Perşembe, 17 Şubat 2011 18:55

Türkiye Travma Yaşıyor - Video

Prof. Dr. Tarhan: "Travma Çözülmüş Travmaya Dönüşürse

Kazanan Türkiye Olur"

Türkiye'de Ordu İşgalci Anne Gibi

Türkiye'de siyaset, yargı ve toplumsal arenada yaşanan son gelişmeleri Gazeteci Canan Barlas'ın sunduğu "BİREBİR" televizyon programında değerlendiren NPİSTANBUL Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, çok konuşulacak, tartışılacak tespitlerde ve açıklamalarda bulundu.

16 Şubat akşamı CINE5'de yayınlanan, Emekli Kurmay Albay Mesut Ülker ve gazeteci Nabi Yağcı'nın konuk olduğu "BİREBİR" canlı yayınına katılan Tarhan, TSK'nın yapısından Balyoz davasına, sivilleşmeden siyasi partilere kadar bir çok konunuyu psikolojik ve sosyolojik boyutlarıyla değerlendirdi.

Şartlar Uygunsa İhtilal Meşrudur Anlayışı Yanlış

Barlas'ın sorusu üzerine TSK'da ki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, askeriyede vatanın menfaati varsa gerisi teferruat klişesinin olduğunu devletin ali menfaatleri için hukuk rafa kaldırılabilir düşüncesinin yanlış olduğunu söyledi. Bu gibi yaklaşımları, darbe ideolojisinin kalıp düşünceleri olarak yorumlayan Tarhan, ordunun yerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti. İsmet paşanın "şartlar hazırsa ihtilal meşrudur" sözünü hatırlatan Tarhan, bunun doğru olmadığını da ifade etti.

Ordu İşgalci Anne Gibi

Silahlı kuvvetlerin bir yaşam tarzı değil meslek olduğunu zihinlerde değiştirmek gerekir diyen Tarhan, orduda aşırı sahiplenme olduğunu dikkat çekti. Orduyu; çocuğuna aman tuvalete gitme düşer kafanı vurursun diyen işgalci anne olarak tanımlayan Tarhan, şok yaşantıların öğrenilmiş çaresizlikleri değiştirdiğini de hatırlattı.

28 Şubat'ta Yargısız İnfaz Yapıldı

Balyoz soruşturmasıyla askeri vesayettin normalleşmesi yönünde bir adım atıldığını ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, soruşturmanın siyasi alana çekilip yıpratılmadığı sürece gerçeklerin ortaya çıkacağının alıtını çizdi. 28 Şubat döneminde 1600 subay-astsubayın sorgulanmadan tasviye edildiğini, yargısız infaza tabi tutulduklarını belirten Tarhan, bu dönemde yargılananların çok şanslı olduklarını da söyledi. Soruşturmayı büyük şok, travma olarak değerlendiren Tarhan, travmaların çözülmüş travmalara çevrilmesiyle bunun ülke için kazanım olabileceğine de dikkat çekti.

Zamanın Ruhu Geri Gelmez

Yalova deniz komutanlığında ortaya çıkan belgelere ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Tarhan, hala darbe planlayan kesimlerin bulunduğunu, mahkeme tutanaklarına yansıyan Hard Diskin çözümü ile birçok konunun aydınlanacağını ifade etti. Tarhan, zamanın bir ruhu olduğunu, bahar gelince kış gelsin diye çırpınmanın er yada geç açacak çiçeğe engel olamayacağını da söyledi.

Kılıçdaroğlu Realite Körlüğü Yaşıyor

Son günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ergenekon örgütüne ilişkin "nerede örgüt gösterin ben de üye olayım"açıkılmalarına yönelik ise Tarhan, Kılıçdaroğlu'nun realite körlüğü yaşadığını belirtti. Birçok konuya önyargılarla yaklaşıldığını ifade eden Tarhan, ön yargıların dağılması için şok yaşantıların, travmaların yaşanması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu davanın yaşanan bir travma olduğunu ifade etti..

Şaban ÖZDEMİR(NPGRUP)

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...