hali hazırda Türk Si­lahlı Kuvvetleri'ne (TSK) bağlı Askeri Liseler ve Harp Okulları'nın hiç birinde ‘darbe' adın­da bir ders bulunmuyor. 4 yıllık Harp Okulu eğitiminde toplamda verilen 58 ders teknik açıdan oldukça başarılı bulunurken, TSK bün­yesinde verilen eğitim darbelere ortam hazır­ladığı gerekçesiyle eleştiriliyor. Askeri okul­larda verilen eğitim, Türk Silahlı Kuvvetle­ri'nce hazırlanırken; Milli Eğitim Bakanlığı ise eğitimin içeriğini kontrol edip, aralıklarla mü­fettiş gönderiyor.

TANRIVERDİ: ZİHNİYETİN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR 

Hükümetin de 2023 hedefleri arasında yer alan “Askeri okullardaki müfredatın yenilenmesi” maddesi geçmişte TSK'dan uzaklaştırılmış komutanların desteğini buldu. 28 Şubat ve daha öncesinde gerçekleş­tirilen darbelerin TSK'da verilen yanlış eğitim sebebiyle yaşandığını kaydeden komutanlar, yeni askeri eğitim sisteminin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini kaydettiler.

Akit'e konuşan Adaleti Savunanlar Derneği Başkanı (ASDER) Onursal Başkanı Adnan Tanrıverdi, ileri demokrasi için askeri okullardaki eğitim sisteminin değişmesinin şart olduğunu belirterek, “Ben, ‘Dev­letin sahibi biziz' ve ‘milletin değerlerini devlete tehdit gören' zihniyetin Silahlı Kuvvetlerde olmaması gerektiğini düşünüyorum. Bu açıdan gelişmeyi doğru buluyorum” dedi. Ordu kademelerinde zihniyet değişikliğinin eğitim sisteminin değişikliğiyle mümkün olabileceğini kaydeden Tanrıverdi, “Meslekleri incelediğimiz zaman askerliğin diğer mesleklerden farkı hedefe ulaşmak için canı ortaya koymayı ge­rektiriyor. Askerlik canı pahasına yaptığımız bir meslek. Böyle olunca zamanla devletin sahibinin ordu olduğu yönünde yanlış bir kanaat ortaya çıkmış. Canı pahasına icra edilecek vazifeyi devleti kontrol mekanizmasını sivil kuvvetlerden almayı hedefleyen askerler ortaya çıktı TSK'da... Halbuki TSK'da ve­rilen eğitimle sivil iradenin emirlerine tabi bir kuvet olmayı TSK mensupları içine sindirmelidir” diye konuştu.

“DARBE ZİHNİYETİ GİTMELİ, NAMAZ SERBESTÇE KILINMALI”

Tanrıverdi, şunları kaydetti: “28 Şubat öncesinde başlayan süreçle TSK'da milletin değerlerine ters ide­olojiye sahip bir zihniyet yerleşti. Bu zihniyetin TSK'da olmaması gerekiyor. Darbe eğitimi yoktur ama bu zihniyetle dersler okutuluyor. Silahlı Kuvvetlerde ibadetin serbestçe yapılması gerekir.”

HACIMUSTAFAOĞULLARI: MİLLET ELİNE SİLAH VERDİĞİ GÜCÜ KONTROL ETMELİ

28 Şubat döneminde ordudan uzaklaştırılan Emekli Albay Mustafa Hacımustafaoğulları da değişikliğin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Emekli Albay Hacımustafaoğulları, “1960'tan bu za­mana kadar yaşanan her darbede bu millet büyük zarar gördü. Bu yaşanan askeri darbeleri ve ara mü­dahaleleri yapan askerlerin de eğitim gördüğü askeri okullarda darbe dersi yoktu. Ancak, adı darbe ol­mayan derslerin içine darbeci damar uzantılarınca usta biçimde zerk edilen beyin yıkama yöntemleri ve oluşturulan psikolojik baskı ortamıyla darbeci kadrolar oluşturuldu, TSK içinde temizlenmesi ancak nesillere mal olacak darbeci damar inşa edildi. Mevcut eğitim sisteminin yetiştirdiği darbeci kadrola­rın 28 Şubat sürecinde haksız ve hukuksuz bir şekilde ordudan ihraç ettiği, itibarsızlaştırmaya çalıştığı binlerce subaydan sadece bir kısmı olan, her yönden olması gerektiği gibi, TSK'nın eğitim sistemi mil­let namına denetim altına alınmalıdır. Askeri okullarda verilen eğitim tamamıyla sadece askerin irade ve kontrolüne verilemeyecek kadar önemli ve hayatidir. Adı üzerinde Silahlı Kuvvetler. Millet, eline si­lah verdiği gücü de sonuna kadar kontrol etmelidir. Askeri okullara bu sebeple neşter atılması şarttır” şeklinde konuştu. Emekli Albay Hacımustafaoğulları, ayrıca “Askeri okullara öğrenci alımında komis­yonlarda Milli Savunma Bakanlığı'nın kontrolü altında olmalıdır” dedi.

Fahrettin Dede / Yeni Akit

 

Son Düzenlenme Perşembe, 04 Ekim 2012 11:05
Fahrettin DEDE

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...