Cuma, 15 Aralık 2017 11:22

Amerika’ya ümmetten one mınute

Kudüs’e sahip çıkan 48 İslam ülkesinin dik duruşu ABD’yi Ortadoğu’da etkisizleştirdi, Filistin konusunda devre dışı bıraktı. Uluslararası alanda da destek bulamayan Trump yalnızlığa mahkum oldu.

Star Gazetesi

 
 

Türkiye'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Kudüs gündemiyle olağanüstü toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İstanbul Zirvesi sonuç bildirgesi ve sonrasında yaşanan gelişmeler, ABD’nin Ortadoğu’da on yıllardır süren tek taraflı, kaosa yol açan karar alma dönemini sona erdirdi. ABD “Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etme” kararında dünya genelinde yalnız kalırken, işgalci İsrail’i BM Güvenlik Konseyinde koşulsuz desteklediği halde İsrail-Filistin barış görüşmelerine arabuluculuk yapma süreci de sona erdi. Türkiye’de 15 Temmuz darbesiyle kukla bir yönetim kurulmasını, Suriye’de Fırat Kalkanı ile Akdeniz’e açılan PKK koridorunu, Körfez Krizi’nde Katar’da darbe oyunlarını önleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu defa Ortadoğu’da Kudüs’ün İsrail’e teslimi oyununu bozmakla kalmadı Filistin ve Kudüs sorununa kalıcı barış gelmesi için dünyayı harekete geçirerek küresel oyun kurucu oldu.

İSTANBUL ZİRVESİ’NİN ÜÇ KRİTİK SONUCU 

Zirveyi değerlendiren Adaleti Savunanlar Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASSAM) Strateji uzmanı Nejat Özden, İstanbul’da olağanüstü toplanan İİT Kudüs Zirvesi’nin konuklarının sadece 56 İslam ülkesinin devlet başkanları, başbakan ya da dışişleri bakanları değil Rusya ve Çin gibi iki BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi küresel güçlerin, Venezüella’dan Tayvan’a kadar farklı ülke liderlerinin de olmasına dikkat çekti. İİT İstanbul Zirvesi’nde Doğu Kudüs’ün Filistin’in başkenti olarak tanınmasının tüm dünyada yankı bulduğunu ve ABD merkezli tek taraflı Kudüs projelerinin rafa kalktığına dikkat çeken Özden, zirvenin üç önemli küresel sonucu olduğuna dikkat çekti. 

1. KORKU İMPARATORLUĞU YIKILDI

“Birincisi bölge ülkeleri bugüne kadar Ortadoğu’da ABD ve İsrail’in güvenliğine ters açıklamalar yapamıyor, ABD’nin çizmiş olduğu rotada yürüyorlardı. Türkiye’nin ardından bölge ve hatta dünya ülkeleri harekete geçti, ABD ve İsrail’in Kudüs’ü tek taraflı işgal planını tanımadıklarını ilan etmeye başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğindeki İİT’nin Kudüs zirvesi ve alınan kararlar, bölgedeki korku imparatorluğunun yıkılmasını sağladı. ABD’nin bölgedeki tek oyun kurucu gücü sarsıldı.” 

2. KUKLA YÖNETİMLER SORGULANACAK

“İkincisi, bugüne kadar Ortadoğu’daki Müslüman ülkelerde halk egemenliğine dayanmayan liderler ABD destekli askeri darbelerle devrilmekten çekindikleri için İsrail işgallerine çok zayıf tepkilerle sessiz kalıyordu. Kitle iletişim araçlarının bu kadar geliştiği günümüzde sadece Arap değil tüm İslam ülkelerindeki Müslüman halkların Filistin gerçeğini ve Kudüs’e kimin sahip çıktığını gördü. Artık İsrail işgallerine ve ABD haksızlıklarına sessiz kalacak liderleri sarsacak tepki kendi halklarından gelecektir.”

3. TÜRKİYESİZ OLMAYACAĞI GÖRÜLDÜ

“Üçüncüsü, Türkiye’yi hesaba katmayan hiç bir planın Ortadoğu’da hayata geçemeyeceği görüldü. Türkiye küresel güçlerin 15 Temmuz planını, Fırat Kalkanı’yla terör koridorunu, Katar ablukasında oynanan oyunların ardından Kudüs’teki oyunu da bozdu. Ayrıca Türkiye küresel oyunları bozmakla kalmadı, Kudüs’te yeni bir barış yolunu da açarak oyun kurucu da oldu. Türkiye, bölgesel oyuncu olmaktan küresel oyuncu olmaya geçti. Bu  zirve Türkiye’nin büyük diplomatik başarısı ve ABD’nin yalnızlaşmasıdır.” 

http://www.star.com.tr/politika/amerikaya-ummetten-one-minute-haber-1286087/

ASDER Genel Merkezi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...