Çarşamba, 09 Mart 2011 23:00

Doğan Güreş'in 'astsubayın müridi' dediği yüzbaşıyı sahte raporla ordudan atmışlar

YAŞ kararıyla ordudan atılan Yüzbaşı Mehmet İnkaya'nın başına gelenler 28 Şubat sürecinde yaşananları çarpıcı bir biçimde ortaya koyuyor. Dönemin Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş'in 'Astsubaya mürit olduğu için attık' dediği kişinin kendisi olduğunu söyleyen İnkaya, Ergenekon ve Balyoz darbe planlarını yapanların o dönemde hangi görevde olduklarının araştırılmasını istiyor.

28 Şubat sürecinde, 'namaz kılıyor', 'eşi başörtülü' gibi sebeplerle yüzlerce subay ve astsubayın orduyla ilişiği kesildi. Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla ordudan atılanlardan birisi de Yüzbaşı Mehmet İnkaya olmuştu. Yüzbaşı İnkaya, dönemin Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş'in 'Astsubaya mürit olduğu için attık' dediği kişinin kendisi olduğunu söylüyor. Mehmet İnkaya, bu durumu yıllar sonra kendisi hakkında rapor tutan astsubaydan öğrendiğini belirterek, "Astsubay arkadaş vicdan azabı sebebiyle emekliliğini isteyip ordudan ayrıldı. Benden de yaptıkları için özür diledi. Bu düzmece rapor sebebiyle yıllarca sürgün hayatı yaşadım." diye konuşuyor.

53 yaşındaki Mehmet İnkaya, hayallerini süsleyen subaylık için ilk adımı 1979'da attı. TSK üniformasını giydiği 17 yılda meslek hayatında 23 takdir ve teşekkür belgesi alan İnkaya, 1990'lı yılların ortalarında eşinin başörtülü olması sebebiyle komutanlarından baskı görmeye başladı. 2 Ocak 1996'da TSK ile ilişiği kesilen İnkaya, çalıştığı özel kurumlarda da Batı Çalışma Grubu (BÇG) elemanlarınca takip edildiğini söylüyor. "Ailemle birlikte büyük acılar yaşadım." diyen Mehmet İnkaya, yüzbaşı rütbesinde birçok ile sürgün edildiğini dile getiriyor. Kırıkkale 9. Zırhlı Tugayı'nda yüzbaşı olarak görev yaptığı sırada hakkında hazırlanan raporla ordudan atıldığını kaydeden İnkaya yaşadıklarını şöyle anlatıyor: "O dönemde tugay komutanı olan tuğgeneral, askeri birlikte görev yapan 4 personeli çağırarak hakkımda bir rapor hazırlatacağını belirterek onların da bu raporu imzalamalarını istemiş. Bu raporda benim bir astsubaya bağlı mürit olarak gösterileceğimi ifade etmiş. Hazırlanan düzmece rapor o kişilerce imzalanıp Yüksek Askerî Şûra'ya (YAŞ) gönderilmiş. TSK ile ilişiğim bu rapor üzerine kesildi. O dönemde Genelkurmay başkanı olan Doğan Güreş, 'Astsubaya mürit olan bir yüzbaşıyı atmayacaktık da ne yapacaktık?' demişti. Bir süre sonra bahse konu rapora imza koyanlardan Hüseyin isimli astsubay bana gelerek 'Komutanım, genelkurmay başkanımızın ifade ettiği o yüzbaşı sizsiniz, bunu biliyor musunuz? O düzmece rapora ben de imza koydum, dayanamadım, onun için TSK'dan emekliliğimi istedim, emekli olacağım, hakkınızı helal edin.' dedi. Bu da gösteriyor ki, o dönem TSK ile ilişiği kesilen bin 630 kişi bu tür düzmece raporlarla liyakate bakılmadan mağdur edilmiştir."

Emekli Yüzbaşı İnkaya, ailesiyle Bursa'ya yerleştikten sonra birtakım kişiler tarafından takip edildiğini ifade ediyor. Telefonlarının dinlendiğini, evine giren çıkanların da fişlendiğini dile getiren İnkaya, şunları kaydediyor: "Oturduğum sitenin kapıcısına evime girenleri, çıkanları, eve kaçta girip çıktığımı sormuşlar. Polis karakolunda yıllarca form doldurttular. Formlarda 'ahlaklı mısınız?' gibi sorular yöneltildi. 6 ayda bir doldurulan formlar BÇG'ye gönderilmiş. Suçum sadece namaz kılmaktı. Tugayın bahçesindeki camiye gidiyordum, 'gitme' dediler." Yaşadığı sürgünler sebebiyle çocuklarının eğitiminin aksadığını anlatan İnkaya, çocuklarının 'Baba, hiçbir yerde aynı arkadaşlarla okulu bitiremedik.' dediğini gözyaşları içerisinde anlatıyor. Ergenekon ve Balyoz darbe planlarını yapanların 28 Şubat döneminde hangi görevde olduklarının da araştırılmasını isteyen İnkaya, TBMM'deki tasarının bir an önce yasalaşmasını istiyor.

Son Düzenlenme Perşembe, 10 Mart 2011 09:16
Zaman Gazetesi