Çarşamba, 14 Ekim 2009 09:54

Daha geç olmadan...

Daha geç olmadan...

 

İhsan TAÇGÜN 14 Ekim 2009 Çarşamba

 

Neye mi?

 

Tabii ki yangın emniyeti.

 

Yangın nedir?

 

Yangın: Yanıcı maddenin oksijenle ısı altında birleşmesi sonucunda meydana gelen kimyasal olaylara yangın denir.

 

Yangının söndürülmesi ise, bu üç unsurdan bir tanesinin izole edilmesi veya yok edilmesi durumunda yangını söndürebiliriz.

 

Yangının sınıfına göre çeşitleri;

Kısa ve öz olarak,

 

A-Sınıfı yangınlar: (Katı malzemeler, orman, kağıt, bez v.b.)  Su ile söndürülür.

 

B-Sınıfı yangınlar: (Sıvı malzemeler, akaryakıt vb.)  fom köpük + su ile söndürülür.

 

C-Sınıfı yangınlar (Gaz maddeler, lpg, argon, hidrojen vb.) Co2+kuru kimyevi tozla söndürülür.

 

D-Sınıfı yangınlar: (Hafif  metaller alüminyum vb) Kimyevi toz trimotaksi boraksi

 

E-Sınıfı yangınlar: (Elektrik, pano, trafo elektrik kabloları vb) Kuru kimyevi tozla söndürülür.

 

Bizim sektördeki tersane ve gemilerdeki yangınlara müdahalesini yapacak personelin çok dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Bizdeki bu tür yangınlara normal itfaiye personeli (kara itfaiyesi)nin müdahale etmesi sakıncalı olabilir. Kara itfaiyesi karaya göre eğitim aldığından, denizde, gemide ve tersanede başarılı olamazlar. Ancak tersaneyi iyi bilen ve bu iş üzerine eğitim almış hem karada hem denizde yangına müdahale edebilecek personeller yetiştirmeliyiz.

 

Gördüğüm kadarı ile bu Tüm tersanelerimizde bu kadro mevcuttur. Gemide ve Tersanedeki bir yangın durumunda kesinlikle kara itfaiye personelini yangın mahalline sokulmamalıdır, ancak destek hizmeti dışarıdan alınabilir. Bu kaş yaparken göz çıkarmaya benzer. Çıkan yangını da söndürmek ayrı bir ustalık ister. Yani önce yangının sınıfını öğreneceksin, o sınıfa göre ne tür bir söndürücü ile müdahale edeceksin. Bu aşamaları her yangıncı bilir. Yangıncı deyip geçmeyelim. Yangıncılar çok önemli bir görevi ifa etmektedirler. Çünkü bir işyerinde yangın çıktığında tüm personel o alanı terk ederken; yangıncı kardeşlerim olumsuzluğun üzerine soğukkanlılıkla canları pahasına da olsa giderler, görevlerini iyi bir şekilde yaparak oranın can ve mal emniyetini sağlarlar.

 

Yine basında duyarız, falan yerdeki çıkan yangına müdahale eden itfaiye görevlilerinden iki kişi zehirlendi veya hayatını kaybetti. Ben burada tüm işverenlere sesleniyorum. Böyle önemli branşta çalıştırdığınız personelinize ne kadar  önem verirsiniz. Ne kadar maaş uygun görüyorsunuz?

 

Tabi bu krize bu söylenmez de sözün gelişi. Sizin hem canınızı hem de malınızı koruyorsa, sanıyorum bazı işverenler bu tür görev yapan personelin sayılarını her geçen gün azalttığı gibi maaşlarına da kriz bahane edilerek hep aşağı çekilmiştir, hatta bu tür personellere ara ara sorulmuştur siz ne iş yaparsınız. Bu kişiler fazla bedenen çalışmadıkları için çalıştıkları göze gelmez. Aynı İş Güvenliği görevlileri de bunlara benzer, onlarda bu tür olaylarla karşı karşıya kalmışlardır. Ta ki basının iş güvenliğinin önemini topluma anlatana kadar. Yine bunun da temeli her şeyde olduğu gibi Eğitim eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Öncelikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işçilerin eğitimine önem göstermeye başladığı gibi; İşverenleri de bu tür eğitime tabi tutmalıdır.

 

Burada çok önemli bir hususa da değinmeden edemeyeceğim.

 

Tuzla bölgesinde yaklaşık 48 adet irili ufaklı Tersane mevcut. Bu Tersanelerin ortak sağlık birimi var (GSM) Fakat nedense  bir bu kadar önemli olan neden ORTAK YANGIN BİRİMİ YOK !

 

GİSBİR böyle önemli bir projeyi ne zaman gerçekleştirecek?

 

Belki şöyle düşünmüş olabilirler. Nasıl olsa her Tersanenin kendi biriminde bu tür personelleri var, bize gerek kalmaz. O zaman her tersanenin eskide yine kendi sağlık birimi vardı, reviri doktoru, hemşiresi. Böyle bir düşünce varsa yanlış bir düşüncedir. Biz bile bitişik tersane ile ortak su devresi çekmişiz, ortak elektrik çekmişiz ortak müdahale planı hazırlamışız, emercensi durumda müdahale edelim diye. İvedilikle GİSBİR bu konu üzerinde bir çalışma yapmalıdır. Yalnızca bu konu üzerinde uzman olan ve tersanelerde hale görev yapan Asker emeklilerinde yardım alabilirler. Ben böyle bir projeye seve seve elimden gelen  destek bilgi birikimimi paylaşmaya şuanda itibaren hazırım. Bizler önceden emniyetimizi alalım ki daha sonra olumsuzluklar olmasın, kimse üzülmesin, işyerleri kapanmasın; olumsuzlukları önceden hissedelim, araştıralım, görelim ve izole edelim ki hayat emin olarak devam edebilsin.

 

Tekrar başka bir yazıda görüşmek ümidiyle…

 

İhsan Taçgün

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...