Cumartesi, 25 Şubat 2017 10:42

En Son Engel Kalktı - Basın Duyurusu

Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar kamu görevi veren memurlar dışında kadınlarımızın kılık kıyafeti ile ilgili hiçbir yasal düzenleme yapılmamıştır. Hal böyle olmasına rağmen gücü elinde bulunduran vesayet odaklarının dayatmasıyla bazı dönemlerde ve özellikle 28 Şubat sürecinde gerek Kamu görevlilerinin gerekse sivil vatandaşlarımızın Kamu hizmeti vermeleri veya almalarına kılık kıyafetleri gerekçe gösterilerek engel olunmuştur.

28 Şubat sürecinde öğrenim gören kızlarımızın kıyafetleri gerekçesiyle eğitim hakkı engellenmiş, bir kısmı eğitimini yarıda bırakmış, bir kısmı da yurt dışında eğitim almak zorunda kalmıştır. Okullarından mezun olan öğrencilerin ise kamuda iş bulmaları yine aynı gerekçe ile engellenmiş ve adeta toplumun büyük bir kesimi ötekileştirilmiş, sosyal hayatın dışına itilmiştir.

Bu keyfi tavır bazı kurumlarda daha da ileri giderek, eşi başörtülü olan kamu çalışanlarının memuriyetlerinin sonlandırılmasına kadar varmıştır. Bu cümleden olmak üzere, 28 Şubat sürecinde eşleri başörtülü olduğu için YAŞ kararları ile, kararnamelerle, çeşitli baskılarla istifa veya emekliliğe zorlananlarla birlikte yaklaşık 10.000 subay, astsubay ve uzman çavuş Silahlı Kuvvetlerden ihraç edilmiş veya ayrılmak zorunda bırakılmıştır.

Temel insan haklarına aykırı olan bu keyfi uygulamalar Devlet- Millet birlikteliğine büyük zarar vermiştir.

28 Şubat sürecinin sona ermesinden sonra hükümetin atmış olduğu demokratikleşme adımları ile devlet ile millet arasında açılmış olan makas kapatılmaya çalışılmıştır. Önce sivil vatandaşların kamu hizmetinden yararlanmasının önündeki engeller kaldırılmış, ardından da kamuda çalışan personelin kılık ve kıyafeti üzerindeki kısıtlamalar peyderpey ortadan kaldırılmıştır. Bu adımlar çerçevesinde öğrencilerin başörtülü olarak eğitim alma hakkı serbest bırakılmış, avukatların duruşmalara başörtülü olarak girmesi önündeki engel kaldırılmış, kamuda çalışan sivil memurlara da  serbestiyet sağlanmıştır. Bu süreçte üniformalı olarak görev yapan Emniyet Personeline da başörtülü olarak hizmet verebilme imkanı getirilmiştir.

Yasaklamaların kaldırıldığı en son kurum ise Silahlı Kuvvetler olmuştur. 22 Şubat 2017 günü Milli Savunma Bakanlığı'ndan yayınlanan bir kararla artık başörtüsü takmak isteyen bayan Subay ve Astsubayların da başörtülü olarak kamu hizmetinde bulunabilecekleri yönünde bir düzenleme yapılmıştır.

15 Temmuz gecesi halkımız birlik ve beraberlik içerisinde ülkesine ve Vatanına sahip çıkmıştır. Şüphesiz ki atılan bu adımlar Devlet-Millet kaynaşmasına büyük katkı sağlamıştır. Milletimiz bu kararı sevinçle karşılamıştır. Bu düzenlemenin hayata geçmesinde irade gösteren başta Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Milli Savunma Bakanımız ve Genelkurmay Başkanlığımıza, şükranlarımızı sunarız. 

Mustafa Hacımustafaoğulları

Asder Basın Sözcüsü

ASDER Genel Merkezi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...