Çarşamba, 04 Aralık 2013 11:04

‘Kırmızı Kitap’ AK Parti döneminde ‘sivilleşti’

Emekli Tuğgeneral Tanrıverdi, AK Parti iktidarına kadar hiçbir hükümetin MGK bildirilerine karşı direnç gösteremediğini söyledi. Tanrıverdi, “AK Parti bunu değiştirdi. Bugünü dünün şartlarıyla değerlendiremeyiz” dedi.

Bir dönem Özel Harp Dairesi’nde görev yapan ASDER onursal başkanı emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi kamuoyunda kırmızı kitap olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi’nin (MGSB) hangi şartlar altında imzalandığını anlattı. MGSB’nin 1990’lardan itibaren Genelkurmay tarafından hazırlanıp, ilgili bakanlarca bile görülmeden kabul edildiğini söyleyen Tanrıverdi, “Bu durum AK Parti döneminde değişti. Onlar iktidara geldikten itibaren uzun süre boyunca böyle bir belgeyi imzalamak istemediler. Direndiler. Fakat Türkiye’nin iç ve dış durumu gereğince 8 ay sonra bu belgeyi imzaladılar. Bugünün şartlarıyla dünü değerlendirmemek lazım” dedi.

AK Parti uzun süre direndi

MGSB’nin hazırlanış süreçlerini de anlatan Tanrıverdi 2004 MGK’sı ve o dönem hakkında şunları anlattı: “MGSB bir adetmiş gibi yıllar boyunca; 90’lardan beri Genelkurmay ve MGK tarafından hazırlanıp, hükümet okumadan imza atılan metindir. Bunu ilgili bakanlar bile görmezdi ve ben bunu onlardan biliyorum. Bu durum, AK Parti döneminde değişti. Onlar,  uzun süre boyunca görmedikleri, okumadıkları, hazırlamadıkları, içeriğine katılmadıkları böyle bir belgeyi imzalamak istemediler. Direndiler. Geçmiş dönemde hiçbir hükümetin göstermediği, gösteremediği kadar direndiler, mukavemet gösterdiler. Birkaç MGK’da bu belge geri çevrildi.” 

Hükümete hep baskı vardı

AK Parti hükümetinin ilk dönemlerini hatırlatan Tanrıverdi AK Parti hükümetlerinin göreve başladıkları ilk andan itibaren bu tür dayatmalara karşı bir direnç geliştirdiğini belirterek şunları anlattı: “Mesela Abdullah Gül Başbakan iken MGK’da bu türlü bir tartışmada kendisine yönelik bir paşanın karşı çıkışına karşı, onu dışarı gönderişi var. Bu konularda hükümetin hassasiyetini cemaat de bilir.”

O DÖNEM DARBE PLANLARI VARDI

2004‘te ABD’nin Irak’ta savaştığı ve darbe girişimlerinin olduğu bir dönem olduğunu hatırlatan Tanrıverdi buna rağmen hükümetin görmediği bir belgeyi imzalamak istemediğini söyledi. Tanrıverdi o dönemi şöyle anlattı: “Fakat Türkiye’nin iç ve dış durumu gereğince 8 ay sonra bu belgeyi imzaladılar. İçlerine sindiremediği halde kabul ettiler. Herkes bilmeli ki bunun cemaatin bitirilmesiyle hiçbir alakası yok, hükümetin iç siyasi şartlar nedeniyle almak durumunda içine sindiremediği halde kabul ettiği belge olarak düşünmek lazım. Uygulamada iddia edilen şeyler de yok.”



Kaynak: ‘Kırmızı Kitap’ AK Parti döneminde ‘sivilleşti’ - Politika - Star Gazete http://haber.stargazete.com/politika/kirmizi-kitap-ak-parti-doneminde-sivillesti/haber-812447#ixzz2mUm2SzAv

ASDER Genel Merkezi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...