Pazartesi, 03 Mart 2014 12:58

ASDER ve ASSAM'ın İDSB Yemen Buluşması Raporu

ASSAM

İDSB “İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği

Yemen Buluşması Raporu

 

Konu                  : Yemen STK Buluşması

Amaç                 : İslam Dünyası STK’ları arasında işbirliği, karşılıklı fikir alışverişi ve müşterek problemlere müşterek çözümler üretebilmek adına nelerin yapılabileceğinin ortaya konulması.

Yer ve Zaman   : Sanaa, Yemen. 19-22 Şubat 2014

Katılımcılar       : Türkiye’den çeşitli dernek ve kuruluşlardan 38, Yemen ve İslam Coğrafyasından 80

                          STK ve kuruluşlar.

Temsilciler        : ASDER temsilcisi Yönetim Kurulu Başkan Yrd. Necmettin Keleş

                          ASSAM ve SADAT temsilcisi ASSAM Yön. Kurulu Üyesi Ersan Ergür

 

Giriş                 :

18 Şubat 2014 te uçakla gittiğimiz Yemen Cumhuriyetin de tüm heyetimiz Yemenli yetkililerce uçak çıkışında karşılanarak VIP salonuna alındı. Heyetimize bir ön hoş geldiniz karşılamasından sonra Yemenli yetkililerce toplanan pasaportlarımıza giriş işlemleri yapıldıktan sonra, Polis Eskortu eşliğinde kalacağımız Mercure Otel’e gittik. Oldukça güzel ve şirin bir otel idi kalacağımız yer. Ertesi gün saat 09:00 ’dan itibaren Yemen STK’larını ziyaretlerimiz başladı. İlk günden itibaren son gün de dâhil olmak üzere gece saat 24:00 ’e kadar oldukça yoğun bir program izledik.

                       

Genel              :

Yemen 25 Milyon nüfusa sahip bir ülke olup 10 Milyon yoksulluk sınırı altında insan barındırmaktadır. Yaklaşık 3 Milyon kanser vakası olduğu ifade edilen Yemende yaklaşık olarak 30 bin Yetim olduğu söylendi. Nüfusun %99 u Müslüman. Müslüman nüfusun da % 60 Sünni % 40 Şia’nın Zeydiye koluna mensup Huşiler teşkil etmekte. Nüfusun % 50,2 si okur-yazar. Cinsler arasında okur-yazarlıkta ise ciddi bir dengesizlik bulunmakta. 2012 yılında Arap Baharından etkilenerek yeni ve olumlu bir sürece girmiştir.

İlk gün gittiğimiz STK’larının tamamı yetim, görme engelliler dernekleri, yardım kuruluşları ile Kuran ve İman hizmeti yapan STK’larından oluşmaktaydı. Ülkede özellikle kadın, yetim ve görme engelliler dernekleri faaliyet göstermektedir. Yemen’in yoksulluk, sosyal ve kültürel düzeydeki geri kalmışlığına rağmen bu STK’ları belki de en modern ülkelerde ki STK’larından daha aktif ve verimli bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedirler.

Ülke özellikle Kuran ve İman üzerine eğitim kurumları ile örülmüş durumda. Cami ve derneklerde sürekli Kuran ve İman hizmeti yapılırken görmektesiniz. STK’ları ülkenin tüm şehirlerinde geniş bir ağ ile teşkilatlanmışlar. Erkek ve kız öğrencilerin bir arada olmamalarına dikkat edilerek ve özenle yürütülen eğitim faaliyetleri STK buluşmasında öncelikli gündem oluşturmuştur.

Eğitimde özellikle Kuran ve Arapça gelişiminin yanında İngilizce eğitimi de verilmektedir. Neredeyse hemen hemen her Yemenli aktivist İngilizce konuşmaktadır. Endonezya, Bangladeş, Doğu Türkistan, Malezya toplantıya katılan en renkli simalardı. Hele Afrika bölgesinden katılan STK’lar adeta birer siyah inci gibi belirmekteydi aramızda. İslam kardeşliği ve renkliliğinin tam bir örneğini yaşadık dersek hata yapmış olmayız her halde. İslam kardeşliğinin yansımasını asrısaadet misali yaşadık adeta. Müminler ancak kardeştir. Ayeti aynel yakin görülmekteydi.

Toplantının ana maddesi İslam dünyasının dağınıklığı, parçalanmışlığı, ekonomik ve sosyal alanda yoksulluğu idi. Gerek Yemenli STK’lar ve gerekse diğer İslam coğrafyasının STK’ları bu konuya vurgu yapıyordu ama hepsi de ekonomik destekten ve yardımlaşmadan dem vuruyorlardı. İşte tam bu sırada Önce ASDER adına Necmettin Keleş Bey söz alarak ASDER misyonunu ve kuruluş amacını aktardı.

Sonrasında ise ASSAM ve SADAT’ın anlatılması için ASSAM’ı temsilen Ersan Ergür söz aldı. İslam’da ittifaka, bir lidere ve her alanda işbirliğine hasret bu ortamda tam da bu fırsat diyerek başlamıştık söze.

Osmanlı’nın torunları olarak zaten bir ilgi ve alaka görmekte iken bizlerin ağızlarından çıkan her bir söz büyük bir titizlik ve dikkatle resmediliyordu. Özellikle ASSAM fikir ve misyonu paylaşıldığında salonda büyük bir heyecan ve memnuniyet hali görülüyordu. Avrupa Birliği “AB” ve Birleşmiş Milletler “BM” karşısında alternatif bir İslam Devletleri oluşumu gözlerdeki ışıltıyı adeta ortaya koyuyordu.

Türkiye’den de beklenen buydu zaten. İslam Devletlerini bir işbirliği etrafında birleştirmek, sonrasın da Dünya siyasetinde bir süper güç haline getirmek. ASSAM ve SADAT konuşuldukça, işte bu! Deniliyordu. Bu olmadan biz gerek ekonomik ve gerekse siyasi alanda mesafe kat edemeyiz, fikri hafızalarda canlanıyordu. Konuşmamızın sonrasında STK’larının bize teveccühü, toplantı sonrasında gelip tanışma arzuları, muhabbet ve sevgi gösterileri amacımıza ulaştığımızın ve istediğimiz etkinin görüldüğünün bir deliliydi. Bizlerde bu teveccüh karşısında vazifemizi yerine getirebilmiş olmanın heyecan ve mutluluğunu taşıyorduk.

STK’lar nezdinde her ne kadar ASSAM ve SADAT anlaşılmış olsa da ekonomik yetersizlik, toplumun içinde bulunduğu yoksulluk bu fikirlerin gerçek hayata tatbikini ne kadar sağlayabilirdi. Bu belirsizlik ile bu meselelerin aslında resmi makamlarca paylaşılması ve anlatılması fikri uyandı ekibimizde.

Bu maksatla Türk Büyük Elçiliğinde yaptığımız ziyaret esnasında Büyük Elçimiz Sayın Fazlı Çorman’a ekibimizce SADAT anlatıldığında heyecanlandığını doğrudan müşahede ettik. Ve bu konuda muhakkak bir adım atılması gerektiğini ifade ettiler. Yeni atanan askeri ataşemiz Alb. Ercan Ulutürk ile bu konunun muhakkak görüşülmesi gerektiğini ifade ederek bizimle irtibatlandırmak istediğini bildirdi. Ancak zaman yetersizliğinden Yemen Askeri Ataşemizle görüşme gerçekleştirilememiştir.

Yemen TİKA Başkanı da bizlerin faaliyetlerini destekleyici faaliyetler içerisinde olduklarını ifade ettiler. TİKA’dan bir görevli Yemende olmamakla beraber diğer İslam Devletlerinde polis teşkilatlarının eğitilmesi ile alakalı girişimlerde ve faaliyetlerde bulunduklarını ifade etti. Bu durum bizlerin TİKA ile koordineli bir çalışma yapabileceğimizin de göstergesi oldu aslında.

Bu gelişmelerin ışığında Cumhurbaşkanlığı Askeri Müsteşarı olan General Ali Muhsin’in ziyaretinde ASSAM Yönetim Kurulu Başkanımız Emekli General Adnan Tanrıverdi’nin selamını aktardığımızda yüzündeki heyecan görülmeye değerdi. Bundan cesaretle Yemen STK’lar birliği ve Yetim Dernekleri Başkanı aracılığı ile Cumhurbaşkanlığı Askeri Müsteşarı General Ali Muhsin’den yeni bir randevu talep ettik ve ikili bir görüşme yaptık. Bu görüşmede ASSAM ve SADAT A.Ş.’nin misyon ve hedefi anlatıldı. Prensipte oldukça alaka gösteren ve yaptığımız hizmetlerin kendilerine e-mail ile gönderilmesini isteyen General Ali Muhsin bizi büyük bir sıcaklık ve ilgi ile karşılamıştır. Görüşmenin detayları buraya yazılmamış sözlü olarak SADAT A.Ş. Yönetim kurulu Başkanımız Sn. Adnan Tanrıverdi’ye aktarılmıştır.

Bizlerin oldukça önemli bir alanda faaliyet gösterdiğimizi ifade eden sayın müsteşar, toplantı sonrasında gülümseyerek ve heyecanla bizleri yanına çağırmış ve makamının giriş kısmında bulunan Osmanlı Armasını gösterip bizleri işaret ederek o armanın altında fotoğraf çektirmiştir. Bu esnada elimizi tutan ve kalbi muhabbetlerini açıkça bizlere gösteren General Ali Muhsin bizleri büyük bir saygınlıkla uğurlamıştır.

İstanbul’a dönüşümüzde ASSAM Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Adnan Tanrıverdi ile yaptığımız değerlendirme esnasında ASSAM heyetinin General Ali Muhsin Bey’i aktif askeri görevinde iken yaptıkları ziyaret gündeme geldi. O ziyaretin fotoğrafları incelenirken General Ali Muhsin Bey’in bizleri çağırarak önünde resim çektirdiğimiz Osmanlı Armasının Başkanımız Sn. Adnan Tanrıverdi tarafından askeri kışlasında yer alan makamında General Ali Muhsin Bey’ e takdim edildiğini gördük. Askeri kışladaki makamında aldığı bu anlamlı armağanı sivil görevini icra ettiği Müsteşarlık makamına getirmiş olması bize ve halkımıza verdiği önemi anlatmaya yeterlidir sanırım.

Aynı gün Yemen İman Üniversitesi kurucusu Şeyh Abdulmecid Zindani ilede bir görüşme yapılmıştır. Bu görüşme katılımcı diğer STK’lardan ayrı özel bir görüşme niteliğinde olmuştur. Toplam katılımcı sayısının 10 kişi olduğu ve İDSB Başkanı Sn. Av. Ali Kurt’un da yer aldığı heyette Şeyh Abdulmecid Zindani Ahir zaman ve hali hazırda İslam coğrafyasında yaşanmakta olan meseleler hakkında güncel ve etkili bir konuşma yapmıştır. Bu konuşmaları esnasında ASSAM’ı temsilen bulunduğum o buluşmada heyettekilerden ziyade şahsıma yapmış oldukları iltifat ve muhabbet göstergesi davamızın yüceliğini ortaya koymuştur. Bana hitaben yaptığı ve sizi buraya gönderen kişinin niyet ve maksadına uygun bir vazife icra ediyorsun. Bu vazifeleri orada sizler yerine getireceksiniz. Bu tutum ve davranışınız beni memnun etmiştir diye yönelttiği sözler bizlerin gözlerini doldurmuş ve kalbimizde heyecan fırtınası estirmiştir. Oldukça isabetli ve faydalı tespitleri olan Şeyh Abdulmecid Zindani yakın gelecekte Türkiye ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İslam Coğrafyısına liderlik yapacağını söylemiştir.

Başbakan Erdoğan’ın şu anda savaş meydanlarını temizlediğini ve ülkeyi gelecekte olması muhtemel bir harekete hazırladığını ifade ettiler. İman Üniversitesi ile özellikle Mehdiyet hareketinin beklendiği bu dönemde iman tarafının güçlendirilmesini sağlayacak davetçi genç insanlarını yetiştirdiklerini anlattı. Ancak yapılan bu faaliyetlerde herkesin bir Mehdi gibi çalışarak İslam geleceğini inşa etmeye katkı sağlaması gerektiğini özellikle vurguladılar.

 

Sonuç             :

İDSB koordinatörlüğünde yapılan Yemen STK buluşması ASDER, ASSAM ve SADAT açısından oldukça verimli geçmiştir. Her üç kuruluşun da amaç ve faaliyetleri yeterince ve anlaşılır bir şekilde tüm katılımcılara ve resmi makamlara anlatılmıştır. Oldukça ilgi ve heyecan uyandıran faaliyetlerimiz Türkiye’nin liderliğini bekleyen kuruluşları umutlandırmıştır. Resmi makamlarla yapılan görüşmeler neticesinde olumlu ve talepkâr dönüşler olmuştur. Gelecek dönemim ASSAM ve SADAT A.Ş. dönemi olabileceği hisseni uyandırmıştır. Yurt dışında yapılan bu faaliyetlere katılımın kuruluşlarımıza olumlu katkı sağlayacağı net olarak anlaşılmıştır. Gerek Türkiye ve gerekse İslam Devletleri STK’ları arasında gerçek ve samimi bir kaynaşma olmuştur.

Böyle bir oluşumun söz konusu toplantıda anlatılması ve anlaşılması bu kuruluşlara maddi ve manevi destek veren dualarını eksik etmeyen iman erlerinin şahsi manevisinin kuvvetiyle olduğu gerçek bir vakıadır. Bizler orada siz değerli mensuplarımızın duaları ve temennileri ile adeta bir şahsi manevinin desteği ile bulunduğumuzun bilincinde olarak vazifemizi icra etmiş bulunduk.

Hepinize saygılarımızı sunar, başarılarımızın devamını temenni ederiz.

 

           

Necmettin Keleş                                            

ASDER Adaleti Savunanlar                            

Derneği Yön. Kur. Bşk. Yrd.                          

 

Ersan Ergür

ASSAM Adaleti Savunanlar

Stratejik Araştırmalar Merkezi

ASDER Genel Merkezi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...