Perşembe, 05 Nisan 2012 16:53

Sessiz Mağdurlar Dramlarını Anlatıyor

Türkiye'de asker-sivil ilişkileri epeyce bir zamandır tartışılıyor.

Ordu'yu konuşur ve yazarken pek üzerinde durulmayan bir zümrenin varlığı da âşikar. Çeşitli gerekçelerle, özellikle de inançları yüzünden ordudan atılan her rütbeden çok sayıda asker var Türkiye'de. Bu insanların pek çoğu yıllarca emek verdikleri kurumdan hukuk dışı yollarla kapı dışarı edildikten sonra aç ve açık kaldı, kimi travmalar yaşadı. Fakat hep sustular. İskender Pala, 28 Şubat sürecinde ordudan atılan isimlerden biriydi ve yaşadıklarını "İki Darbe Arasında" adlı kitabında anlattı. Çok ses getiren bu kitap, ülkesinin değerlerine bağlı, iyi yetişmiş aydın bir insanın gönül kırıklıklarıyla dolu dramını anlatıyordu ve bu manada bir ilkti. Hayat Ağacı Yayınları'ndan çıkan Furkan Demirtaş imzalı "Ordu ile İslam Nasıl Ters Düştü/ Darbecilerin Mahvettiği Hayatlar" adlı kitap da adı üstünde, çeşitli gerekçelerle ordudan atılan ve her biri göz yaşartıcı dramlar yaşayan insanların hikâyesini anlatıyor. Kitapta anlatılan 'isimsiz' insanların talihsizliği, İskender Pala gibi ellerinde kalem olmaması. Onların yaşadığı acıyı ve çevrelerinde gördükleri vebalı muamelesini derleyen Furkan Demirtaş, bir anlamda tarihe not düşüyor. Gazete yazı ve haberlerinden alıntılara, tanıklıklara, mahkeme tutanaklarına yer veren kitap, dünden bugüne inançları yüzünden hayatları karartılan insanların hikâyesi üzerinden bir hafıza tazeleme yoluna da gidiyor. Belki de hiç dile getirilmeyen bir ayrıntı da dikkat çekiyor kitapta: YAŞ mağduru askerlerin eşlerinin gözyaşları... Ne kadar görmezden gelinseler de toplumda göz yaşını içine akıtarak yaşayan, bütün hayalleri yıkılmış ve üstelik suçunu hâlâ bilmeyen mağdur insanlar var.

KÜLTÜR-SANAT

Son Düzenlenme Perşembe, 05 Nisan 2012 17:01
Zaman Gazetesi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

1 yorum

  • Yorum Linki Kirectepe Cuma, 06 Nisan 2012 13:48 yazan Kirectepe

    Sn.Mumtazer TURKONE Tv'de anlatti, annesinin gozleri onunde nasil dovuldugunu, bir baska olayda, Mamak Cezaevi onunde, 1.5 saat bir Yzb.'dan nasil dayak yedigini.

    Dusununce insanin ici yaniyor, su anda o Yzb.bir emekli albay olarak yasiyor,bu insanlik sucu yaninda, esamesi okunmayacak, disiplinsizlikten ihrac edilen piril piril kisiler AYIM'de hala adil yargilanmayi bekliyor.

    Eger, bu iskenceciler, insanlik sucu isleyenler, yargilanmazsa, korkarim bu dusmanlik asla bitmeyecek.

    Raporla

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...