Çarşamba, 07 Temmuz 2010 18:25

TGTV'nin yaptığı Kurultayda ASDER Temsil edildi.

TGTV’nin 2-3-4 Temmuz 2010 tarihinde Kartepe’de icra ettiği Sivil Toplum Kurultayına Dernek Yöneticilerinden Gürcan Onat ve Ekrem Karakaş katılmıştır.

21. Yüzyılda Sivil Toplum Vizyonu ve Sivil Toplum Kuruluşlarımızın imkân ve kabiliyetlerinin değerlendirildiği kurultay verimli geçmiştir.

Başkan Yardımcımız Gürcan Onat müzakereler bölümünde söz alarak, STK’ların önemi, tesiri ve olması gerekenler hakkında dernek görüşlerimizi ifade etmiştir.

Hükümet adına protokol konuşmalarına Bakan Hüseyin Çelik’in katıldığı kurultay; ASDER’in tanıtımı, mesajlarımızın iletilmesi ve diğer STK’larla tanışma, kaynaşma ve fikirlerin paylaşılması hususlarında çok faydalı bir toplantı olmuştur

 

              TÜRKİYE GÖNÜLLÜ TEŞEKKÜLLER VAKFI 1.SİVİL TOPLUM KURULTAYI SONUÇ BİLDİRİSİ

              A. SİVİL TOPLUM VİZYONUMUZ

              21. yy da soğuk savaş döneminin sona ermesi ile yeni bir dönem arayışı başlamıştır. İki kutuplu dünyadan sonra çeşitli güç merkezlerinin oluştuğu dünyada yeni bir düzen arayışının devam ettiği tarihi bir kırılma dönemi yaşıyoruz. Yeni dengeler,  yeni siyaset biçimleri,  yeni değerler,  yeniden yapılanma arayışları söz konusudur. Ülkemiz bu zaman diliminde sorunları ile yüzleşme, yapısal engellerinden kurtulma ve yeni vizyon geliştirme fırsatını yakalamıştır.        Devletin, milletin hizmetinde olacak şekilde yeniden yapılandırılacağı,  bütün kesimlerin kendilerini eşit, güvende ve huzur içinde hissedeceği bir demokratik ortama ihtiyaç vardır. Türkiye’nin uluslararası alanda yapacağı hamleler bu ortamın istikrarına bağlıdır.

            Sivil Toplum Kuruluşları, hem ulusal ve uluslar arası alanda “Büyük Millet, Büyük Medeniyet” anlayışı içinde ülkemizin sosyal, siyasal ve ekonomik sorunlarının önünü açacak şekilde yeniden kendi kurumsal yapılarını gözden geçirip,  güçlendirmeli ve daha büyük projeleri gündemlerine almalıdırlar.

Sivil Toplum Kuruluşları, uluslar arası vizyonları gereği, İslam dünyası başta olmak üzere, özellikle ortaasya Cumhuriyetleri, Balkanlar, Kafkaslar ile ülkemizin akrabalık ve kültürel ilişkilerinin olduğu bölgelere öncelik veren, bölgesel barış ve istikrarı geliştiren, dünya ile yeni işbirlikleri kurabilen imkân ve kabiliyete sahip olmalıdırlar.

B. SİVİL TOPLUM KURULTAYI ÇAĞRISI

1.  Bürokratik, askeri ve yargı vesayet milletin üzerinden kaldırılmalı, özgürlükler genişletilmeli, demokratik standartlar yükseltilmeli ve milli iradeyi mecrasından çıkartan tüm yapılanmalar ortadan kaldırılmalıdır.

2.  Ülkemizin yaşadığı sistem ve rejim sorunu; sivil siyaseti etkinleştirecek yeni, demokratik ve sivil anayasa ile milletin beklentisi istikametinde çözülmelidir.

3.  Türkiye sivil toplumu, küresel kamuoyunu ve kaynaklarını harekete geçirmekte, uluslar arası bir sivil güç olarak dünyanın dikkatini çekmektedir. Oluşan bu evrensel sivil gücümüz öncelikle bölgemiz ve tüm Müslüman halklar ile dayanışma ve entegrasyon için kullanılmalıdır.

4.  Yeni anayasa ile oluşacak toplumsal mutabakatla iç sorunlarımızı çözerek milli birlik ve beraberlik sağlanmalıdır.  Bu kapsamda referandum sürecinde olan anayasa değişiklik paketini Sivil Toplum Kuruluşları olarak destekliyoruz.

5.  Sivil toplum kuruluşları olarak, milletimizi tüm fertleri ile buluşturacak her türlü demokratikleşme çabasını destekliyoruz.

6.  Avrupa’da İslama artan bir ilgi ve azalan İslam karşıtlığı vardır. Bu olumlu gelişmeyi Avrupa’daki sivil toplum kuruluşları ile işbirliğine dönüştürmeliyiz.

7.   Avrupa’da radikalleşen İslam karşıtlarının dünya kamuoyuna pompaladığı İslamofobya ile medya eksenli yapılan sivil mücadele güçlendirilmelidir.

8.  Sivil Toplum Kuruluşlarımız gönüllülüğü yaygınlaştırmalıdır. STK’lara olan ilginin arttırılması için Milli Eğitim müfredatı ile Yüksek Öğrenim mevzuatında değişiklikler yapılmalıdır.

9.  Hükümet, STK’larımızın imkân ve kabiliyetlerini arttıracak hukuki düzenlemeleri gerçekleştirmelidir.

10.     Sivil toplum kuruluşları kurumsal yapılarını, söylem ve özgüvenlerini güçlendirmelidirler.

 

Son Düzenlenme Cuma, 09 Temmuz 2010 19:50
ASDER Genel Merkezi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...

Bu sitede yer alan yazılar, makaleler, haberler yazarların sorumluluğundadır. © 2024 ASDER. All Rights Reserved.

Design & Development by JoomShaper