Perşembe, 19 Haziran 2008 08:26

YORUMSUZDUR

Derneğimiz üyesi Veli AKPINAR beyin 21 mayıs 2008 de başbakanlığa yapmış olduğu "yeşil pasoport" talebi ile ilgili içişleri bakanlığından gelen cevabi yazı

T.C.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Emniyet Genel Müdürlüğü

Sayı     : B.05.1.EGM.0.13.04.04                                                                  .../.../2008

Konu  : .........................

Sn:...........................

1998 yılında Yaş karaları ile kara kuvvetlerinden Re’sen Disiplinsizlik nedeniyle hakkınızda ayırma işlemi yapılarak emekli edildiğiniz şu an itibari ile 3. dereceni 3 kademesinden emekli olduğunuz, yeşil (hususi damgalı) pasaport alma hakkınızın bulunup bulunmadığının bildirilmesini talep ettiğiniz mesajınız incelenmiştir.

5682 Sayılı Pasaport Kanununun 14.maddesinde

“Hususi damgalı pasaportlar; ............birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip  emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir.

Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu nevi pasaport verilir” hükmü amirdir.

Bu itibarla, emeklilik veya çekilme sebepleri dışındaki bir sebepten dolayı görevinden ayrıldığı tespit edilen adı geçenin hususi damgalı pasaport talebinin yerine getirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Mehmet TERZİOĞLU

Emniyet Genel Müdürü a.

Yabancılar Hudut İltica Dairesi Başkanı

1Sınıf Emniyet Müdürü