Pazar, 13 Şubat 2011 01:09

Askerî okuldan atılan öğrenciye komik ödeme

1997 yılında Kara Harp Okulu'nun 4. sınıfına devam ederken TSK ile ilişiği kesilen Mustafa Çamuroğlu, o dönem 10 bin lira öğrenim gideri ödedi. Geçen yıl yasa yeniden düzenlenince okuluna müracaat eden Çamuroğlu'na devlet sadece 640 lira verdi.

 

Mustafa Çamuroğlu, 28 Şubat sürecinde Kara Harp Okulu 4. sınıf öğrencisiydi. Başarılıydı, disiplin alanında birinciliği vardı. 1997'de okulunun bitimine bir ay kala 'disiplinsizlik'ten çok sevdiği TSK ile ilişiği kesildi. Okuldan atıldığı için o günün parasıyla öğrenim gideri olarak 10 bin lira ödedi. Geçen yıl haziran ayında yapılan yasa değişikliğiyle, paranın bir bölümünü geri almaya hak kazandı. Kara Harp Okulu'na müracaatta bulundu. Eline geçen parayı görünce bir kez daha yıkıldı. Devlet, sadece 640 lira ödeme yapmıştı. Mustafa Çamuroğlu, TBMM'nin bir an önce harekete geçmesini ve mağduriyetlerin giderilmesini istiyor.

TSK mağdurlarının kaderinin hiç değişmediğini söyleyen Çamuroğlu, "O gün her şey olağanüstüydü. Sesimizi çıkaramıyorduk. Hakkımızı arayamıyorduk. Bugün daha demokratik bir ülke var. Ama mağdur olan yine biziz." şeklinde konuşuyor. "Yasa değişince, ilgili yerlere başvurdum ama çok komik bir ödeme yaptılar." diyen Çamuroğlu, o günlerde kendisine çıkarılan borcu ödemek için çok büyük sıkıntılar yaşadığını söylüyor. 1997'de asgari ücret 35 milyon TL'ydi. Çamuroğlu'nun o gün ödediği para yaklaşık 300 asgari ücrete denk geliyor. Bugün aldığı para ise sadece bir asgari ücret tutarında.

Söz konusu masraf kalemleri arasında önemli bir yer tutan personel ve amortisman giderleri, 2010 Haziran ayındaki 6000 sayılı yasa değişikliğiyle kapsam dışında bırakılmıştı. TSK ile ilişiği kesilenler de ödedikleri paraların bir kısmını geri alabilmek için komutanlıkların yolunu tuttu. Fakat komik rakamlarla karşılaştılar. 14 TL alan da oldu, 600 TL alan da. Zaman'ın konuyu gündeme getirmesinin ardından Meclis de harekete geçti. TBMM Milli Savunma Komisyonu üyesi AK Parti Çankırı Milletvekili Nurettin Akman, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'le mağduriyetin giderilmesi konusunda konuşacağını söyledi. Askerî okullardan atılan öğrencilere yapılan geri ödemelerde oranla ilgili de bazı sorunlar olduğunu belirten Akman, "Bu konuda yeni bir yönetmeliğe ihtiyaç var." dedi. Hesaplamaların 6 sıfır atılarak yapılmasına da değinen Akman, bu uygulamanın doğru olmadığını ifade etti. İlgili yasa gereği, askerî okullardan atılan öğrenciler kendisinden alınan personel ve amortisman giderlerinin geri ödenmesini istiyor. Ancak askerî saymanlar tarafından çıkarılan faturayla tam bir hayal kırıklığı yaşanıyor. Maliye Bakanlığı'nın da görüşüyle tüm hesaplamalar 6 sıfır atılarak yapılıyor. Ve kur farkı hiç dikkate alınmıyor.

Son Düzenlenme Pazartesi, 19 Mart 2012 15:58
Zaman Gazetesi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...