Pazar, 13 Mart 2022 15:58

ASDER'İN 28 ŞUBAT’IN ASKER MAĞDURLARI İÇİN YAPTIKLARININ HUKUK DİLİ İLE ÖZETİ

1-Adaleti Savunanlar Derneğinin 2010 yılından beri hazırladığı bütün kanun tasarılarında; “12 Mart 1971 tarihinden 16 Şubat 2013 tarihine kadar Türk Silahlı Kuvvetlerinden re’sen ilişiği kesilen subay ve astsubaylar veya vefatları halinde hak sahipleri 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel kanununa eklenen geçici 32. Madde hükümlerinden yararlanırlar” hükmü bulunmaktadır.

2-Tasarının diğer maddelerinde;

12 Eylül 1980 tarihinden 16 Şubat 2013 tarihine kadar TSK’nden kendi iradesi ve askeri hizmet gerekleri dışındaki sebeplerle re’sen ilişiği kesilen Uzman Jandarma ve sözleşmesi feshedilen uzman erbaşlar veya vefatları halinde hak sahiplerinin 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel kanununa eklenen geçici 32. Madde hükümlerinden yararlanacakları;

12 Eylül 1980 tarihi ile 22 Mart 2011 tarihleri arasında kendi iradesi ve askeri hizmet gerekleri dışındaki sebeplerle emekli olmak veya istifa etmek zorunda kalan subay, astsubay ve uzman jandarmaların da emsalleri statüsünde emekli edilecekleri;

Tasarının kanunlaşması için bugüne kadar her türlü çalışmalar yapılmış olup, halen de aynı hassasiyetle takip edilmektedir.

3-Herhangi bir suçtan yargılanıp Beraat edenlerin veya görevden alma işleminin mahkeme kararı ile iptal edilmesi halinde, geriye dönük bütün haklarının ödenmesi genel bir kanun hükmüdür. Bunun uygulanmasında suç ve suçlu ayrımı yapılmamaktadır. 

4-KHK ile ayrılıp geri dönenlerin hangi haklarının ödeneceğine dair KHK'larda açık hükümler bulunmaktadır.

5-Anayasa değişikliğinden sonra Avukatımız Namık Kemal URHAN da dahil olmak üzere geriye dönük hakların ödenmesine dair AYİM ve İdare Mahkemelerinde davalar açılmış olup, 6191 Sayılı Kanun özel bir kanun olduğu ve ancak orda açıkça yazılı hakların verildiği, bunun dışında herhangi bir hak verildiğine dair bir hüküm bulunmadığından, ayrıca daha önce açılan davalar sonucu verilen kararların kesinleşmiş olması sebebiyle, açılan davalar Reddedilmiştir.

6- Kamu Denetim Kurumu kararlarının çıkarılması için Genel Merkez ve Ankara Şubesi olarak çok yoğun çalışma ve görüşmeler yapılmış olup sonuçta belirtilen kararlar çıkarılmıştır. (KDK Kararı aşağıdadır)

7- Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına ilişkin Usul ve Esaslar hakkında Yönetmeliğe göre “İnceleme ve araştırma sonucunda şikâyetin yerinde olduğu kanaatine varılması hâlinde tavsiye kararı verilir.” 

8-İdarelerce mağdurların aynı göreve dönmesi, geriye dönük haklarının ödenmesi ve diğer haklarla ilgili olarak kanunlarda herhangi bir hüküm bulunmadığı, bunun için kanun değişikliği yapılmasının gerektiği bildirilerek KDK kararları işleme alınmamıştır. Bu sebeple de kanun çalışmaları devam ettirilmektedir.

9-ASDER Hukuk kurulu olarak katılmamakla birlikte, bazı arkadaşlarımız tarafından KDK kararlarının uygulanmaması halinde dava açılıp kazanılacağının belirtilmiş olmasına rağmen, bugüne kadar dava açıp kazanan hiçbir arkadaşımız yoktur. 

10-6191 sayılı kanunda olduğu gibi, kanun değişikliği yapılsa dahi Komisyon tarafından incelenip taleplerinin reddine karar verilenler için dava açma yolundan başka bir kanun yolu bulunmamaktadır.  Bu durumda ilgililerin dosyalarında bulunan bilgi ve belgelerin gerçeği yansıtmadığını, sahte olduğunu ispatlamaktan başka çareleri yoktur. Bunun mümkün olmaması halinde verilen haklardan istifade edememe durumu ortaya çıkacaktır. Nitekim 6191 Sayılı kanun için de talebi reddedilip dava açmalarına rağmen haklardan istifade edemeyenler vardır. 

Saygılarımızla, tüm üyelerimize duyurumuzdur.  

ASDER Genel Merkezi Yönetim Kurulu

 

Son Düzenlenme Salı, 15 Mart 2022 20:08
ASDER Genel Merkezi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...