Çarşamba, 24 Mayıs 2017 18:44

28 Şubat Davasında Tansu Çiller Duruşmaya Zorla Getirilecek

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Şubat davasında "mağdur-tanık" sıfatıyla yer alan, dönemin DYP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller'in 18 Temmuz'daki duruşmaya zorla getirilerek dinlenmesine karar verdi.

Başkan, dönemin devlet bakanı Bahaddin Şeker'in talimatla alınan ifadesini de okudu. "28 Şubat'ın post modern bir darbe olduğunu, bunun askeri, sivil, siyasi, basın-medya ayağının bulunması gerektiğini" anlatan Şeker, "Önlem alınmadığı için 28 Şubat'ın uzantıları 15 Temmuz FETÖ/PDY darbesi yaşanmıştır. Askeri değil ama siyasi kanattan istifa etmem istendi, ama ben etmedim" dedi.

"28 Şubat'ın failleri kimse…"

Gelen evrakların okunmasından sonra mahkeme mağdur, müşteki ve katılanlar ile avukatların talepleri alındı. Avukat Cüneyt Toraman ortak bir dilekçe hazırladıklarını ifade edip, dilekçe hakkında şu özet bilgiyi verdi: 

"28 Şubat Refah Yol hükümetinin kuruluş-yıkılış dönemine sığdırılmaya çalışılıyor. 28 Şubat'ın failleri kimse, 15 Temmuz'un failleri de onlardır. Mağdurları milyonlarca insandır. 15 Haziran sanıkları tutuklu yargılanıyor. Buradaki sanıklardan haklarında kuvvetli suç şüphesi olanlar hakkında yakalama kararı çıkarılmasını istiyoruz."

"Mesut Yılmaz'ın da dahil edilmesini talep ediyorum”

55. Hükümet'in başbakanı Mesut Yılmaz'ın mahkemedeki ifadesinde, ilk MGK toplantısında BÇG'nin kaldırılmasının kararlaştırıldığını söylediğini belirten avukat Emrullah Beytar, MGK yazısının Yılmaz'ın mahkemeyi yanılttığını gösterdiğini savundu ve "28 Şubat'ın sivil ayağıyla ilgili olarak yürütülen soruşturmaya Mesut Yılmaz'ın da dahil edilmesini talep ediyorum" dedi.

Avukat Bülent Demir de şu ilginç iddiayı gündeme getirdi:

"Bir duruşmaya Pentagon'dan general geldi ve duruşma aramasında bana 'Neden Çevik Bir'in üzerine gidiyorsunuz? Siz kimsiniz? Fetullah Gülen'ci misiniz' diye sordu. 'Bizler yeni Osmanlıyız' dedi. Ayrılırken, 'Çevik Bir'in üzerine fazla gitmeyin' diyerek, bana kendisinin yazdığı Kemalizm isimli kitabı verdi. Pentagon'dan generallerin savunmayı tehdit etmesi hakkında Çevik Bir'in kanaati ve bilgisi olup olmadığı sorulsun. Bir sonraki celse bu generalin adını soyadını vereceğim."

Zorla getirme kararı

Yarım saat aradan sonra ara kararları açıklayan Başkan Yiğitsoy, Çiller'in mazeretini reddettiklerini, zorla getirme kararı aldıklarını açıkladı. Çiller'in 18 Temmuz'da yapılacak duruşmada dinleneceğini belirten Başkan Yiğitsoy, mahkemenin görevsizlik kararı vermesi yolundaki talebi de reddettiklerini söyledi.

ASDER GENEL MERKEZİ

ASDER Genel Merkezi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...