Pazartesi, 19 Ekim 2015 17:57

KONYA STK.LAR ÇALIŞMASI VE SEÇİM SÜRECİ

Konya'da faaliyet gösteren gönüllü birlikteliğin örnek üst çatısını meydana getiren yüz yirmi altı sivil toplum kuruluşu;vekaleten yürütülmekte olan başkanını ve yönetim kurulunu seçmek üzere bir irade birlikteliği meydana getirerek ortak istişare ile suhuletle ve seviyeli bir çalışma başlatmış bulunmaktadır.

Konya STK.lar 1999 yılından bu yana düzenli olarak ortak çalışmalar yapmakta olup, bu kardeşlik birlikteliği hem ortak değerleri paylaşan bu topluma, hem de Konya dışındaki şehirlerimizdeki stk.çalışmalarına örnek teşkil etmektedir.

Bu ortak çalışmalara millet olarak çok ihtiyacımız var; çünkü ülkemiz ve bizim içinde bulunduğumuz coğrafya, uzun bir durgunluk döneminden sonra İslam medeniyeti için yükseliş döneminin işaretlerinin görüldüğü, milli birlik ve beraberliğimizi güçlendirmeyi hedefleyen çalışmalar sağduyu sahibi kesimler tarafından desteklenmesi ve bütün alanda insani özgürlüklerin serbestçe yaşandığı,  tam bir uzlaşı ile yeniden yazacağımız anayasa metni konusu başta olmak üzere ülkemizde güç kaybına yol açan ve devlet-millet kaynaşmasını engelleyen konuların acilen çözülmesi gerektiğinin üstüne basarak ifade etmek gerektiğine inanıyorum.

Bu noktada; STK. Çalışmalarında önemli gördüğüm konuları sizlerle paylaşmak istiyorum;

*Dünyada ve bölgemizde yaşanan hızlı ve köklü değişimler, bu süreçte Türkiye'yi daha önemli hale getirmiştir. Önümüzdeki dönemde bölgemizdeki gelişmelerin yakından takip edilmesi ve gerekli adımların aktif bir biçimde atılması son derece önemlidir.

*Soğuk Savaş sonrası tesis edilen dünya düzeninin yeniden şekillenmekte olduğu kritik bir dönemden geçmekteyiz. Bu dönem, Türkiye için önemli fırsatları ve riskleri içinde barındırmaktadır.

* Tarihsel olarak medeniyetler yükselir ve düşer. Günümüzde Batı medeniyeti maddi ve manevi anlamda derin bir kriz yaşamaktadır. Uzun bir durgunluk döneminden sonra İslam medeniyeti için yükseliş döneminin işaretleri görülmektedir.

*İslam'ın medeniyet tasavvuru günümüz sorun ve ihtiyaçlarına cevap verecek niteliktedir. Gücünü bu medeniyet tasavvurundan alan Türkiye daha barışçıl ve adil bir dünya inşasında aktif rol oynamalıdır.

* Dünyadaki ve bölgedeki Türkiye algısı oldukça pozitiftir. Bu algı tarihsel mirasımıza dayanmakta ve günümüzdeki ekonomik ve siyasi başarılardan beslenmektedir.

*Uluslararası kuruluşlar değişen dünya dengelerine uygun olarak yeniden yapılanmaktadır. Bu süreçte Türkiye aktif rol oynamalı ve tüm dünyada Müslüman ve mazlum halkların hakları konusunda duyarlı olmalıdır.

*Türkiye, bölgesinde etkinliğini artırmak için, sivil toplum kuruluşları ile işbirliği halinde, bölge ile yakın ilişki kurmalıdır.

*Bölgede etkin politika oluşturacak bilgi, uzman ve donanım eksikliği yaşayan Türkiye'de eğitim ve araştırma kuruluşları desteklenmelidir.

*Türkiye’nin çevresindeki coğrafya ile ilişkileri güçlendirilmelidir. Bu çerçevede Balkanlar, Ortadoğu ve Afrika açılımı devam etmeli; sosyo-ekonomik ve kültürel ilişkiler geliştirilmelidir.

*Türkiye'nin sahip olduğu birikim ve tecrübe bölge halklarına ilham kaynağı olmaktadır. Sürecin başarılı olması için Türkiye bölgeye yönelik ilgisi ve desteğini sürdürmelidir.

*Suriye'deki kanlı rejiminin tasfiyesine yönelik sürdürülmekte olan mücadele başarıya ulaşıncaya kadar desteklenmelidir. Türkiye'nin Suriye politikası ahlaki ve siyasi temelde doğru bir politikadır ve tahriklere rağmen devam ettirilmelidir.

*Toplumun temel meselelerini tam olarak çözmeden Türkiye’nin bölgesel ve küresel seviyede etkin bir güç olabilmesi mümkün olmayacaktır.

*Türkiye'nin son dönemde yakaladığı istikrarı kalıcı hale getirecek ve gücünü artıracak yeni bir anayasa acilen yapılmalıdır. Bu çerçevede Başkanlık sistemi dâhil olmak üzere tüm hükümet sistemleri bilimsel bir temelde tartışılmalıdır.

*Başta vesayet krizleri olmak üzere ülkemizde güç kaybına yol açan, devlet-millet kaynaşmasını engelleyen ve devletin kurumsal yapısına müdahale eden oluşumlar etkisiz hale getirilip normal duruma acil olarak dönülecek çözümler üretilmelidir.

Özetle; Bizler  elde ettiğimiz birikim ve kazanımları önümüzdeki dönemlere de aktarmak ve ülke içindeki diğer STK.larlada paylaşarak yeni ufuk turlara daha güçlü çıkarmak azmi ve kararlığında olmalıyız. Bu manada yapacağımız seçimin Konya’mız ve ülkemiz için hayırlı olmasını yüce rabbimden niyaz ediyorum.

Mehmet Kanmaz

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...