Çarşamba, 15 Mart 2017 14:51

Yemen'deki İnsani Durum

Yemen Arap yarım adasında en stratejik bir öneme sahiptir. Hem ticari ve siyasi hem de coğrafi olarak önemli bir yerdedir. Osmanlı Devleti’nin en son yıkılan kalesi Yemen şimdi kan ağlıyor. Yemen’in ne topraklarının verimli olması ne siyasi durumunu ne de Zeydi Sünnilerini konuşacağım, tek konuşacağım şey Yemen’in insani durumudur.

Medyada fazla yer almasa da Yemen’in 2011’den beri insanlık durumunu gittikçe kötüye gidiyor. 2015’ten itibaren başlayan kaos ise durumu daha ciddiyete sürükledi. Yüz binlerce kişinin öldürüldüğü ve yaralandığı savaşta, İHH’ nın ve diğer insani kuruşların yaptıkları araştırmaya göre yaklaşık 30 milyonluk bir ülke olan Yemen’de, 18 milyondan fazla insan yardıma muhtaç durumdadır.

3 milyondan fazla kişi ise göçmen durumunda olup, evlerini terk etmiş ve barınma ihtiyacı duymaktadır. 4744 çocuk bu çatışmalardan zarar görürken, 1275 çocuk ise militan olarak kullanıldığı belirtiliyor. Ülkenin bazı illerinde halkın yüzde 70'inin yiyecek bulmada büyük sıkıntı yaşadığı kaydedildi. Yemen’de yaklaşık 14 milyon kişinin gıda ihtiyacı bulunuyor. Maalesef bu rakamın 7 milyonunun ise gıdaya olan ihtiyacı ciddi boyutlara ulaşmış durumdadır.

Sağlık koşulları ve hijyen açısından bakıldığında ise 14,4 milyon kişinin temiz içme suyuna ve alt yapıya ihtiyacı bulunmaktadır. 14,7 milyon kişinin sağlık ihtiyacının bulunduğu bölgede, ciddi oranda halk sağlık hizmetinden yararlanamamaktadır. 3,3 milyon kişi ise kötü beslenmeden kaynaklı hastalıklarla mücadele etmektedir.

Ortadoğu'daki en fakir ülkeler arasında yer alan Yemen 'de ekonomide ciddi bir gerileme yaşandığına işaret edilmektedir. Çok sayıda devlet memuru 7 aydan uzun süredir maaşlarını alamamıştır. Bu nedenlerden dolayı, istemeseler de, çoğu bölgelerde ne yazık ki hem doktorlar hem de öğretmenler görevlerini bırakmak zorunda kalmışlardır.

Mohammed HARRMLİ

Gazi Üniversitesi

Tıp Fakültesi

Yemenli Misafir Öğrenci

ASDER Genel Merkezi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...