Çarşamba, 13 Haziran 2012 08:45

ASDER Olağan Sarıyer Pikniği ve Toplantısından Notlar

Değerli ASDER üyeleri; ASDER dostları; ASDER’e gönül verenler.

10.06.2012 tarihinde Sarıyer İSKİ Tesislerinde geleneksel pikniğimiz ve piknik vesilesi ile genişletilmiş istişare toplantımız yapılmıştır. Toplantıya Onursal Başkanımız Sayın E.Tuğgeneral Adnan TANRIVERDİ başkanlık etmiş son bölümünde ise ASDER Başkanımız Prof. Dr. Nevzat TARHAN da iştirak etmişler ve kapanış konuşmasını yapmışlardır. Toplantı gündemi toplantıya iştirak eden değerli arkadaşlarımızın önerileri ile oluşturulmuş ve gündeme paralel  devam etmiştir. Açık havada, açık fikirlerin ortaya konulması verimli olmuştur.

GÜNDEM :

  • Araştırmacı statüsü ile Kamu Kurum ve kuruluşlarında görev alan arkadaşlarımızın sorunları.
  1. oSahibimiz kim,
  2. oGörev tanımları,
  3. oSorunlar nasıl aşılır alt başlıkları görüşülecektir.
  • Mağdur öğrencilerin durumları ve sıkıntıları
  • ASDER yayınları
  • Mail Grubunda yapılan yazışmalar
  • CMUK 250-251- ve 252. Maddelerde yapılacağı gündeme gelen değişikliklerin mevcut siyasi ve askeri konjonktürü nasıl etkileyeceği ve sonuçları.
  • Bilgi Edinme Kanunu Çerçevesinde alınması gerekenlerde yaşanılan sorunlar.
  • Tazminat Davaları
  • ASKAP (Adaleti Savunanlar Derneği Kamu Araştırmacıları Platformu)’ın yapılandırılması
  • Ordu ve Din konulu bir araştırma ve raporun hazırlanarak ilgili makamlara ve çevrelere ulaştırılması.
  • İstifaya zorlananların durumu.

GÜNDEM ÜZERİNDEKİ GÖRÜŞLER VE ORTAK KARARLAR

İlk Önce Hukuki konularda bizleri aydınlatmak üzere Em.Askeri Hakim.Kd.Albay Ahmet Cengiz Tangören söz almış ve gerek toplantıya katılanların ve de gerekse kendisine ulaşan müracaatların akıbeti ve uyulması gereken konularda bilgilendirme yapmıştır.

  1. o6191 sayılı yasa ve geçici 32. Maddenin uygulanma süresi 6 ay zaman aşım süresi 1 yıldır.
  2. oTazminat davaları zaman aşımı geçmiş bile olsa şahsi mağduriyetler doğurduğundan açılmasında yarar vardır. Dava açılırken dikkat edilmesi gereken 2 husus bulunmaktadır.
    1. oMaddi ve manevi tazminat davası. Bu davada zarara uğranılan miktar belirterek açılan davaların kaybedilmesi durumunda açılan dava tutarının %10 nispetinde mahkeme masrafları ve avukatlık ücretleri davacıya rücu etmektedir. Riskli olmakla birlikte hak almanın yollarından bir budur.
    2. oGeriye Dönük Özlük hakları için (Maaşlar ve OYAK hakları) Açılmalıdır. Kanunda yer verilmemesine rağmen hukuki yolun devam ettirilmesi açısından önemlidir.
    3. oYAŞ mağduru olup RED alan arkadaşların AYİM’e dava açmaları kesinlikle şarttır.
    4. oSon çıkan Astsubaylara 1.derecenin 4. Kademesinin verilmesi ile ilgili kanun çerçevesinde re’sen düzenlemeyi beklemeksizin hak eden arkadaşların dilekçe ile başvurularını yapmaları uygundur.
    5. o6191 nolu Yaşa gereği araştırmacı kadrosuna atanan arkadaşlar konusunda komisyonlar kurulacak ve yapılacak çalışmalar sonrasında daha sonra çözüm önerileri oluşturulacaktır. Bürokrasi,Yargı ve Kanuni yollar bulunmakla birlikte Yargı ve Kanun yolu ile çözüm daha gerçekçi sonuçlara ulaşma yolu olarak tercih edilmelidir.
    6. oAraştırmacı arkadaşlar kendi kurumlarında organize olmalılar. Araştırmacılar kendi mail gruplarını oluşturup kontrollü yayın yapmaları bilgi kirliliğini önleyecektir.
    7. oASKAP il ve kurum bazında örgütlenmelidir. Büyük illerde kurum bazında örgütlenip il temsilcilerine sorunlarını aktarmalılar, küçük illerde ise doğrudan il temsilcilerine sorunlarını aktararak çözüme ulaşmaya çalışmalılar.
    8. oASKAP’ın özel bir bütçesi olmalı ve ASKAP üyeleri ASDER aidatına ilaveten küçük bir meblağ ödeyerek yapılacak çalışmaların sağlıklı olmasına katkıda bulunmalıdırlar.
    9. oMağdur Askeri Öğrenciler ile yeterince sağlam bir organizasyon kurulamamıştır. Öğrencilerin pek çok olayı değerlendirme yetenekleri olmadığından mağduriyetlerin kaynağına inememekte ve olayı kabullenmekten başka yol olmadığına inanarak kendi hayatlarını idame yoluna başvurmaktadırlar.
    10. oİstifaya Zorlanan Personel hakkında yapılması gerekenler.
      1. o28 Şubat sürecinde baskı yolu ile emekliliğe ya da istifaya zorlananlara devlet sahip çıkmalı ve “evet bu yapıldı” diyebilmelidir.
      2. oElimizdeki bilgi ve belgelerin ASDER’e ulaştırması sorunun çözümüne katkısı daha fazla olacaktır.
      3. oElimizde bulunan belgeler Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonuna ulaştırılmalı. Çünkü bu konuda içeride olup konulara vakıf olan ASDER üyeleridir. Tüm arkadaşların bu konuda hazırlıklarını bir an önce tamamlayıp doküman arşivine katkıda bulunmalıdırlar. Tasnifleri ve ulaştırılması ASDER tarafından yapılacaktır.
      4. oCMUK 250, 251, ve 250 üzerinde yapılması düşünülen yada bu düzenleme konuda kamuoyu oluşturmaya çalışanlara karşı dikkatli olunmalı, ani kararlar yerine uzun soluklu ve getirileri ve götürüleri çok iyi hesaplanarak adaletten taviz verilmemeli. Yargı hızlandırılmalı, sürüncemeye bırakıp suçu olmayanlar var ise mağdur edilmemeli. Suçlu olanlar var ise bir an önce cezalandırılmalı ki bir şey yok onun için boşuna tutuluyorlar düşüncelerinden arındırılmalıdır. Adalet çabuk yerini bulmalıdır. Geç gelen adalet adalet değildir.

Değerli arkadaşlar çok fazla tafsilata girmeden tutmaya çalıştığım bu notlar sanırım konuyuyu izah etmeye yetecektir.

Bunun dışında sohbet ve muhabbetle geçen güzel bir gün olmuştur. Katılamayan arkadaşlarımızın bundan sonraki organizasyonlara daha önceden planlamalarında yer vermeleri ASDER’in çalışmalarında ve oluşturduğu samimi ortamın devamına katkı sağlayacaktır. Piknik ve toplantı ile fotoğraflar ASDER İdari Sekreteri Reşat FİDAN’da olup ayrıca paylaşacaktır.

 

Sevgi ve saygılarımla.

 

Ahmet TÜRKAN

ASSAM GENEL SEKRETERİ

 

ASDER Genel Merkezi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...