Cumartesi, 18 Mayıs 2013 13:01

ASTSUBAY İNTİHARLARI VE TSK DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ

Geçtiğimiz üç hafta içerisinde 6 astsubayın intihar ettiği haberleri kamuoyuna yansıdı. 16 Şubat 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren TSK Disiplin Yönetmeliği’nin uygulamaya başlanması TSK içerisinde ASDER’in Yönetmelik henüz taslak halinde iken yaptığı uyarıların haklılığını gözler önüne sermektedir. Yeni intiharlar ve huzursuzluklar yaşanmadan tedbir alınması zorunludur.

Dernek olarak geçmişte yaptığımız basın toplantısı ve o basın toplantısında yaptığımız uyarıları tekrar etmekte fayda mülahaza ediyoruz.

27 Aralık 2012 günü ASDER Genel Merkezinde düzenlenen basın toplantısı ile o tarihlerde Meclis gündeminde taslak olarak bulunan ve 16 Şubat 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren TSK Disiplin Yönetmeliği’nin mahzurları dile getirilmişti. Basın toplantısında taslak yasanın telafisi zor problemleri beraberinde getirmekte olduğu ifade edilerek taslak yönetmeliğin taşıdığı mahzurlar maddeler halinde ifade edilmişti. Bunlar;

 

1     Silahlı Kuvvetlerde mevcut üç kademeli cezalandırma sisteminin yerine, disiplin amirleri, disiplin kurulları, disiplin mahkemeleri ve askeri mahkemeler yetkilendirilmek suretiyle dört kademeli cezalandırma sistemi oluşturulmaktadır.

2       Amir diktası ve terörüne imkân verecek şekilde, disiplin amirlerinin ve disiplin kurullarının yetkileri arttırılmaktadır.

3       Bu kanun taslağı, genç kuşaklarla amirlerin arasının açılmasına sebep olacaktır.

 

4    Bu kanun taslağı, askeri yargıyı devre dışı bırakarak, bütün askeri kabahat ve cürümlerin amirler vasıtasıyla cezalandırılması yolunu açarak astın hukukunun korunmasının yollarını kaldıracaktır.

5       Bu kanun taslağı, yargı birliğini sağlayacak bir anayasanın kabulü halinde, sivilleşen yargıya ihtiyaç duymadan kendi disiplin kanunu ile disiplin tesis etme çabası içine giren bir anlayışın Silahlı Kuvvetlere hâkim olmasına sebep olacaktır.

6       Bu kanun taslağı, Silahlı Kuvvetlerde, ideolojik tasfiyenin mekanizması olarak kullanılacaktır.

7     Bu kanun taslağı, Silahlı Kuvvetlerde liyakate göre değil, ideolojiye göre yükselenlerin hâkim olduğu, dolayısıyla fikri ve ilmi yetenek olarak, dünyadaki emsalleri ile yarışamayacak bir komuta yapısına sebep olacaktır.

  

Aynı basın toplantısında çözüme yönelik olarak;

“Adaleti Savunanlar Derneği Yönetim Kurulu; aşağıdaki tedbirlerin alınması halinde Silahlı Kuvvetlerdeki disiplinsizlik ve adaletsizliğin en asgari seviyeye ineceğine inanmaktadır:

1       Yargı birliği sağlanmalıdır. Askeri yüksek yargı sivilleştirilip, Yargıtay ve Danıştay’ın askeri ihtisas daireleri haline getirilmelidir.

2       Askeri mahkemeler de; sivilleştirilip askeri cürümlere bakacak, Kolordu Komutanlıkları bölgesindeki sivil mahkemelerin bünyesinde birer askeri ihtisas  mahkemesi haline getirilmeli ve 353 sayılı Askeri Mahkemelerin Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanununa göre teşkil edilmeli ve Silahlı Kuvvetlerden ayırma işlemi bu mahkemelerin kararlarına göre olmalıdır.

3       Disiplin mahkemeleri, tugay (deniz ve havada dengi) daha üst  komutanlıklar nezdinde teşkil edilmeli,  hâkimleri sivil ve Adalet Bakanlığına bağlı olmalıdır. Atama ve özlük hakları HSYK tarafından yapılmalıdır.

4    Askeri personelin mecburi hizmet yükümlülüğü, kaldırılmalıdır. Silahlı Kuvvetlerde hizmet yapmak istemeyenler ne zaman isterlerse tazminatlarını ödeyip Silahlı Kuvvetlerden ayrılabilmelidir. Bu tedbir, mevcut disiplinsizliği büyük ölçüde azaltacaktır.”

denmiştir.

 

Yaşanmakta olan astsubay intiharlarının TSK komuta kademesi ve MSB tarafından ciddiye alınması ve gerekli tedbirlere başvurulması elzemdir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

 

Prof.Dr.Nevzat TARHAN

ASDER Genel Başkanı

 

Son Düzenlenme Çarşamba, 22 Mayıs 2013 15:46
ASDER Genel Merkezi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

3 yorum

  • Yorum Linki Süha Çarşamba, 02 Temmuz 2014 17:53 yazan Süha

    Ahlaki durum nedeniyle kararname ile TSK'dan resen emekli edildim. Savunma hakkı verilmeden istihbarat ifadesine dayandırılarak ve tarafıma bir kere bile sormadan bu işlem gerçekleştirildi. Araştırmalarım sonucu Av. Cavit Çalış ve Av. Mustafa Bozkurt arasında kaldıktan sonra Av. Mustafa Bozkurt'a vekaletname verdim.
    Adalete olan inancımızı zedeleyenlerden, TSK'yı bu duruma düşürenlerden de elbet birgün hesap sorulur.

    Raporla
  • Yorum Linki MEHMET YAZICI Cumartesi, 18 Mayıs 2013 17:08 yazan MEHMET YAZICI

    Teşekkürler ASDER ve değerli başkanı Nevzat Hocam. Yeni Disiplin! yasasının mahsurlarını henüz yasa mecliste onaylanmadan uyarmıştınız. Umarım bu vahim gidişata duyarsız kalınmayıp gereken önlem ve tedbirler alınarak bu acı olayların kaynağı yok edilir. Umarım disiplin adı altında KAST sisteminin devamından kaynaklı olarak evrensel hukuka aykırı amirlerin iki dudak arası keyfiyetinin ön plana çıkarıldığı Disiplin yasası/ yönetmeliği ve zihniyetinin değiştirilerek daha fazla canların evrensel hukuka aykırı Disiplin yasasıyla insan hakları ihlallerinin ve aileleriyle birlikte hayatlarının çekilmez hale getirilmesine, ailelerinden sevdiklerinden ve en önemlisi kendi canlarına kıyabilecek duruma sürüklenip hayatlarını sonlandırılmasının, bir çok yuvanın dağılmasının hayatlarının mahvolmasının önüne geçilir.

    Raporla
  • Yorum Linki Kamil BAŞYİĞİT Cumartesi, 18 Mayıs 2013 16:45 yazan Kamil BAŞYİĞİT

    Sayın Nevzat TARHAN beyefendi şahsınızda bütün ASDER ailesine böyle bir konuya gündeminize aldığınız için teşekkürü bir borç bilirim. Sağolun. Tüm dünyada özgürlüklerden, insan haklarından söz edilirken TSK'nın bunun dışında tutulması statü farkı, hiyerarşik yapı gibi halkımızın çoğunun anlamadığı gerekçelerle bizlere yapılan açık ve net bir ayrımcılık ce zulumdür. Yaklaşık üç ay önce birliğimize er intiharları ile ilgili gelen bir psikoloğa peki biz rütbelilerle ilgili söyleyeceğiniz birşeyler varmı dediğimde (Sizde emekli olabilirsiniz demişti) kolaylıkla Kast sisteminin bitirilmesi gerekmektedir diye düşünüyorum. Bizler hiyerarşi karşıtı değiliz, yalnızca gasp edilen haklarımızı istiyoruz. SAYGILAR.

    Raporla

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...