Cuma, 02 Aralık 2011 14:58

Muavenet Faciası Pakistan’da tekrarlandı

26 Kasım 2011 günü Afganistan sınırına yakın Salala Köyü'nde bulunan iki Pakistan karakoluna havadan saldırı düzenleyen ABD ve NATO, karakollardaki 40 Pakistan askerinin 28'ini şehit etmiş, 15'ini de yaralamıştı. Saldırıya helikopterlerin yanı sıra savaş uçaklarının da katılmış olması, saldırının yanlışlıkla yapıldığı ihtimalini ortadan kaldırıyor.

Bundan 19 yıl önce de 2 Ekim 1992'de Akdeniz ve Ege’de yapılan NATO deniz tatbikatında da benzeri bir olay meydana gelmiş facia Pakistan’da olduğu gibi kaza süsü verilerek kapatılmıştı. Display Determination 92 isimli tatbikatta gece yarısı Amerikan uçak gemisi Saratoga, attığı 2 füzeyle TCG Muavenet isimli muhribimizi vurmuştu.

Füzelerden biri köprüüstüne, diğeri ise savaş harekât merkezine isabet etmiş gemi komutanın Kudret Güngör’ün de aralarında olduğu 5 bahriyeli askerimiz şehit olmuş, 18'i ise yaralanmıştı. Bu olay “buharlı gemileri satın almadığı için Türkiye’ye verilen gözdağı” şeklinde değerlendirilmişti.

Peki, aradan 19 yıl geçtikten sonra ABD’yi çıldırtan olay neydi? Durup dururken niçin saldırmışlardı? Çin ve Pakistan ordu birliklerinin Çin-Pakistan sınırında ortak tatbikat yapmaları bu barbar Amerikalıları kızdırmış olmasın sakın.

Bakın neler oluyordu o esnada. 24 Kasım'da başlayan ve bir hafta sürecek olan tatbikata iki ülkenin seçkin birlikleri katılıyor; belirlenmiş hedeflere ortak saldırılar düzenleniyor ve hedefler imha ediliyordu. Planlaması ortak yapılan bu gösteriyi her iki ülkenin yüksek rütbeli subayları izliyordu. Tatbikatla birlikte, Çin - Pakistan ilişkilerinin askeri ittifak düzeyine ulaştığı ifade ediliyordu.

Bu arada Pakistan ekonomisine büyük destek veren Çin, Pakistan'da iki yeni nükleer reaktör inşa ediyordu. Bu durum karşısında çılgına dönen ABD, bu saldırıyı düzenleyerek Pakistan'ı tehdit etmek istediği anlaşılıyor.

Fakat ABD, Türkiye’deki Muavenet Faciasının aksine sert bir direnişle karşılaştı. Karşısında  müzik notası gibi değil gerçek diplomatik nota veren devlet adamlarını görmüştü.

Hükümetin olağanüstü toplantısına katılan Genelkurmay Başkanı Eşfak Perviz Keyani, NATO veya ABD, benzer bir saldırı düzenlerse Pakistan Silahlı Kuvvetleri'nin aynen karşılık vereceğini söyledi. Keyani, yayımladığı bildiride, NATO saldırısını "Kabul edilemez düşmanca bir hareket" olarak niteledi. Bildiride, "Pakistan birlikleri kendilerini savunmak için NATO saldırısına elde bulunan bütün silahları kullanarak karşılık verildiğini” ifade etti.

ABD, Pakistan'da elde ettiği 2 üssü kullanarak insansız hava araçları Predatörler ile başta Pakistan'ın kuzeyindeki Veziristan olmak üzere birçok yeri "Terörle mücadele", "Taliban ve El-Kaide ile mücadele" bahanesi ile bombalıyor,  bu arada birçok sivil de öldürüyordu.

Bu bombalamalardan Pakistan hükümetinin sonradan haberi oluyordu. İşin başında bu araçların ortak kullanılacağı, rotalarının Pakistan ile ortaklaşa tespit edileceği, anında istihbarat paylaşılacağı gibi masallara inanmış olan Pakistan Hükümeti, bombardımanlara isyan eden aşiretlerin öfkesi ile karşı karşıya kalıyordu.

Predatörler, Pakistan devlet aygıtını felç etmişti. Bu yüzden Veziristan'da devlet otoritesi kalmamıştı.

Pakistan, Amerikalı casusları yakalayıp sınır dışı ediyor, Amerika’nın Şemsi hava üssünü boşaltmasını istiyor, ancak Amerika duymazdan geliyordu. Amerika ayrıca, Şemsi hava üssünün bulunduğu Belucistan eyaletinin Pakistan'dan ayrılması için çalışan bölücülere yardım ediyor, "Hür Belucistan" haritaları bastırıp dağıtıyordu. Aynen bizdeki İncirlik Üssü'nü kullanıp PKK'ya destek verdiği, "Hür Kürdistan" haritaları çizdiği gibi Pakistan’ında başına çuval geçiriyordu.

Son olayda köklü bir değişiklik oldu. Amerikan uçakları bu defa Talibanı veya El-Kaide'yi değil, Pakistan ordusunu hedef almıştı. Bölünmeyi kabul etmeyen ve direnen, ülkesinin bütünlüğünü korumak için Çin ile işbirliğine kalkışan Pakistan hükümetine sopa gösteriliyor hizaya getirilmeye çalışılıyordu.

Tarih bir defa daha tekerrür ediyor. Akif’in dediği gibi “ibret alınsa tekerrür eder” miydi.  Fakat ibret alınmadı. Aynı küstahlık aynı edepsizlik. Harbi kâfir ismetsiz olur, bunlar aynen öyle, çok gaddar ve vahşi insanlar. Bakalım bize yaptıkları gibi Pakistan’ı da hizaya getirip Çin ile olan ilişkilerini bozmaya muvaffak olacak mı?

Son söz olarak şunu söylemek isterim: Eğer Muavenet faciasında Amerikalılara karşı dik durup direnebilse idik, emin olun Pakistan’ı vuran bu acımasız katliam yapılamazdı.

Bu sefer sert bir kayaya çarptılar sanırım zira bu sefer özür mözür dileyip işin sorumluluğundan kurtulamazlar. 28 Şehit Pakistanlının kanı yerde kalmaz inşallah…

Vehbi Horasanlı

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...