Pazartesi, 09 Ekim 2017 11:16

Ders Çalışır Gibi Davalara Çalışıyorlar

GERÇEK HAYAT:

ASDER DE YARDIMCI OLUYOR

ASDER 28 Şubat’ta atılan askerler ve asker emeklilerinin kurduğu bir dernek. ASDER de 15 Temmuz Darbe Davalarını Takip Platformu’na teknik konularda yardım ediyor. Örneğin iddianamede “Çağrı eylem planı yürürlüğe girdi” deniyor. Çağrı eylem planının ne olduğu konusunda, ASDER’den her dava için tayin edilen sorumlu kişiler yardımcı oluyor.

ELLERİNİ TAŞIN ALTINA KOYDULAR

28 Şubat döneminde mağdurların yanında olan, her davaya gönüllü olarak koşan avukatlar, darbe gecesinde ise tankın önündeydiler. Hemen sonrasında ise onları baş başa vermiş ne yapabiliriz diye düşünürken gördük. Birçoğu Hukukçular Derneği çatısı altında bir araya gelen bu avukatlar, kendilerini davada taraf olarak görüyorlardı. Çok sayıda dava açılacağı ve çok sayıda avukata ihtiyaç olacağı belliydi. Şehit ve gazilerin gönüllü müvekkili olup, haklarını hukuklarını savunmaya karar verdiler. Bunun üzerine henüz soruşturmalar yapılırken avukatlara davet gönderildi ve açılacak davaların hangilerinde görev almak istedikleri soruldu. Gerek Hukukçular Derneği çevresinden gerekse farklı dernek ve platformlardan avukatlar görev bildikleri savunma için gönüllü oldular. Cüneyt Toraman, Hüsnü Tuna, Yasin Şamlı, Necip Kibar, Cavit Tatlı, Rıza Saka, Mehmet Sarı, Mustafa Doğan İnal, İbrahim Öztürk, Ahmet Özel, Öznur Uslu, Şeyma Döğücü… gibi tecrübeli avukatların yanı sıra çok sayıda genç avukat da bu davalar için cüppelerini giymeye karar verdi. Şehit yakınları ve gazilerle iletişime geçildi. Vekaletleri alındı ve böylece davalara müdahil olundu. İlk olarak 86 avukatla birlikte davalara girilmeye başlandı. 10 ay önce ise 15 Temmuz Darbe Davalarını Takip Platformu oluşturuldu ve Rıza Saka başkan olarak seçildi. Şu anda 200 gönüllü avukat bulunuyor ve bunların 130 tanesi aktif olarak davaları takip ediyor.

ANA DAVAYA 50 AVUKAT

Her dava için sorumlu bir avukat ve onunla birlikte çalışacak bir ekip oluşturulmuş. Ekibin büyüklüğü ise davanın büyüklüğü ile orantılı. Mesela darbe ana davasının sorumlu avukatı Yasin Şamlı ancak kendisine yaklaşık 50 kişilik bir avukat grubu eşlik ediyor. Platform üyeleri 15 günde bir buluşarak kendi aralarında dava süreçlerini tartışıyor, birbirlerini davalardaki gelişmelerle ilgili bilgilendiriyorlar. Geçtiğimiz hafta bu toplantılardan birine Gerçek Hayat dergisi olarak konuk olduk. Neler konuşulduğuna kulak verdik, ortamı gözlemledik. Sepetçiler Kasrı’nda yapılan toplantıya 100’e yakın avukat katılmıştı. Davalarla ilgilenen avukat sayısını düşündüğümüzde, toplantıya ilgi yüksekti. Öğrendiğime göre Başbakanlık, İBB gibi kurumlar da darbe davalarına olan desteklerini göstermek için kurum avukatları ile süreci takip ediyorlar.

KADINLAR OMUZ VERMİŞ

Toplantı başlamadan önce avukatlar birbirleriyle davalarındaki ilginç buldukları ayrıntıları paylaşıyorlardı. Bunlardan biri Işıl Eren Alioğlu’ydu. İlgilendiği Doğan Medya Center davasında bir şehit olduğunu ve bir türlü kimin tarafından vurulduğu bilinemezken bir görgü tanığa ulaşmayı başardığını, onun ise şehidin askerler tarafından vurulduğuna dair ifade verdiğini anlattı heyecanla. Davalarla ilgili bilgilendirmelerin yanı sıra biraz motivasyon, biraz dertleşme, biraz teknik, biraz taktik, biraz muhabbet vardı toplantıda… Dikkatimi çeken ve beni mutlu edense bu gönüllü çalışmaya çok sayıda kadın avukatın da omuz vermiş olmasıydı. Genelde kadın avukatları ön planda pek göremediğimi söylediğimde, kadın avukatlardan biri espriyle karşılık verdi: “Biz hep çalıştığımız için ortalarda pek görmüyorsunuz.”

Son Düzenlenme Pazartesi, 09 Ekim 2017 11:27
ASDER Genel Merkezi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...