Çarşamba, 25 Eylül 2013 11:26

Bugün yargılanacağım 15 yıl önce aklımdan hiç geçmezdi

Mustafa Türk

Brifingleri irtica tehdidine karşı bilgilendirme amacıyla düzenlediklerini savunan Çevik Bir, “Aradan 15 sene geçmiş aklımızdan geçmeyen bir olayla aniden karşılaştık” dedi. Çetin Doğan, Karadayı’yı suçladı.

YARGI BRİFİNGLERİ SAVUNAN ÇEVİK BİR, BUGÜNLERİ DÜŞÜNMEMİŞ

28 Şubat davasının dünkü duruşmasında emekli Org. Çevik Bir’in çapraz sorgusu yapılırken, emekli Org. Çetin Doğan da savunma yaptı. Müşteki avukatlarının “28 Şubat döneminde başı kapalı olanlarla ilgili işlem yapılması için Milli Eğitim, yargı ve basın mensuplarına brifingler verdiniz? Böyle bir göreviniz var mı?” sorusuna Bir, “Bilgilendirme maksadıyla yapıldı. Böyle sipesifik konularla ilgisi yok. TSK eğer ülkede bir tehdit varsa bunu anlatır. Bu dönemde de irtica tehdidi vardı” dedi.

Mahkeme Başkanı’nın “Önceki ifadelerinizi tekrarlıyor musunuz?” sorusuna Bir, “Aradan 15 sene geçmiş aklımızdan geçmeyen bir olayla aniden karşılaştık. Rahmetli bir gazetecinin yazdıklarını görünce ‘bu olacak’ dedik. Savcılıkta bize sorulan sorular açık açık gösterilmedi. İddianamenin abartılmış olduğunu düşünüyoruz, ama doğru kısımlarını da alarak hazırlandık ve çıktık” dedi.

Daha sonra savunmasını yapan Çetin Doğan, 4 Nisan 1997 tarihli BÇG kurulmasına dair belgeyi bugün de olsa imzalayacağını belirtti.

Karadayı’ya imalı gönderme

Doğan, iddianamenin temelini oluşturan 7 Nisan 1997 tarihli “irtica konusunda alınacak tedbirler konulu toplantıya” ilişkin belgeye “Bu da kağıt parçası, imzasız, fotokopi” diye itiraz etti. Dönemin Genelkurmay Başkanı sanık İsmail Hakkı Karadayı’nın “BÇG’nin kurulmasına dair belgeyi” hatırlamadığı beyanını eleştirip şöyle konuştu: “Ben hatırlıyorum. Kendisine imzalattığım zaman aramızda bir konuşma oldu. ‘Bugün Türk ulusunun yüzde 99.9’u Müslüman. Yapacağımız faaliyetler içinde özen göstermemiz gereken konu, mütedeyyin insanları, tedirgin etmemek. Bizim hedefimiz  siyasi İslam için bayrak açanlar’ dedim.  Ardından okudum.”

ASDER Genel Merkezi