Cumartesi, 26 Mart 2011 17:38

Kapsam Dışı Kalan Mağdurlara Duyuru

10 Mart 2011 tarihinde TBMM'de  oylanarak, 926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetler Personel Kanununa EK 32. madde eklenmiştir.

Bu değişiklikle; 12 Mart 1971 tarihinden Kanunun yayımı tarihine kadar, yargı denetimine kapalı veya Yüksek Askerî Şûra kararları dayanak yapılarak tesis edilen idari işlemler kapsama alınarak, bu yöntem kullanılarak Türk Silahlı Kuvvetlerinden ilişiği kesilenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi amaçlanmıştır.

 

ASDER olarak yoğun gayret gösterilmesine rağmen, somut olarak sayı ve durumları belli olmadığından ve yargıya açık olduğu için, üçlü kararname ve Bakan onayı ile ilişiği kesilen ve emekliliğe zorlanan subay, astsubay ve uzmanlarla, okullarından idari kararlarla çıkarılan askeri öğrenciler yasa kapsamına alınamamıştır.

 

Derneğimize yapılan yoğun müracaatlardan, olağan dışı dönemlerde yargıya açık işlemlerle de çok sayıda askeri personelin mağdur edildiği anlaşılmaktadır. Derneğimiz prensip olarak, Silahlı Kuvvetlerimizde disiplinin temini için askeri yargı sisteminin yeterli olduğunu ve re'sen emeklilik işlemlerinin yargı kararları ile yapılması gerektiğini savunmaktadır.

 

Yargıya açık işlemlerle yapılan re'sen emeklilikten doğan mağduriyetlerin giderilmesi için ASDER bir çalışma başlatmıştır.

 

Uzun soluklu olacağı değerlendirilen bu çalışmanın somut bilgilere dayanarak ve bizzat mağdurların katkısı ile yürütülmesi gerektiğine inanılmaktadır.

 

Bunun için ASDER Bünyesinde “KARARNAME MAĞDURLARI GRUBU” , “EMEKLİLİĞE VE İSTİFAYA ZORLANAN MAĞDURLAR GRUBU” , “MAĞDUR ASKERİ ÖĞRENCİLER GRUBU” ve “MAĞDUR UZMANLAR GRUBU” oluşturulacaktır.

 

Haklarında tesis edilen idari işlemleri haksız bulanlar, bu haksız işlemlerden dolayı başvurdukları yargı önünde de hakkını alamadığını ve mağdur olduklarını düşünenler, taşın altına ellerini sokmalı, ekli formda kendilerine uygun olanları noksansız ve kendilerindeki bütün bilgileri katarak (Özellikle, kapsam dışı kalma kategorisi esas olmak üzere, Son görevinizden ayrılış şekli dahil) doldurmalı ve Derneğimize göndererek ASDER üyesi olmak için teşebbüs etmelidir.

 

Birlikten güç doğar. Mağduriyetlerin kaldırılması için herkesin yapabileceği bir katkı mutlaka vardır. Seyirci kalarak, hakkımızın başkaları tarafından alınıp bize teslim edilmesini istemek kolaycılık ve bedavacılıktır. Taşın altına elimizi sokmaz isek, herkes de bizim gibi düşünür ise hakkımızın alınması ancak kıyamete kalacaktır.

 

Yeni hak mücadelemiz hayırlı olsun.

 

İlgilenenlere saygı ile duyurulur.

 

ASDER

 

 

 

Son Düzenlenme Pazar, 20 Ocak 2013 11:05
ASDER Genel Merkezi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

113 yorum

  • Yorum Linki serkan yurda Salı, 09 Aralık 2014 15:58 yazan serkan yurda

    asder yöneticileri neden hakkını alamamış mağdurları gündeme getirmiyor?

    Raporla
  • Yorum Linki kadir ersin Salı, 25 Kasım 2014 20:33 yazan kadir ersin

    1975 yılında ast subay eşlerinin yaptığı yürüyüş nedeniyle yargılanmadan ordudan atılanlardanım 45 arkadaşım 1 ay oda hapsi ile cezalandırıldık. birlikte yer yok diyerek 28. tümen askeri ceza evine gönderdiler. resen emeklli belgesini imzalatmadan hapisten çıkartmadılar. dava açmak istedik
    bizim açtığımız dava bitmeden açamazsınız dediler. bekledim yaklaşık 4 yıl sonra berat kararım geldi tekrar dava açmak iistedim reddettiler. bilz silzi disiplin yoluyla attık dediller. dosyamı bile almadılar. o günden sonra resmen boşlukta kaldım. daha 3 yıllık ast subaydım. bana ve aynı kaderi paylaşan arkadaşlarıma yazık değilmi

    Raporla
  • Yorum Linki Kadir Tekin Salı, 24 Haziran 2014 12:47 yazan Kadir Tekin

    Kapsam dışı kalan personel kanun teklifinde bence şöyle bir düzeltme yapılmalı söz konusu kanunun ön gördüğü süreler içinde baskılara dayanamayıp , yapılan yanlışları görüp kendiliğinden emekli olan istifa eden veyahut ayrılan personelin tamamını kapsayacak şekilde olmalıdır. söz konusu baskıları ve yanlışlıkları ispat zorunluluğu getirilmemeli bazıları için bu durumları ispat etmek mümkün olmayabilir saygılarımla

    Raporla
  • Yorum Linki Fatih Çarşamba, 12 Haziran 2013 17:27 yazan Fatih

    nşaallah yakın zamanda kararname ve bakan onayı ile, resen ve disiplin yoluyla ilişiği kesilen uzman jandarmalar (sözleşmelileri n zorunlu hizmeti dolduğundan belediyelere ataması yapılabiliyor.) ile astsubay ve subaylara da bir çözüm bulunur, Alllah ın izniyle...
    Ankara ziyaretinde, ziyaret öncesi bu konunun gündemde olmadığı öğrenilmiş olduğundan, bu konudaki ziyaretlerin çoğalmasıyla çözümün hızlanabileceği ni düşünüyorum.
    AYİM in de haklı görme ihtimali imkansız olan, çünkü mahkeme kararında dahi suçu belirtilmeyen bu insanların çoğunun (ahlaki nedenlerle ilişiği kesilenler dahil), suç diye nitelendirilebi lecek bir hatalarının olmadığı objektif incelemeyle görülebilecekti r. Bu adalet şansları olsa yeterlidir bence.
    Özellikle sayın Başbakanımızın bu konunun önemini ve mağdurların aslında kötü insanlar olmadığını öğrenmesi ve buna inanması durumunda, çok kısa sürede çözüleceği düşüncesindeyim.
    Allah yar ve yardımcınız olsun tüm ASDER çalışanlarının

    Raporla
  • Yorum Linki meral çam Salı, 26 Mart 2013 02:34 yazan meral çam

    benim eşimde bu mağdurlar arasında ve üç çocuğumuzla bütün haklarımızdan mağdur edildik ne yapmamız gerekiyor dilekçe yazıldı cevabı gelmedi beni aydınlatırmısınız hakkımızı olanı almalıyız eşim bu vatana 11 yılını verdi bukadar basitmiydi yani sayın başbakanım adaletinizi birde siz konuşturun ve bizleri duyun ltfn

    Raporla
  • Yorum Linki Kirectepe Çarşamba, 13 Şubat 2013 18:20 yazan Kirectepe

    Tamer Bey,
    23 Eylul 2012'den sonra, artik hersey ANAYASA MAHKEMESI'nin elinde. Bir baska umudumuz yok.
    Biz hakliyiz demek isi cozmuyor, AYM'nin " sen haklisin..! " demesi gerekiyor.
    Umutsuz yasanmiyor.
    Allah yardimcimiz olsun..

    Raporla
  • Yorum Linki tamer öncüer Salı, 05 Şubat 2013 19:35 yazan tamer öncüer

    Cafer Yakar Beyefendinin analizine katılıyorum. Haklarını alanların gözü aydın olsun.Diğer RE'SEN EMEKLİLERİN DE en kısa zamanda mağduriyetlerinin giderileceğine inancım tamdır.Bu durumda olanlar, lütfen kayıtsız kalmayınız. Hak verilmez, alınır. Biz haklıyız. SAYGILARIMLA...

    Raporla
  • Yorum Linki Kirectepe Çarşamba, 21 Kasım 2012 17:38 yazan Kirectepe

    Sonuc olarak, eger siz yargilar gibi yaparsaniz, cephedeki kardesimiz de savasir gibi yapacaktir.
    Bu bizi zaafa goturecektir, goturmustur.
    Cephede bolucu eskiya pesinde kosarken, dagda bir Yzb'imizi meslekten ihrac edebilecek kadar suratle hareket eden pervasizlar, bugun haklarin iadesi konusunda neden bu kadar yavaslar. Mecliste gorusen arkadaslarimiza kanun lazim diyorlar, AYIM'in elinde yuzlerce kanun var, sabah aksam karar veriyor.Hicbir akli-evvel neden demiyor, ugrasma, bunlar AIHM'sinden doner diye.
    Yetmedimi re'sen emekli arkadaslarimizin cektigi zulum..
    Umarim Sn.Gnl.Kur.Bsk.'im bunlari okuyordur...

    Raporla
  • Yorum Linki Kirectepe Çarşamba, 21 Kasım 2012 17:28 yazan Kirectepe

    Kosaner Pasa'nin dinlenen konusmasinin 2. bolumunden;
    ASKERİ YARGIYI DEĞİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORLAR
    En büyük sıkıntı AYİM''de çünkü doğru karar veriyor. O'na emir veremedikleri için onun derdindeler diğer bizi sıkıntıya sokacak bir konu arkadaşlar askeri yargı sitemini değiştirmeye çalışıyorlar. Emir veremedikleri için onu nasıl ortadan kaldırırız nasıl pasifleştiririz. Onun derdindeler.
    http://www.hurriyet.com.tr/gundem/18576785.asp
    ***********************
    Sn.Tanriverdi Pasam, cok daha once AYIM hakkindaki endislerini belirttikten ve AIHM'si cogu adil yargilanma ile ilgili 3000 dava dosyasini iade ettikten sonra,bir eski Gnl.Kur.Bsk.'nin bu sozleri, vesayet ve Toplumsa Mutabakat acisindan ne durumda oldugumuzu gostermektedir.
    Siz yargilar gibi yaparsaniz ancak bizleri kandirisiniz AIHM'i degil.

    Raporla
  • Yorum Linki Kirectepe Cumartesi, 17 Kasım 2012 21:21 yazan Kirectepe

    [quote name="Kirectepe"]
    .....Ancak, Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Onursal Başkanı E.Tuğg. Adnan Tanrıverdi başkanlığındaki bir heyet Başbakan R.Tayyip Erdoğan'ı Dolmabahçe'deki çalışma ofisinde ziyaret ederek, AYİM'in adil bir yargılama yapamayacağı yönündeki görüşlerini Başbakana iletmiştir.
    Bu görüş, Başbakan ve Parlamento tarafından da kabul görmüştür. Bu sebeple, Geçici 32. madde af kanunu şeklinde düzenlenmiştir.
    [/quote]
    ********************************************
    Kanunda belirtilen şartları taşıyan askeri personelin başvurularının, Milli Savunma Bakanı tarafından kabul edilmesinin yolu açılmıştır.
    Mağdurlara, yargı yoluna başvurma imkanı sağlamak yerine, af kanunu niteliğinde düzenleme yapılarak, mağdurların başvurularının, idare tarafından değerlendirilmesi yolunun benimsenmesiyle, yargı yolunun
    ( AYIM'in ) etkin ve adil olmadığı yolundaki görüş, kanun koyucu tarafından da zımnen kabul edilmiştir.

    Raporla

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...