Pazartesi, 10 Haziran 2013 15:40

ASDER ÜYELERİ İLE BULUŞMA VE ÇÖZÜM SÜRECİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR

Aşağıda isimleri yazılı ASDER yöneticileri 03 – 06 Haziran 2013 tarihlerinde Kayseri – Yeşilhisar – Adana – Osmaniye – Kahramanmaraş

İllerindeki sivil toplum kuruluşları ile Asder üye ve gönüllüleri ile bir araya geldi.

İllerin sivil toplum kuruluşlarının bir arada olduğu Kent Konseyi, İl STK.lar Birliği, Barolar, Tic ve San.Odaları, Memur Sen., MÜSİAD, yerel Dernek ve Vakıf yöneticileri ile bir araya gelinmiş, Asder’in tanıtımı yapılmış, çözüm süreci, gezi park olayları ile görüş alışverişinde bulunulmuştur. Asder üye ve gönüllüleri ile Derneğimizin misyonu ve vizyonu,  üyelerin problemleri ve çözüm önerileri konusunda bilgilendirme yapılmıştır. Ziyaret sonuç raporu ve fotoğraflar ekte gönderilmiştir.

Gönüllü olarak fedakarca bu çalışmaların içinde bulunan, mesaisini harcayan  başta Asder Heyeti olmak üzere Kayseri Şube Başkanımıza, İl Temsilcilerimize, üye ve gönüllülerimize teşekkür ederim.

ASDER Heyeti

M.Abdullah KAPLAN Gn.Bşk.Yrd.

Necmettin KELEŞ Gn.Bşk.Yrd.

Kemal METE Kayseri Şube Bşk.Yrd.

Prof.Dr.Nevzat TARHAN

Genel Başkan

ASDER HEYETİ ÇÖZÜM SÜRECİ İLE İLGİLİ ZİYARETLERİNE DEVAM EDİYOR

ASDER Yönetim Kurulunu temsilen Kemal Mete, M.Abdullah Kaplan ve Necmettin Keleş, 3-6 Haziran 2013 tarihlerinde Kayseri, Yeşilhisar, Adana, Osmaniye ve Kahramanmaraş illerini kapsayan ziyaret gerçekleştirdi.

Ziyaret kapsamında Kayseri’de ASDER Kayseri İl Başkanı Halit Erdoğan ve Başkan Yardımcısı Kemal Mete’nin rehberliğinde ASDER mensubu ve gönüldaşları ile biraraya gelindi ve görüş alışverişinde bulunuldu.

Kayseri’de ASDER mensuplarını çalıştıkları mekânda ziyaretin ardından, Kayseri Miraç Derneği’nde dernek yöneticileri ve mensupları ile görüşme yapıldı. Görüşmede, gündemdeki konulara temas edildi. Çözüm süreci ile ilgili olarak Orta Anadolu illerinde oluşan tepkinin sebepleri müzakere edildi, vatandaşların büyük çoğunluğunun sürece destek verdiği bilgisi teyit edildi. Her alanda olduğu gibi örgütlü ve sesi çok çıkan kesimin argümanlarının kamuoyunda yanlış algılamalara sebep olduğu ifade edildi

Memur-Sen Kayseri Şubesi ziyaret edilerek şube Başkanı Sayın Aydın Kalkan’ın çözüm süreci ile ilgili görüşleri alındı. Aydın Bey, çözüm sürecine genel olarak yüksek oranda destek olduğunu, sivil toplumun daha organize ve etkin çalışması gerektiğini ifade etti.

Kayseri Ticaret Odası Başkanı Sayın Mahmut Hiçyılmaz ile makamında görüşüldü. Görüşmede hem yeni seçilmesi sebebiyle tebrik edildi, hem de gündemdeki konular ve çözüm sürecine dair hususlar müzakere edildi. Müzakere esnasında teröre getirilecek çözümün ülke sanayi ve ticaret hayatına canlılık getireceği görüşü ifade edildi.

Kayseri Sivil Toplum Örgütleri Birliği ile 20 civarında STK temsilcisinin bulunduğu toplantıda görüşüldü. STK temsilcileri çözüm sürecine olumlu baktıklarını ifade etmenin yanında, sivil toplumun sesini etkin olarak duyurması gerektiğini de ifade ettiler. Bunun için de daha sıkı işbirliğine ve kurumsal olarak çalışmanın gerekliliğine işaret edildi.

TEMAD Kayseri İl Başkanlığı ziyaret edildi. Karşılıklı paylaşımda bulunuldu. TEMAD Şube Başkanı, Genelkurmay Başkanlığının önerisi üzerine değişiklik taslağı Meclis’e sunulan 926 sayılı yasa çerçevesinde değerlendirilmek üzere üyeleri nezdinde çalışma yaptıklarını ifade etti. Bu çalışmada, üyeler Genelkurmay Başkanı’na hitaben dilekçe yazarak mağduriyet sebebi olarak gördükleri maddelerde düzenleme yapılması için yardım talebi iletilmektedir.

Akşam ASDER İl Başkanlığının organize ettiği toplantıda biraraya gelindi. Toplantıda mensuplarımızın karşılaştıkları problemler ve çözüm önerileri görüşüldü. Kararname yoluyla atılanların durumları, toplantıya katılan mağdur arkadaşlarımızın kendi durumlarını ifade etmeleri özelinde değerlendirildi. ASDER’in konu ile ilgili Şubat ayında Meclis’te yaptığı çalışmalar aktarıldı ve bundan sonra takip edeceği yol ile ilgili bilgi verildi.

***

Adana’ya doğru yola çıkıldı ve yol üzerinde Yeşilhisar ilçesinde Milli Eğitim’de araştırmacı olarak görev yapan mensubumuz Harun Tektaş ziyaret edildi.

***

Adana İl Temsilcimiz Alaattin Yalçın ve üyelerimizce karşılanan heyetimiz, Valilikte araştırmacı olarak görev yapan arkadaşlarımızla yapılan görüşme sonrası, Beyaz Yaka Derneğini ziyaret etti.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti ziyaret edildi. Ziyaret esnasında Cemiyet Başkanı Cafer Esendemir ve Yardımcısı Özcan ALADAĞ‘ın Gezi Parkı olayları ve çözüm süreci ile ilgili fikirleri alındı. Genel anlamda Adana’da farklı bir durumun yaşanmakta olduğu gözlendi. Siyasi bölünmüşlük, kozmopolit yapı, farklı kültür, ırk ve yaşam biçimlerinin birarada bulunmasının, Adana özelinde çözüm süreci konusunda da tam bir kafa karışıklığının hüküm sürmesine neden olduğu düşünülmektedir. Somut olarak net gerekçeler gösterilmese de, çözüm sürecine karşı bir direnç sözkonusu. Siyasi iradelerin yönlendirdiği ve sokakları harekete geçiren eylemlere karşın, Adana genelinde vatandaşların sakin ve işinde gücünde oldukları gözlendi.

Adana Baro Başkanı Sayın Av. Mengücek Gazi ÇITIRIK İle yapılan görüşmede konu daha çok Gezi Parkı eylemlerine dair düşüncelerin ifade edilmesi şeklinde cereyan etti. Baro Başkanı eylemler sebebiyle gözaltına alınanlarla ilgili yürüttükleri hukuki süreçlerden söz etti ve eylemlere karşı polisin tavrından şikâyetçi oldu. Çözüm süreci konusunda da 5-6 aydır şehit cenazesi gelmemesinin önemli olduğunu, bu yönüyle süreci desteklediklerini, ancak önemli kaygılar taşıdıklarını da ifade etti.

MÜSİAD Adana Şubesi ziyaret edildi. Şube Başkanı Sayın Suat Yahşi, Gezi Parkı eylemlerinin farklı amaçlarla yapılmakta olduğunu ifade ile çözüm süreci iradesini sonuna kadar desteklediklerini ifade etti. Yahşi, oldukça detaylı bir tarihsel süreç takdimi ile yaşanan süreci özetledikten sonra, Türkiye’nin kaybedecek bir otuz yılının, 400 milyar dolarının ve 40 bin insanın daha bulunmadığını ifade etti. Sürece dair kaygılar için, tereddüte sebep olacak bir durum ortaya çıktığı takdirde sürece itiraz edilebileceğini, aksi takdirde sürecin baltalanmaması gerektiğini; şehit ailelerinin durumu içinse “yavrusunu kaybetmiş hiçbir şehit annesinin, başkalarının da çocuklarının ölmesini arzu etmeyeceğini”,  özellikle sivil toplumun hükümetin başlattığı sürece samimiyetle destek olması gerektiğini belirtti.

Adana Memur-Sen ziyaret edilerek sendikaya bağlı Büro Memur-Sen temsilcisi Sayın Ahmet Curabaz’ın görüşleri alındı. Sendika temsilcisinin sürece olumlu yaklaşımı gözlendi.

Akşam ASDER mensupları ve gönüldaşları ile yapılan toplantıda, kamuda çalışan arkadaşlarımızın karşılaştıkları sorunlar konuşuldu ve ASDER’in yeni vizyonu, ASSAM ve SADAT gibi teşekküller anlatıldı. Meclise sunulan yeni yasa ile ilgili de ayrıntılı bilgi paylaşımı yapıldı.

***

Çarşamba günü Osmaniye İl Temsilcisi M.Ali ÇOBAN’ın organize ettiği ve Osmaniye’de bulunan STK temsilcilerinin iştirak ettiği toplantıda biraraya gelindi. Gezi Parkı eylemleri ve çözüm süreci konularında görüş alışverişinde bulunuldu. 15 civarında STK temsilcisi ve Saadet Partisi İl Başkanının da iştirak ettiği toplantıda, çözüm süreci ve STK’ların tavırlarıyla ilgili olumsuzluklar zikredildi, ancak genelde sürecin olumlu sürdüğü ve desteklenmesi gerektiği ifade edildi. Nüfusa oranla en fazla şehit veren Osmaniye STK’larının ve halkın genel anlamda sürece olumlu yaklaştıkları izlenimi alındı.

***

Aynı gün öğleden sonra, Kahramanmaraş İl Temsilcisi Şevket Yeşilördek’in organize ettiği STK temsilcileri ile Genç Ufuk Derneğinde biraraya gelindi. ASDER mensupları ile gönüllülerinin de bulunduğu toplantıda ASDER’in yeni vizyonu ve faaliyetleri anlatıldı; çözüm süreci ile ilgili sürdürmekte olduğu faaliyetler aktarıldı. Kuleli Askeri Lisesi’nden bu yıl mezun olması gereken ancak son yıl tabi tutuldukları sağlık kontrolü sebebiyle Harp Okuluna gitmesi engellenen bir gencin anlattıkları dikkati çekti. Beş yıl eğitime devam ettikleri okula kayıt esnasında olmayan ve daha önceki yıllarda mezun olanlara da uygulanmayan bir kriter kendilerine uygulanmış ve 34 öğrenci mezun olmaya hak kazandıkları halde Harp Okullarına sağlık sebebiyle alınmamışlar. Kendilerine engel olarak belirtilen kalp kapakçığı rahatsızlığı ile ilgili farklı devlet hastanelerinden temiz olduklarına dair belge almalarına rağmen TSK’nin bu belgeleri kabul etmediğini ifade etti. Henüz mezuniyet prosedürü tamamlanmamış olduğundan, mağduriyetini belgeleyen evrakları bize veremediler. Ancak mezuniyet belgesi ve red gerekçeleri ile ASDER’e müracaat edecekler. Hukuki ve insani olarak meydana gelen bu ağır ihlal ile ilgili ASDER hukuki olarak çalışma yapacaktır. Daha önceki basın açıklamalarında ifade edilen mobbing konusunun yönetmelik kılıfı ardına gizlenerek devam ettiği gözler önüne serilmektedir.

İl Temsilciliğimizin organize ettiği Kahramanmaraş Kent Konseyi toplantısına iştirak edildi. Kent Konseyi genişletilmiş Yönetim Kurulu toplantısı ASDER özelinde gerçekleştirildi. Türkiye genelinde STK’lardan oluşan kent konseyleri mevcut. Ancak Kahramanmaraş Kent Konseyi’nin oldukça etkin olduğu gözlemlendi. Kent Konseyi Başkanı Sayın Zeynep ARIKAN Hanımın organize ettiği ve farklı kesimlerden ve düşüncelerden oluşan konseyin, gündemlerinde yer alan bütün konuları önyargısız tartışmaya açtıkları ve kararlarını farklı görüşlerle zenginleştirdikleri ifade edildi. Derneğimizle yapılan toplantıda da aynı durum sözkonusu idi. Gezi Parkı eylemleri ve çözüm süreci ile ilgili farklı görüş ve talepler dile getirildi. Oldukça medeni bir ortamda cereyan eden görüşmede, Türkiye kamuoyunda dile getirilen bütün fikirler teati edildi. Genel olarak sağduyunun ve iyi niyetin hâkim olduğu tartışma ortamında, barış havasına katkı sağlamanın gereği üzerinde duruldu. Başbakanın bazı söylemlerindeki sertliğe rağmen, eylemlerin mecrasından saptırıldığı ifade edildi. Marjinal grupların konuyu anlamadan ve hiçbir şekilde tartışmadan reddetmelerinin düşünülmesi gerektiği ifade edildi.

M.Abdullah KAPLAN

Necmettin KELEŞ

Kemal METE

Son Düzenlenme Pazartesi, 10 Haziran 2013 16:26