Perşembe, 19 Mart 2015 13:50

'ORDUDAN İHRAÇ EDİLENLERE GİZLİ BELGELER GÖSTERİLMELİ'

HABERTÜRK

http://mas.tbmm.gov.tr/Viewer/View/2914915#

'ORDUDAN İHRAÇ EDİLENLERE GİZLİ BELGELER GÖSTERİLMELİ'

28 Şubat sürecinde TSK'dan ihraç edilen Astsubay M.B., 2011 'de Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne (AYİM) başvurdu. AYİM, M.B.'ye istihbarat raporlarında 'sakıncalı' kategorisinde yer aldığını bildirdi. M.B., "Adil yargılanmadım" diyerek AYM'ye başvurdu. AYM, M.B.'yi haklı buldu

ANAYASA Mahkemesi (AYM), Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ihraç edilenlerin, açtıkları davalarda 'gizlilik dereceli belgeleri görememelerini hak ihlali saydı. Ordudan ihraç edildiği için dava açanların, haklarındaki istihbarat raporlarını da içeren bu belgeleri görememeleri nedeniyle etkili savunma yapamadığına dikkat çeken AYM, "Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) tarafından hükme esas alınan gizlilik dereceli belgelere karşı, başvurucunun silahların eşitliği ilkesi ile çekişmeli yargılama hakkının ihlal edildiği sonucuna varılmıştır" dedi. Yüksek Mahkeme, bu nedenle, TSK'dan ihraç edilen bir astsubayın yeniden yargılanmasına karar verdi.

TSK'dan ihraç edilenlerle ilgili 2011 yılında, "Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" hayata geçirildi. 2 Mart 1971'den, bu yasanın Resmi Gazete'de yayımlandığı güne kadar, yargı denetimine kapalı idari işlemler veya YAŞ kararlarıyla TSK'dan ilişiği kesilenlere 60 gün içinde Milli Savunma Bakanlığı'na (MSB) başvuru hakkı tanındı. MSB'nin başvuruyu kabul etmesi halinde, ilgili kişilerin ihraç edildikleri günden yasanın çıktığı tarihe kadar TSK'da görev yapmış gibi haklarını almaları öngörüldü. Bu düzenleme kapsamında birçok kişi MSB'nin kapısını çaldı; ancak başvuruların önemli bir kısmı reddedildi.

'SAKINCALI' KATEGORİSİNDE

28 Şubat sürecinde TSK'dan ihraç edilen Astsubay M.B. de, belirli haklarının iadesi için 2011 yılında çıkarılan yasa uyarınca MSB'ye başvurdu. Bakanlık, M.B.'nin başvurusunu reddetti. M.B., AYİM'de dava açtı. AYİM de davanın reddine karar verdi. AYİM'in ret gerekçesinde, M.B.'nin 1989 yılında 'şüpheli', 1997 yılında ise 'sakıncalı' kategorisine alındığı belirtilerek, yasal düzenlemeden yararlanamayacağı vurgulandı. AYİM kararında, M.B. hakkında hazırlanan ve "devrim yanlısı İslami örgüt mensubu" olduğu savunulan istihbarat raporlarına atıf yapıldı.

'ETKİLİ SAVUNMA YAPAMADIM'

M.B., dava dosyasında yer alan gizlilik dereceli belgeler ve istihbarat raporu hakkında bilgiye sahip olmadığını belirterek, etkili savunma yapmak için AYİM 1. Dairesi'ne karar düzeltme başvurusunda bulundu. M.B.'nin bu talebi de kabul edilmedi. M.B., son çare olarak AYM'ye bireysel başvuruda bulundu. Yargılama sırasında kendisinden belge gizlenmesi nedeniyle etkili savunma yapamadığım savundu.

Başvuruyu kabul edilebilir bulan AYM, yargılama sırasında M.B.'ye, hakkında hazırlanan 'gizlilik dereceli belgelerin gösterilmemesini' adil yargılanma hakkının ihlali saydı. Yüksek Mahkeme, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için M.B.'nin, AYİM'de yeniden yargılanmasına karar verdi.

Fevzi ÇAKIR

ASDER Genel Merkezi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...