Perşembe, 17 Şubat 2011 14:25

Yasanın Öngördüğü Genel Çözüm

1. Tasarı sadece YAŞ kararları ile sınırlıdır.
  2. Geriye dönüş yok.
  3. Tasarı 60 gün içinde MSB.lığına müracaat şartı getiriyor.
  4. Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Yüksek Askeri Şura, üçüncü kişilere ait belgeler ve belgelerdeki üçüncü kişilere ait bölümleri çıkararak bir ay içinde YAŞ dosyalarını MSB.lığına gönderecek.
  5. MSB.lığı süresi içinde yapılan müracaatları, gerekirse başka bakanlık veya kurumlardan da teşkil edeceği komisyon tarafından incelemeye alacak ve en geç Bir yıl içinde karara bağlayacak.
  6. MSB. Komisyonu kararı müracaatın kabulü veya reddi şeklinde olacak.
  7. Red kararına karşı 60 gün içinde AYİM nezdinde iptal davası açılabilecek.
  8. AYİM iptal kararı verir ise, müracaatı kabul edilenlere uygulanacak özlük hakları prosedürü uygulanacak.

DEĞERLENDİRME:

1. Yasa bizim ilk teklifimizdeki usulü temel almakla birlikte, idari işlemin geri alma konusunda haklarında kesinleşmiş cezai mahkumiyet bulununlar ile bulunmayanlar arasında hiçbir ayrım yapmamış, MSB. komisyonuna takdir hakkı getirmiştir. Tasarıda haklarında TSK’dan çıkarılmayı gerektiren cezai mahkumiyeti bulunmayanlar hakkındaki idari işlemin geri alınmasına dair emredici bir hüküm bulunmamaktadır.
  2. Komisyonun inceleme ve karara bağlama süresi 1 yıl ile sınırlandırılmıştır. Seçim süreci dikkate alındığında, (MSB. seçime az bir süre kala adalet bakanı gibi değişiyor mu?) incelemeleri sonuçlandıracak bakanın müteakip hükümete ait olacağı anlaşılmaktadır.

ÇÖZÜM TEKLİFİ:

1. Tasarıya 7 Aralık 1983 tarihinden önceki yargı yolu kapalı üçlü kararname ile ilişik kesmeler de dahil edilmelidir.
  2. Suçların ve cezaların kanuniliği ilkesi gereği olarak, haklarında TSK’dan ilişik kesmeyi gerektirecek bir suçtan kesinleşmiş yargı kararı bulunmayanlar için idari işlemin geri alınması emredici bir kurala bağlanmalıdır.
  3. Komisyon inceleme süresinin 1 yıl olması, seçim gündemi sebebiyle olumsuz etkileme açısından ne getirir, ne götürür değerlendirmek ve en uygun süreyi belirlemek gerekir. 1 yıl da yerinde olabilir.

MÜRACAATI KABUL EDİLENLER İÇİN UYGULANACAK ESASLAR HAKKINDA DEĞERLENDİRME:

1. Bu haklardan sadece müracaatı kabul edilenler yararlanabilecek.
  2. Geriye dönük özlük hakkı ödemesi öngörülmüyor.
  3. Müracaatı kabul edilenlerin ilişiklerinin kesildiği tarihten bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar geçen süreleri Türk Silâhlı Kuvvetlerinde geçmiş kabul edilecek.
  4. Müracaatı kabul edilenlerin, Türk Silâhlı Kuvvetlerinden ilişiklerinin kesildiği tarih ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih arasındaki dönem içinde uzun vadeli sigorta kollarına tabi olarak sigorta primi ödenmemiş veya emekli keseneği yatırılmamış süreye ilişkin kesenek ve karşılıkları ilgililerin ilişiklerinin kesilmesinden önce görev yaptıkları kurumlarınca ödenir.
  5. Emsali emeklilik yaş haddini tamamlamamış, ancak asgari bekleme süresini tamamlamış olanlardan: İsteyenlere veya vefat etmiş olanların kanuni mirasçılarına, statüsüne göre aynı neşetli emsali subay veya astsubayın sınıf, rütbe ve kıdemi üzerinden, 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre, kendilerine veya kanuni mirasçılarına yapılmış olan toptan ödeme tutarlarının Milli Savunma Bakanlığına başvuruda bulundukları tarihteki katsayı ve emekli keseneğine esas aylığın hesabına ait diğer unsurlar üzerinden ve faizsiz olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenmesi şartıyla emekli veya dul ve yetim aylığı bağlanır ve emekli ikramiyesi ödenir. Ancak bunlardan, daha önceden herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan aylık veya gelir alanlara, yüksek olan aylık bağlanır.
  6. Müracaatı kabul edilenlerin hizmet süreleri ilişiklerinin kesildiği tarihten yasanın yürürlüğe girdiği tarihteki emsallerine eşitleniyor. Kesenekler ilişiğinin kesildiği kurumca ödeniyor. Araştırma kadrolarına atananların ise yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonrasına tekabül eden kesenekleri araştırma görevlisi olduğu kurumca  karşılanıyor.
  7. Emsali emeklilik asgari bekleme süresini tamamlamış ancak yaş haddini tamamlamamış olanlar iki kategoride ele alınıyor. Kendisi hayatta olanlar isteği halinde ve hayatta olmayanların dul ve yetimleri ilişiği kesildiğinde kendisine yapılan toptan ödemeleri MSB.lığına başvuru tarihi esas alınarak güncel değerini faizsiz olarak SGK’ya yatırma koşulu ile emsali üzerinden emekli aylığına bağlanacak.
  8. Ancak, daha önce ihyayı yaparak hizmetlerini birleştirmiş ve kendilerine emekli aylığı bağlanmış olanlara emsallerinin aylığı bağlanacak. Bu taktirde, bu gibi kişiler ihya yaparken zaten toptan ödemeleri geri iade ettikleri için, böyle bir ödeme şartı var mı, yok mu tam anlaşılmıyor. Yine, ilişik kesme ile yasanın yürürlüğe girdiği tarihteki emsalinin hizmet süresine intibakta, kesenekler kuruma tekabül eden kurumca karşılanacak. Kişiye tekabül eden borç mu çıkarılacak? Yine, ilişik kesildiği tarihte emeklilik asgari bekleme süresini tamamladığı için, toptan ödeme yapılmayıp ikramiye ödenenler ve aylık bağlananlar, aradaki süre hizmetten sayılacağına göre ikramiyeleri farkı ödenecek mi? OYAK  keseneklerini ve kar paylarını yatırma şartı ile OYAK  hakkının emsaline intibakı öngörülmüş. Bizim ödememiz gereken bu kesenek ve kar paylarının güncel değeri, emsallerin alacağından daha fazla olursa ne olacak? Ya da, bunlar yapılacak OYAK toptan ödemesinden mahsup edilerek güncellenemez mi? Bir SGK uzmanı ile görüşülmesinde yarar var. Orhan KIRATOĞLU bu konuda yardımcı olabilir.
  9. Emsalleri yaş haddini tamamlamamış olanların isteği halinde ve  657 Sayılı Yasanın 48 nci maddesinde memuriyete engel durumlar olmamak şartı ile kurumlarda ihdas edilecek 1500 adet araştırmacı kadrolarına atamaları yapılacak. Emsalleri ile eşdeğer statü ve özlük hakları sağlanacak.
Yusuf Çağlayan

Emekli Askeri Hakim