Çarşamba, 02 Mart 2016 10:59

Komutan Kışladaki Kur'an-ı Yaktırdı

SABAH :  sürecinde, Maltepe Tugay Komutanı Doğu Silahçıoğlu'nun emir subaylığını yapan Ünal İşgören: Bir gün kışla camisindeki Kuran'ı ve dini kitapları yaktırdı. Eşi başörtülü olan askerleri de fişlerdi

 döneminde İstanbul'da, Maltepe Tugay Komutanı Doğu Silahçıoğlu'nun askeri kışlanın camisinde bulunan Kuran-ı Kerim'i yaktırdığı ortaya çıktı. 28 Şubat sürecinde 5 ay boyunca Silahçıoğlu'nun emir subaylığını yapan ve sonrasında Hasdal Kışlası'na sürülerek YAŞ kararı ile ordudan atılan Ünal İşgören, çarpıcı açıklamalar yaptı. İşgören, Doğu Silahçıoğlu'nun kışlada Kuran ve dini kitapları yaktırttığı günü hatırlayınca hâlâ sinirlendiğini belirterek şunları söyledi: "Bir gün bana 'Kışlanın camisine gidelim' dedi. Caminin minaresini görünce, bölümden sorumlu albaya 'Minare yamuk duruyor, bunu yıkalım' dedi. Kapıdaki besmele yazısını ise 'Burada Arapça'nın ne işi var?' deyip yazıya tükürerek kazımaya başladı. O an elim silahıma gitti 'Ensesine sıkayım' diye düşündüm. Sultanbeyli Belediye Başkanı Ali Nabi Koçak ile tanışıyordum. O bana 'Sakın yanlış hareket yapma, ikinci Kubilay vakası çıkar' demişti. O söz aklıma geldi ve kendimi zor tuttum." 

CAMİYE BOTLARIYLA GİRDİ 

Silahçıoğlu'nun caminin içine botlarıyla girdiğini ve kendilerine de 'Çıkarmayın' diye emir verdiğini aktaran İşgören, ancak kimsenin onu dinlemediğini ve ayakkabılarını çıkardıklarını kaydederek şöyle devam etti: "Camideki dini kitapları ve Kuran-ı Kerim'i bir çuvala doldurtup 'Bunları inceletin' dedi. Ana binaya geri döndük. Gizli evrakların yakıldığı etrafı tel kafesle çevrili bir yerden alevler yükselince bir askere sordum. 'Camiden gelen kitapları yakıyorla' deyince şok oldum. Caminin imamı Yusuf Okuyucu da buna şahittir." Doğu Silahçıoğlu'nun askerleri ve başörtülü eşlerini fotoğraflarıyla fişlediğini de kaydeden Ünalan, "O kadar ileri gitmişti ki, erzak getiren kamyonun arkasında 'Maşallah' yazıyor diye kamyonları içeri almazdı. Spor yaparken 'Allah' diyen askerlere 'Allah yasak, hey diye bağırın' diye emrederdi" dedi. 

'EŞLERİNİZ BAŞINI AÇSIN' 
1997'de YAŞ kararı ile Hava Kuvvetleri'nden atılan Ferruh Uluca da, o günleri şöyle anlattı: "1987'de İstanbul Alemdağ'daki füze üstündeydim. Komutan bizi odasına çağırdı ve 'Eşinizin başını açacak mısınız?' diye sordu. Kimse evet demeyince 'Beyler ya hanımlarınızın başını açarsınız ya da çeker giderseniz, çıkın dışarı' dedi. Sözlü emirle 20 kişiyi Hava Kuvvetleri'ne bağlı Ankara İstihbarat Şubesi'ne gönderdiler. Her birimizi tek tek penceresiz odalara kapattılar. 'Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı hareket ettiniz, savunmanızı yazın' dediler. Savunmalarımızı yetersiz bulup 28 gün oda hapsi cezası ile cezalandırdılar. Lavaboya bile gözlerimiz bağlı götürüldük. 1996'da YAŞ kararı ile atıldım. İDO'ya girdim, baskı yaptılar ve işten attırdılar. Kanal 7'ye girdim, 3 ay sonra yine attırdılar. 2011'de çıkan yasadan faydalanarak emeklilik hakkımızı ve kimliğimizi de aldık." YAŞ kararı ile 1998'de ordudan atılanlardan birisi de Aytekin Kalay. Kalay, "Komutan bize 'Eşleriniz başörtülerini çıkarsın' diye çıkıştı. 1998'de tahmin ettiğim gibi ilişiğim kesildi" dedi. Emekliliğine 16 gün kala ordudan atılan Reşat Fidan ise, eşlerinin başını açmayanlara irticacı damgasının vurulduğu o dönemlerde baskı ve hakaretlere maruz kaldıklarını şöyle anlattı: "Subay ve astsubayların eşleriyle 12 yaşından büyük kız çocuklarının fotoğraflarını istediler. Ordudan disiplinsizlik gerekçesiyle atılan askerlerin çoğu özel uzman ekiplerden oluşuyor ve en küçük adi bir suçu bile yok. Zaten suçumuz olsaydı askeri mahkemeye vererek atarlardı." 

Son Düzenlenme Çarşamba, 02 Mart 2016 11:06
ASDER Genel Merkezi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...