Çarşamba, 02 Mart 2016 11:11

"Eşim başörtülü diye ordudan atıldım"

VATAN: Bilecik'te kamu kurumunda görevli  İsmail Kaplan, astsubayken 28 Şubat sürecinde, eşi başörtülü olduğu ve namaz  kıldığı için ordudan uzaklaştırılmasıyla yaşadığı zorlukları unutamadığını  belirtti. 
 
 Kaplan (46), AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1984'te isteyerek  askeri liseye girdiğini söyledi.
 
Mamak Muhabere Okulundan 1988'de   mezun olduktan sonra Çanakkale  Gelibolu Kolordu Muhabere Taburunda astsubay muhabere teknisyeni olarak göreve  başladığını kaydeden Kaplan, 2000'e kadar farklı birliklerde görev yaptığını  bildirdi.
 
Ordudaki görevinin, 28 Şubat süreci öncesine kadar başarılarla dolu  olduğunu ifade eden Kaplan, "Hatta KKTC'de görev yaptığım sırada tabur  komutanımız beni 'örnek astsubay' olarak lanse etti. Kıbrıs'taydım ve 28 Şubat  süreci başladı, örnek astsubayken her şey tersine döndü. O tarihten itibaren  ikinci sınıf vatandaş ve istenmeyen adam muamelesi gördüm, her türlü zulüm  başladı" dedi.
 
KKTC'de başından geçenleri anlatan Kaplan, alay komutanının yaptığı  toplantıda "sadece kendisini dinlemelerini, cevap vermemelerini" istediğini  belirtti. Kaplan, şöyle devam etti:
 
  "İlk söylediği cümle, 'Sizin dininiz diyor ki eşlerinizi yabancı  erkeklere göstermeyin. O zaman gideceksiniz, hanımlarınızla konuşacaksınız ya  başlarını açacaklar ya da sokakta, gazinoda, kantinde görürsem rezil ederim'  dedi. Diğer ilginç cümle ise 'Basketbol şalvarla oynanmaz, kuralına göre  oynayacaksınız.' Cevap vermeye yeltendik ama tabur komutanı susmamız için işaret  etti. Zaten o tarihten sonra 'şüpheli personel' kategorisine alındık ve 6 ayda  bir hakkımızda rapor hazırlandı. İmzaladığımız bir şey yoktu ama kişiye özel tek  evrak verdiler. Sonradan bunların kullanılacağını, basına yansıyacağını,  yaptıkları yanlışın anlaşılacağını ve duyulacağını düşününce bu evraktan da  vazgeçtiler. Bu evrakta ilginç ibareler vardı. O dönemin alay komutanının el  yazısıyla eşlerimizin kıyafetleri 'ilkel giysi' olarak belirtiliyordu."
 
 Ailesiyle kaldığı askeri lojmanda da büyük sıkıntılar yaşadıklarına  değinen Kaplan, eşi başörtüsünü çıkaran personelin, baskıdan kurtulduğu bir dönem  geçirdiklerini dile getirdi.
 
 Kendisi gibi birçok asker ile ailelerinin ciddi zorluklarla mücadele  ettiğini vurgulayan Kaplan, "Başkalarının yaşadığı sıkıntılara bakıyorum, kendi  yaşadığım sıkıntılara şükrediyorum. Daha kötü durumlarda olanlar vardı. Suçumuz  namaz kılmak, eşimizin başörtülü olmasıydı. Eşinden boşanmak zorunda kalanlar  oldu" ifadelerini kullandı.
 
 
"Bir anda işsiz kaldık"
 
Kaplan, 2000 yılında izindeyken çağrılıp, basit bir belgeyle ordudan  ilişiğinin kesildiğinin bildirildiğini anlattı.
 
Yıllardır ekmek yediği, severek başladığı mesleğinden bir günde  atıldığını belirten Kaplan, şunları kaydetti:
 
 "Ordudan atılma sebebim, bana verilen belgede 'disiplinsizlik' olarak  gösterildi. Bir anda işsiz kaldık. Hiçbir vasfınız yok, 'Ne iş olursa yaparım'  modunda  iş arıyorsunuz. Yaşamayan bilmez. YAŞ kararlarıyla ayrılıyorsunuz ve  sizin hakkınızda verilen kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi dahil hiçbir yere  götürüp hakkınızı arayamıyorsunuz. Kanunla önümüzü kapatmışlar. 2010'daki  referandumda hükümetimizin, sağ olsun, YAŞ kararlarını yargıya açması ve ardından  bizlerle ilgili kanun yapılmasıyla bu iş biraz normale döndü. Her şey dört  dörtlük normale döndü diyemeyiz, çünkü Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, ikili, üçlü  kararnameyle görevine son verilen arkadaşlar var. Bizler görevimize döndük,  kanunla memur veya emekli olduk ama kararnameyle ayrılan arkadaşlarımızın hepsi  şu anda halen işsiz ve dışarıda."
 
Bu süreçte ordudan atılan personelin, boynunu büküp "Allah'tan geldi,  kaderimizmiş, çekecekmişiz" deyip bugünlere geldiğini ifade eden Kaplan, sadece o  dönem görev yapan rütbeli askerlerin değil, onlarla ortak çalışan, brifing veren,  buraya çağıran ve gidenlerin de yargılanmasını, hakkettikleri cezaları almasını  istediklerini sözlerine ekledi.
ASDER Genel Merkezi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...