Cuma, 22 Şubat 2013 14:24

MGK'da tarihi değişiklik

Buna göre MGK, yeni Anayasa'da anayasal kurum olarak yer almayacak, Genelkurmay, şimdiki Anayasa'da olduğu gibi Başbakan'a değil, Milli Savunma Bakanı'na bağlı olacak.

TSK'nın görevi şimdiki Anayasa'da olduğu gibi iç güvenliği de kapsayan "milli güvenlik" değil, sadece dış tehditlerle sınırlı "milli savunma" olacak.

4 PARTİ UZLAŞTI

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’ndaki dört parti, "Başkomutanlık ve Genelkurmay Başkanlığı" maddelerinde önemli ölçüde uzlaştı. Dört parti, mevcut Anayasa'd Başkomutanlık, "milli güvenliğin sağlanmasından ve Silahlı Kuvvetlerin yurt savunmasına hazırlanmasından, TBMM'ye karşı Bakanlar Kurulu sorumludur" fıkrasını "Milli savunmadan ve Silahlı Kuvvetlerin yurt savunmasına hazırlanmasından TBMM'ye karşı Bakanlar Kurulu sorumludur" şeklinde değiştirdi. Başkanlık sistemini savunan AK Parti, Bakanlar Kurulu yerine "Başkan" ibaresinin kullanılmasını istedi.

Yine varılan diğer uzlaşmaya göre Genelkurmay Başkanı'nın Başbakan'a karşı sorumlu olması ilkesi değiştirilerek, "Genelkurmay başkanı, silahlı kuvvetlerin komutanı olup Milli Savunma Bakanına bağlıdır.

Genelkurmay başkanı, Milli Savunma Bakanının inhası ve Bakanlar kurulunun teklifi üzerine Cumhurbaşkanı tarafından atanır" denildi.

MGK'YA SON, ANAYASAL KURUM OLMAKTAN ÇIKIYOR

Dört parti, Milli Güvenlik Kurulu'nun anayasal statüden çıkarılması konusunda da anlaşarak, önemli bir uzlaşı sağladı.
ASDER Genel Merkezi

1 yorum

• Yorum Linki Talha Cuma, 22 Şubat 2013 17:52 yazan Talha

ASDER'in verdiği anayasa değişikliği tekliflerinin bir bir uygulanması, yolumuzun, hedefimizin, inancımızın ne kadar doğru olduğunu göstermektedir. Ülkemiz ve insanlık için hayırlı olur inş.

Raporla