Perşembe, 19 Haziran 2008 08:19

İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) 5. Konsey Toplantısı Kuveyt' te yapıldı

Derneğimizin de üyesi olduğu İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) 5. Konsey Toplantısını  31 Mayıs-01 Haziran 2008 tarihlerinde Kuveyt'te yapılmıştır. Toplantıya derneğimizi temsilen Ahmet Cengiz TANGÖREN bey katılmıştır.

BASIN BÜLTENİ

“İDSB, AKSİYON DÖNEMİNE GEÇTİ”

İDSB Genel Sekreteri Necmi Sadıkoğlu Kuveyt’te gerçekleştirilen 5. Konsey Toplantısı açılışında İslam Dünyasına önemli mesajlar verdi ve İDSB’nin gelecek dönemdeki faaliyetleri hakkında ipuçları içeren konuşmasında İDSB’nin coğrafi ve demografik temsile ulaşmasıyla çok daha etkin olacağını ve artık aksiyon dönemine geçebileceklerini ifade etti.

İDSB 5. KONSEY TOPLANTISI SONA ERDİ

31 Mayıs-1 Haziran 2008 tarihinde Kuveyt’te gerçekleştirilen İDSB 5. Konsey Toplantısı sona erdi. Kur’ân-ı Kerîm tilavetiyle başlayan toplantının açılış oturumuna çok sayıda Kuveytli üst düzey yetkili katıldı.

Açılış konuşmasını Yusuf Casim el-Hacci Ebu Ya’kub’un yaptığı oturumda Genel Sekreter Necmi Sadıkoğlu’nun yaptığı konuşmadan sonra ev sahibi kuruluş olan Uluslararası İslami Yardım Kurumu (Cemiyye El-Hayriyye)’yi ve İDSB’yi tanıtan sunumlar yapıldı.

Karşılıklı hediyeleşmelerden sonra ikinci oturuma geçildi. Toplantıya 20 farklı ülkeden konsey üyelerinin yanı sıra, başta Türkiye’den olmak üzere pek çok sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve akademisyen de iştirak etti. Toplantıda İslam Dünyasının problemleri masaya yatırıldı ve sivil toplum kuruluşları olarak yapılması gerekenler belirlendi.

İki gün süren ve her konsey üyesinin ve komisyon başkanının ayrı ayrı raporlarını sunduğu toplantının sonunda İDSB komisyonlarının faaliyet programı belirlendi, 8–9 Aralık’ta İstanbul’da gerçekleştirilen Uluslararası İslamofobya Konseransında kurulması kararlaştırılan Ayrımcılıkla Mücadele Komitesi’nin tesis ve işleyişi değerlendirildi, İDSB Konseyi’ne sunulan projeler değerlendirilip onaylandı, 2008 yılı faaliyet programı hakkında değerlendirmeler yapıldı ve 20 yeni üye daha birliğe katıldı.

Son gün kapanış oturumundan sonra yapılan basın toplantısında Genel Sekreter Sadıkoğlu 5. Konsey Toplantısı hakkında Kuveyt basınına bilgiler verdi.

Basın toplantısından sonra Türkiye’nin Kuveyt Büyükelçisi Şakir FAKILI’yı elçilik binasında ziyaret eden İDSB heyeti, Büyükelçiden Türkiye-Kuveyt ilişkileri hakkında fikir alışverişinde bulundu.

TOPLANTININ SONUÇLARI

İDSB 5. Konsey Toplantısı sonucunda başlıca şu kararlar alındı:

1.  İDSB Coğrafi, demografik ve etkin bir temsile ulaştırılacak

2.  İDSB’nin tanıtımı için özel kampanyalar düzenlenecek

3.  Uluslararası Kuruluşlara akreditasyon çalışmaları başlatılacak

4.  Uluslararası toplantılara ve oluşumlara temsilci gönderilecek

5.  İDSB Komisyonlarının periyodik toplantılarla etkinliği ve proje uygulama kapasiteleri artırılacak

6.  Başta İslamofobya ile mücadele etmek için kurulan Ayrımcılıkla Mücadele Komitesi faaliyete geçirilecek

7.  İslamofobya Konferansı’nın tebliğleri ve sonuçları yayına hazırlanacak

8.  Üye ülkeler arasında öğrenci değişim projeleri başlatılacak

9.  Uluslararası Sivil Toplum Eğitim projesi 2009’da başlatılacak

10.  Filistin, Irak, Keşmir, Kafkasya, Darfur, Somali, Filipinler başta olmak üzere İslam Dünyasının problemli bölgeleri ile ilgili sosyal ve hukuki alanda etkin çalışmalar yapılacak.

KİMLER KATILDI?

24. Fatih YAVAŞ, Safa Vakfı, Türkiye

25. Av. Hamza AKBULUT, İlim Yayma Cemiyeti, Türkiye

26. Rahmi Deniz ÖZBAY, Kafkas Vakfı, Türkiye

27. Dr. Metin GÜRSAN, İstanbul Diş Hekimleri Dostluk ve Dayanışma Derneği, Türkiye

28. Murat YAŞA, İnsani Yardım Vakfı (İHH), Türkiye

29. Ömer Faruk KORKMAZ, İnsani Yardım Vakfı (İHH), Türkiye

30. Yard. Doç. Dr. Feşi GÜNGÖR, Akabe Vakfı, Türkiye

31. Receb SONGÜL, Okuma Alışkanlığını Kazandırma ve Dayanışma Derneği (OKUDER), Türkiye

32. Sıdık Doğan DAL, Okuma Alışkanlığını Kazandırma ve Dayanışma Derneği (OKUDER), Türkiye8

33. Tahsin Mısırlı, Filisitinliler Dayanışma Derneği (FİDDER), Türkiye

34. Dr. Amer ALSHAWA, Filisitinliler Dayanışma Derneği (FİDDER), Türkiye

35. Hüseyin CEYHAN, Boğaziçi Üniversiteliler Derneği (BURA), Türkiye

36. Şemettin TÜRKAN, Kültürlerarası Araştırma ve Dostluk Vakfı (KARVAK), Türkiye

37. Hüseyin ALTINALAN, Milli Gazete, Türkiye

38. Mustafa ÖZKAYA, Genel Sekreter Danışmanı, Türkiye

39. Cihangir İŞBİLİR, Genel Koordinatör, Türkiye

40. Besim PEROLLİ, Genel Koordinatör Yard,  Türkiye

“İDSB, AKSİYON DÖNEMİNE GEÇTİ”

İDSB Genel Sekreteri Necmi Sadıkoğlu Kuveyt’te gerçekleştirilen 5. Konsey Toplantısı açılışında İslam Dnyasına önemli mesajlar verdi ve İDSB’nin gelecek dönemdeki faaliyetleri hakkında ipuçları içeren konuşmasında İDSB’nin coğrafi ve demografik temsile ulaşmasıyla çok daha etkin olacağını ve artık aksiyon dönemine geçebileceklerini ifade etti. Genel Sekreter Sadıkoğlu şu konuşmayı yaptı:

Bismillahirrahmanirrahim,

Esselamüaleyküm verahmetullah veberakatühü,

Sayın başkanlar,

İDSB’nin sayın konsey üyeleri,

Kıymetli misafirler.

İslam Dünyası STK’ları Birliği’nin 5. Konsey Toplantısına hoşgeldiniz, safalar getirdiniz.

İslam Dünyasının birlik ve beraberliğini temin etmek, aramızdaki yardımlaşma ve dayanışmayı artırmak için 2005 Mayıs’ında İslam Dünyası STK’ları Birliği (İDSB)’yi kurmaya karar verdik.

O günden bugüne hayli yol aldık.

İDSB, şimdi, 40’a yakın ülkeden 110 üyesi ile devasa bir yapı olmaya doğru hızla yol alıyor.

Kamboçya’dan Burkina Faso’ya; Amerika Birleşik Devletleri’nden Endonezya’ya, Kazakistan’dan, Sudan’a; Malezya’dan İngiltere’ye kadar, nerede Müslüman varsa oradan kuruluşlar bu çatı altında toplanmaya devam ediyorlar.

Bu güce kolay ulaşmadık. Üç senedir yoğun gayretle yapılanma dönemine devam ediyoruz.

Yapılanma dönemine devam etmekle birlikte, aksiyon dönemine de sür’atle ama itinalı ve ihtiyatlı adımlarla geçiyoruz.

Artık bu gücümüzü daha etkin kullanmalıyız ve Allah’ın izniyle kullanacağız da.

Yaşanan göçler, iletişimin güçlenmesi ve tebliğ faaliyetleri neticesinde artık İslam Dünyası denilince bütün dünya anlaşılmaktadır.

Bizim de hedefimiz budur: Tüm dünyaya İslam Medeniyetinin sönmez ve söndürülmez bir güneş olduğunu hep birlikte göstereceğiz. Dünyanın neresinde Müslümanlar varsa onların imdadına koşacak, onların gelişmesi ve kuvvetlenmesi için elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz.

İDSB olarak demografik ve coğrafi temsili olabildiğince etkin kılmalıyız. Zira bu şekildeki etkin temsille birlikte ancak güçlü bir birlik haline gelebiliriz.

Bu vazife hepimizin omzuna yüklenmiş en önemli farz vazifedir.

Sevgili kardeşlerim,

Bugün dünyanın her neresinde olursa olsun, sıkıntı ve zulüm altındaki kardeşlerimizi düşünmek, onlar için dua etmek ve en önemlisi onlar için birlik ve beraberlik içinde daha çok çalışmak zorundayız.

Unutmayalım ki,

Filistin sadece Filistinlilerin meselesi değildir.

Irak’ta akan kan sadece Irak’ın acısı değildir.

Keşmir’de bitmek bilmeyen haksızlık ve hukuksuzluk sadece Keşmir’in çözmek zorunda olduğu bir problem değildir.

Keza, Doğu Türkistan, Kıbrıs, Karabağ, Kafkasya, Kosova, Darfur, Filipinler, Burma, Tayland’da yaşanan trajediler hepimizin meseleleridir.

Bunu böyle görmemizi imanımız emreder.

Bilelim ki, bizim gayemiz bu şuuru uyandırmaktır.

Dirilmek ve direnmektir.

Uyanmak ve uyandırmaktır.

Bu ulvi gayemize ulaşmak için çıktığımız yolda yardımcımız Allah, rehberimiz Kur’ân, örneğimiz Resulullah’tır.

Allah’ın rızasından başka hiçbir hesapla ilgilenmiyoruz, ilgilenmemeliyiz.

Değerli kardeşlerim,

İstanbul’da başlayan yolculuğumuz sırasıyla Jakarta, Hartum ve Roterdam’dan sonra şimdi de Kuveyt Konsey toplantımızla devam ediyor.

Öğrenci değişim projeleri, tecrübe transferleri, kültürel işbirliği anlaşmaları, yardım çalışmları ve İslam kültür ve medeniyetini Müslüman olmayan ülkelere doğru taşıma ve aktarma faaliyetleri, gittikçe tırmanan İslam karıtlığı ve İslamofobya ile mücadele İDSB’nin projelerinden sadece birkaç tanesi.

Altı adet komisyonumuzla, konseyimiz ve gittikçe etkin hale gelen sekretaryamızla önümüzdeki yıllarda İslam Dünyası adına önemli hizmetlere imza atacağına inandığımız İDSB’nin başarısı için hepinizin duasına ve desteğinize ihtiyacımız var.

Bugün ve yarın Kuveyt’te 5. Konsey toplantımızı yapacağız.

Konsey toplantısında komisyon faaliyetlerimizi, projelerimizi, yeni üyelik başvurularını ve İslam dünyasının sorunlarını masaya yatıracağız.

Kafilemizde ilim adamları, akademisyenler ve iş adamları da var.

Sorunlarımızın konuşarak ve tek yönlü değerlendirmelerle çözülemeyeceğini gayet iyi biliyoruz. Onun için çok etkin bir heyetle toplantımızı gerçekleştireceğiz.

Bu toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Bu toplantımızın aramızdaki kardeşlik köprülerini kuvvetlileştirmesini Allah Teâlâ’dan niyaz ediyorum.

Birşeyi hiç unutmamalıyız: Biz harici veya dahili, kaynağı ne olursa olsun, aramızda nifak ve ayrılık tohumları ekecek her teşebbüse ve harekete karşı çok duyarlı olmalıyız.

Her ne sebeple olursa olsun, zihinlerimize inşa edilen sınırları, duvarları, sunî barajları yıkma vakti gelmiştir.

Artık eski hal muhaldir; ya yeni bir birlik potasında eririz ya da zillet ve esaret içinde; ihtilaf ve düşmanlıklarla yaşamaya mahkûm oluruz.

İzzet ve şerefle, tevhide inanmış, tevhide inandığı için de ittihada susamış kullar olarak Kur’ân’ın etrafında ve Peygamberimizin bayrağı altında toplanabilmeliyiz.

Samimiyetle ve ciddiyetle!

Allah, bu amacımız doğrultusunda bizleri güçlendirsin ve bizi muvaffak eylesin.

Engin misafirperverliğinden dolayı Kuveyt’li dostlarımıza, Yusuf El Hajji, Mübarak El Mutawwa ve Uluslararası Yardım Kurumundaki tüm kardeşlerime ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Toplantımıza katılan tüm konsey üyelerimize, diğer katılımcılara da ayrıca teşekkür ediyorum.

Allah’a emanet olunuz.

Vesselamüaleyküm ve rahmetullah ve berakatühü

İDSB ÜYE SAYISI 130 OLDU

Kuveyt’te 31 Mayıs-1 Haziran 2008 tarihinde gerçekleştirilen İDSB 5. Konsey Toplantısında 20 yeni üye daha İDSB’ye katıldı ve İDSB üye sayısı 130 oldu. Yeni üye kuruluşlar ve ülkeleri şunlar:

1.    Cultural Humanitarian Organization Merhamet – CHOM, Makedonya

2.    WAFA, Almanya

3.    Future Global Network, Malezya

4.    Humanitarian Relief for Development Society –ALGHAWŞ, Lübnan

5.    WAQF OSRA, Lübnan

6.    Turkmen Maarif Association, Türkiye

7.    Tüketiciler Birliği (Consumers Association), Türkiye

8.    Iraqi Students Association, Irak

9.    GIMDES, Türkiye

10.    Islamic Society, Bahreyn

11.    Darul Erkam Holy Qur’an Memorization Center, Kazakistan

12.    Afyonkarahisar Güzel Yarınlar Derneği – AGÜYAD, Türkiye

13.    Maldivian United Youş Association, Maldivler

14.    Al Majlisul Ala lil a immeh – The Grand Council for Imams, Fildişi Sahilleri

15.    The Community Development Foundation (YPU), Malezya

16.    Lemboga Amil Zakat Infaq & Sadaqah, Endonezya

17.    MAİİN Foundation, Somali

18.    CARE for Aid and Development, Somali

19.    SAWAB, Bangladeş

20.    Uluslararası İslami Yardım Kurumu (Cemiyye El-Hayriyye), Kuveyt

İDSB’NİN TARİHÇESİ

1 Mayıs 2005 tarihinde İstanbul’da 40 ülkeden üç yüzü aşkın sivil toplum kuruluşunun katılımıyla “Uluslararası İslâm Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Konferansı: Değişen Dünyada Yeni Bir Vizyon Arayışı” başlıklı bir konferans düzenlendi. Konferansın ilk gününde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Bülent Arınç, ikinci gününde Dışişleri Bakanı Sayın Abdullah Gül birer konuşma yaptılar. Konferansın son oturumunda oluşturulmak istenilen Birliğin taslak tüzüğü tartışmaya açılarak konferansa iştirak eden temsilcilerin oyları ile İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB)’nin kurulmasına karar verildi ve ilk üç yıllık dönem için Birlik Genel Sekreterliğine Necmi SADIKOĞLU seçildi. Birlik merkezi İstanbul olarak kabul edildi. Birlik Türkiye temsilciliğine Avukat Ali Kurt seçildi. 3335 Sayılı Uluslararası Nitelikteki Teşekküllerin Kurulması Hakkında Kanun’a göre, Uluslararası Kuruluş Statüsünde, İDSB’nin kuruluşu 31 Aralık 2005 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile resmileşti. 2005-2008 yılları arasında İDSB Genel Koordinatörü görevini yerine getiren Mustafa Özkaya şu an Genel Sekreter Danışmanıdır. İDSB’nin şu an 110 üyesi bulunmaktadır. Genel Koordinatörü A.Cihangir İşbilir ve Genel Koordinatör Yardımcısı Besim Perolli’dir.

Son Düzenlenme Perşembe, 19 Haziran 2008 08:22
ASDER Genel Merkezi