Pazartesi, 21 Ekim 2013 10:56

13 generalin hesabında 28 Şubat hareketliliği

MASAK, 28 Şubat soruşturması kapsamında postmodern darbe döneminin önemli aktörlerinin banka hesaplarını masaya yatırdı. 13 generalin hesabında önemli artış tespit edildi. Ayrıca aynı kişilerin hesaplarını sık sık ‘borsa-döviz-faiz’ üçgeninde değiştirdiği belirlendi.

28 Şubat soruşturmasını yürüten Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 10. maddeyle görevli Ankara Başsavcı Vekilliği’nin talimatıyla Mali Suçları Araştırma Kurumu’nun (MASAK) yaptığı incelemede ilginç bilgilere ulaşıldı. 2000-2001’de yaşanan ekonomik krizin postmodern darbe destekçilerinin servetleri üzerindeki etkisi araştırıldı. Yapılan araştırmada; darbeye destek veren, asker, medya patronu, bürokrat ve gazetecilerin büyük kısmının dalgalı kur kararından önce dövize geçtikleri belirlendi.

HESAPLARDA TOPLU HAREKET

MASAK’ın incelemelerinde; ismi 28 Şubat’la anılan önde gelen kişilerin borsa ve kurdaki ‘toplu hareketleri’ tespit edildi. Aynı isimlerin birbirine yakın günlerde topluca mali işlem yaptığı ortaya çıktı. MASAK uzmanlarının savcılığa iletilmek üzere, ‘birbiriyle ilintili mali hareketler’ raporunu hazırladığı bildirildi. Ayrıca aynı kişilerin hesaplarını sık sık ‘borsa-döviz-faiz’ üçgeninde değiştirdiği belirlendi. Bu işlemi yapan kişiler arasında, üst düzey şirket yöneticilerinin ve üst düzey komutanların bulunması dikkat çekti.

SAVCILIĞA RAPOR VERİLECEK

28 Şubat’ın finans ayağıyla ilgili MASAK’ın yaptığı araştırmada, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir’le birlikte 13 üst düzey komutanın hesaplarında artış tespit edildiği öğrenildi. Bazı komutanların 28 Şubat sürecinde 1 milyon dolara ulaşan meblağları borsaya yatırdığı aktarıldı. Bu komutanların kişisel hesaplarında artış tespit edildiği öğrenildi. MASAK’ın bu kapsamda önümüzdeki günlerde savcılığa kapsamlı rapor sunması bekleniyor.

Bir’den 600 bin liralık savunma

28 Şubat davasının tutuklu sanığı Çevik Bir’in yargılama sürecince avukatlık ücreti olarak 600 bin TL ödediği öğrenildi. Öte yandan MASAK, dönemin ‘hızlı zenginleri’ olarak da bilinen sivilleri de mercek altına aldı. Ekonomiye 300 milyar dolarlık zararı olduğu belirtilen sivil bazı kişilerin kişisel ve aile hesaplarının da incelemeye tabi tutulduğu belirtildi.

Gökhan ÖZDAĞ - BUGÜN GAZETESİ

ASDER Genel Merkezi