Pazartesi, 18 Mayıs 2015 17:05

UFUK TURU TOPLANTILARI

 

Konya Sivil Toplum Kuruluşları tarafından organize edilen Ufuk Turu Toplantıları'nın on ikincisini de gerçekleştireceğiz inşallah….
Bu yıl, 20-24 Mayıs 2015 tarihleri arasında Ankara büyük anadolu Otel’de yapılacak sivil insiyatifin sesi 'Ufuk Turu' markasıyla yapacağımız 12.proğramımız yerel ve ulusal medya tarafından da canlı yayınla ülkemize ve tüm dünyaya başarıyla duyurulacak…

Toplantılar Konya'da faaliyet gösteren yüz yirmi iki sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu(İÇİNDE AKTİF OLARAK ASDER’de mevcut) Konya STK’ları ev sahipliğinde, Türkiye’nin her bölgesinden kırk üç ilden sivil toplum kuruluşlarını temsilen gelen yaklaşık dört yüz elli katılımcı ile bir kez daha bir araya gelinecek.
Dünyada ve ülkemizde yaşanan baş döndürücü gelişmeler, siyasete ve toplum düzenine vesayet anlayışını getirme gayretleri STK’ları bir kez daha durum değerlendirmesi yapmaya sevk etmiş olup bu seneki faaliyetlerimizlede bütün dikkatleri dört gün boyunca buraya organize edeceğiz inşallah.
Bu yıl on ikincisi gerçekleştirilecek toplantılarda “Türkiyenin geleceği ve yeni ufuklar” konusu, üç ana oturumda konunun uzmanı akademisyen, fikir adamı ve sivil toplum yetkilileri tarafından sunulan tebliğler çerçevesinde farklı yönleriyle ve derinlemesine tartışılacak,özel insanların söyleşileri ilede sohbet ortamlarına gireceğiz….

Uzmanların tebliğlerinden sonra değerlendirmeler, istişarî mahiyette yüz yüze görüş meler yoluyla katılımcıların karşılıklı fikir alışverişine  tanıklık edeceğiz.
Ara sohbetlerle de ülkenin coğrafî, jeopolitik, askerî ve siyasî havası hakkında birinci ağızlardan detaylı bilgiler alma fırsatı bulacağiz, Değişik illerinden gelen katılımcılarla tanışma fırsatı bulacağız.
Ayrıca Konya ve kırkı aşan ilden gelen sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla on ayrı grup olarak “Sivil Toplum Kuruluşları Çalıştayı” düzenlenecek. Bu çalıştayda sivil toplum kuruluşlarının sorunları bizzat katılımcılar tarafından ayrıntılı olarak iki buçuk saat boyuca tartışılacak ve bir sonraki oturumda da çalıştay sözcülerince sorular ve çözüm önerileri şeklinde katılımcılara detaylı açıklamalarda bulunulacak.Alınan kararların daha sonra STK Çalıştay Sonuç Raporu olarak kamuoyunun dikkatine sunulacaktır.
Son gün, yani pazar günü(24 mayıs) Ufuk Turu toplantıları Sonuç Bildirgesi Konya Sivil Toplum Kuruluşları İcra Heyeti tarafından yine yerel ve ulusal medya aracılığı ile ülkemiz insanına ve tüm dünyaya canlı olarak duyurulacaktır.
önemli gördüğüm şu husularıda sizinle paylaşmak istiyorum;
''1. Hepimizin toplumsal ve siyasi hayatta tecrübe ettiğimiz Küreselleşme; bir süreçtir. Bu süreçte etkileşim kaçınılmazdır. Bununla birlikte ‘küreselleşme’ adı altında dayatılmak istenen ve bizim toplumsal yapımıza, kültürümüze, inancımıza ve değerlerimize aykırı uygulama ve politikaları kabullenmek zorunda değiliz.
2. Tarihsel ve kültürel mirasımızın bizlere sunduğu imkanları ve onların korunmasını son derece önemsemekteyiz. Bu değerlerimizin muhafazası için yapılan bütün çalışmaların takipçisiyiz. Bu konuda toplumun tüm kesimleri duyarlı hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum.
3. Ülkemizde Toplum ve Siyaset Mühendisliği yapma gayretlerini dikkatle takip etmekteyiz. Bir yerlerde planlanarak bizlere servis edilmek istenen bu mühendislik girişimlerini rahatsız edici bulmaktayım
4. Devlette görülmeye başlayan normalleşme ve sivilleşme girişimlerini önemsiyoruz. Bununla birlikte çeşitli çevrelerde görülen radikalleşme temayülünün toplumun derin hissiyatını anlamaya çalışma yönünde değişmesi gerektiği hususu da ortadadır. Millet iradesine karşı girişimlerin başarıya ulaşma şansı bulunmamaktadır.
5. Bürokratik ve toplumsal irade karşıtı grupların tesis etmeye çalıştığı vesayetin dikkatlerden kaçmaması gerektiğini düşünüyorum
6. Çok boyutlu, çok düzlemli ve çok ilişkili bir süreçte, Yeni Medya kaynaklı belirsizlikler ve tehditlerin yakından izlenmesi gerektiği açıktır. Bu kapsamda Sanal/sosyal medya kaynaklı dejenerasyon ve değer kaymalarının önüne geçilmesinin önemli olduğunu biliyoruz. Ancak bu araçların sunduğu imkanların yabana atılmaması gerektiğini de not etmeliyiz diye düşünüyorum.
7. Sosyal medya ve küresel hareketler, STK’ların uluslararası bağlantılarını geliştirmelerini mümkün kılmıştır. STK’lar bu ağları verimli kullanma konusunda güç birliği yapma kararlılığında olmalıdır.
8. STK’lar temel referanslarımıza bağlı kalarak medeniyet değerlerimizin taşıyıcısı olmaya devam edecektir.
Daha âdil bir dünya ve güçlü bir Türkiye için katılımcı sivil toplum kuruluşları ve üyelerinin, üzerlerine düşeni yapmakta kararlı olduklarının bilinmesi önemlidir.
Biz de Konya Sivil Toplum Kuruluşlarına yapılacak çalışmalar için ve daha güçlü, daha faydalı, daha etkin bir sivil insiyatif beklentisi ve duasıyla on ikinci Ufuk Turu toplantılarında buluşmak üzere diyoruz.

 

                                                                                                       MEHMET  KANMAZ

Mehmet Kanmaz

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...