Pazartesi, 06 Mayıs 2013 12:23

ASKERİ OKUL ÖĞRENCİLERİ NEDEN ATIYOR?

Balıkesir Astsubay Yüksek Okulu mensubu 87 öğrencinin, mezuniyetlerine 4 hafta kala, okuldan uzaklaştırılması tepki topladı.

Mezuniyetlerine 4 hafta kalan Balıkesir Astsubay Yüksek Okulu mensubu 87 öğrenci “sağlık sorunları olduğu” gerekçesiyle okuldan uzaklaştırıldı. Öğrencilerin bu şekilde mezuniyetleri için gerekli sınavlara girmelerinin engellenmek istendiği ileri sürülüyor.

Balıkesir Astsubay Yüksek Okulu’nda 87 öğrencinin “sağlık sorunları olduğu” gerekçesiyle izne gönderilmeleri tartışmaları da beraberinde getirdi. Öğrencilerin bu şekilde 4 hafta kalan mezuniyetleri için gerekli sınavlara girmelerinin engellenmek istendiği ileri sürülüyor. Öğrenci velilerinden K.T “Madem oğlum rahatsızdı, neden kayıt esnasında yapılan detaylı sağlık kontrollerinde bu anlaşılmadı?” diye sordu. Sağlık problemlerinden dolayı verilen mecburi izinlerden dolayı 15 Mayıs’taki mezuniyetlerini sağlayacak sınavlara giremeyecek olan 87 öğrenci haklarını aramak için yollar arıyor. Şubat ayında çıkarılan yönetmeliğe dayanarak birçok öğrenci sağlık sorunları öne sürülerek okuldan uzaklaştırılırken, mağdur edildiğini söyleyen öğrenciler ve velileri haklarını mahkemede aramaya hazırlanıyorlar.

MEZUN OLMALARINA 4 HAFTA KALA

Kalp kapakçığında ritmal sorun ve psikolojik sorunlar yaşadıkları gerekçesiyle Balıkesir Astsubay Yüksek Okulu’ndan uzaklaştırılan 87 öğrenciden birinin babası olan F.T. oğlunun okulunun bitmesine dört hafta kala böyle bir kararla uzaklaştırılmasına isyan etti. Oğlunun okula kaydı yapılırken sağlık taramalarından geçtiğini söyleyen F.T., şimdide “biz komando seçiyoruz” denilerek sağlık taramasında oğlunun kalp kapakçığında ritmal bozukluğa rastlandığının söylendiğini kaydetti. Bu gerekçe ile oğlunun okuldan uzaklaştırıldığını dile getiren baba, “Mayıs ayının ortalarında on günlük sınavları olacaktı bu çocukların. Bu sınavlardan geçtiklerinde diploma alıp mezun olacaklardı bu çocuklar” diye konuştu.

“FİŞLENME VAR MI EMİN DEĞİLİM”

Kendisinin namaz kılan ve hanımının örtülü olduğunu dile getiren F.T., bu konuda fişlenme ihtimalinden emin olmadığını, mağdurlar arasından farklı görüşlerde olan ailelerin de bulunduğunu ifade etti. F.T sözlerine söyle devam etti: “Her yıl aile ziyaretlerine gelirdi oğlumun komutanları. Hiçbir sorun olmadı şu ana kadar ama son ziyarete gelmediler bu sene. Fişlenme ihtimalinden emin değilim ama oğlumun farklı aile görüşü olan arkadaşlarını da okuldan uzaklaştırdılar. O arkadaşları kurunun yanındaki yaş misali mi oldu onu tam bilmiyorum.”

AYLARCA ASKERİ EĞİTİM GÖRDÜ BİR ŞEY OLMADI

Birçok öğrenciye bu teşhisin konulduğunu, sorunu olmayan öğrencilere de psikolojik sorunlar yaşadıklarını gerekçe göstererek toplam 87 öğrencinin okuldan uzaklaştırıldığını anlatan F.T., “Basit bahanelerle çocuklar okuldan uzaklaştırıldı. Oğlum için kalp kapakçığındaki ritmal sorunu olduğu gerekçe gösterdiler yalnız oğlumun böyle bir sorunu yok. Olsa bile bu okula girmeden önce detaylı bir sağlık taraması yapılıyor, o taramada kesinlikle bu sorun görülürdü. Üstelik not düşülmüş ‘ameliyat olunsa da olunmasa da alınmayacaktır.’ Bu da hastalığın doğuştan olduğunu gösterir o zaman ilk kayıt esnasında yapılan kontrollerde neden görünmedi. Oğlum aylarca askeri eğitim gördü, Menteş Dağı’nda günlerce kaldı, eğitimde kilometrelerce koştu. Kalbinde sorun olan biri bu eğitimlere dayanabilir mi?” dedi.

İZİNLERİN NEDENİ SON YAPILAN YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ

87 öğrenciden 7’sinin haklarını aramak için başvurdukları avukat Cavit Çalış ise, bu olayın temel nedeninin şubat ayında yönetmelikte yapılan değişiklikler olduğunu ifade etti. Değişiklikle sağlık sorunu olan öğrencilerin devam edemeyeceğini söyleyen Çalış, “Burada asıl meselenin bu öğrencilerin mezun olamamaları. Kayıt yaptıkları dönemde olmayan bu yönetmelik yüzünden öğrenciler son senelerinde okuldan mezun olamayacakları gibi okudukları seneler de boşa gidecek” ifadelerini kullandı.

KİMSE MAĞDUR EDİLMEMELİ GEREKEN YAPILMALI

Bu yönetmelikten etkilenen başka okulların da olduğunu vurgulayan Çalış, Kara Harp Okulu’ndan da birkaç öğrencinin dava için kendisine geldiğini söyledi. Bu konuda kimsenin mağdur edilmemesi gerektiğini ve gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirten Çalış, “Bir hukuk ülkesi olan Türkiye’de bu tür olayların yaşanmaması gerektiğini ve yetkililerin hiç kimseyi mağdur etmeden gerekeni yapması gerekir”dedi.

Yeni Akit

ASDER Genel Merkezi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...