Salı, 06 Kasım 2018 17:27

ASSAM Kongresi ve İran'a İkinci Dalga Ekonomik Yaptırımlar...

Bugün 5 Kasım, ABD 18 Mayıs 2018 de İRAN'la yürütülmekte olan KOEP (İran'ın nükleer çalışmaları ile ilgili Kapsamlı Ortak Eylem Planı) ten çekilme kararı almıştı. Bu kararından vaz geçirmek için gerek AB ülkeleri ve gerekse Çin ciddi çaba sarf etse de muvaffak olamadılar.
Bu kararla birlikte 8 AĞUSTOS 2018 tarihinde devreye giren 1 nci ekonomik yaptırım paketi ile Otomobil, değerli madenler, endüstriyel yatırımlara engelleme başlatılmıştı.5 Kasım 2018 yani bugün başlatılan ikinci dalga yaptırımlarla İran'ın dış ticaretinin % 80 nini teşkil eden petrol, doğalgaz ticareti ile finans, bankacılık ve aracılık hizmetlerine de engel konuldu.
Bu ne demek?
Ekonomisi doğalgaz ve petrole dayanan İran'ın bu ürünleri satamaması ve ekonomisinin çökmesi anlamına gelmektedir. Üçüncü ülkelerden Türkiye, Rusya, Pakistan, Almanya'nın vs İran'la ticaret yapamaması anlamına gelmektedir...
Peki neden?
ABD dolarının dünya ticaretinde hakim olmasından...
İkinci dünya savaşı sonrasında Siyonizmin dünyaya hediye ettiği iki şeyden biri doların dünya egemenliği diğeri ise Siyonist terör devleti İsrail olmuştur.
Biraz daha açacak olursak, 3 ncü ülke vatandaşları İran'lı bir tacirle ticaret yapması durumunda bu ticaretten doğan kazancının İran'dan bu ülkeye veya bu ülkeden İran'a geçişinde ciddi sorunlar yaşayacak olmasıdır.
ABD nin uyguladığı yaptırımlara göre bu tür ticarette dolaylı dahi olsa ABD dolarının kullanılması yasaklanmıştır.
Dolayısıyla, küresel boyuttaki AB şirketleri şimdiden İrandan çekilmiş durumda. Küçük ve orta ölçekliler ise bundan fazla etkilenmeyecekleri için şimdilik kalmaya devam etmekteler.
AB İRAN'la doğrudan para sevkiyatına imkan sağlayan yeni bir sistemi devreye sokarak kendini bu cendereden kurtarmaya çalışıyor.
ABD'nin elinde bulunan SWİFT sistemi öyle bir güç ki dolara dayalı ticarette tüm finansal sistemi kontrol altında tutmak imkanına sahip…
Nasıl mı? SWİFT sistemi üzerinden…

SWİFT 1973’te Brüksel’de kurulmuş özel bir şirket. Bankalar arasında finansal transferleri gerçekleştirmek için oluşturulmuş. Dünyada 200’den fazla ülkede 11.000’e yakın finansal kuruluş tarafından kullanılıyor.2018 yılının başından bu yana 3,5 milyar adet finansal işlem gerçekleştirilmiş. 
Peki Brüksel merkezli bu özel şirket nasıl çalışıyor?
Bütün uluslararası dolar sevki ABD'deki Bank of New York üzerinden gerçekleşebiliyor. Yurt içindeki dolar nakli de aynı şekilde. Dolayısıyla dolarla ticarette bu sisteme mahkumuz. Ve ABD bu güç sayesinde istediği ülkeyle istediği şekilde oynayabiliyor.
Bugün İran'ın yaşadığı bu abluka bir kez daha bize göstermektedir ki müslümanlar Yahudi'nin kurduğu ve dünyayı bir ahtapot gibi kuşatan bankacılık- finans sisteminin özgün seçeneğini oluşturması gerekmektedir. Buda ancak iSLAM DÜNYA'sının birliği ile mümkündür. Bu birlik bütün kurum ve kuruluşları ile tesis edilmelidir; İslam Kalkınma Bankası ,İslam dinarı ,Standart & Poors gibi değerlendirme ve derecelendirme , aracılık işlemleri yapan SWİFT gibi kuruluşları ile top yekün özgün bir sistemi kurmalıyız...
ASSAM’ın  1-2 Kasım 2018 tarihleri arasında gerçekleştirdiği kongrede İslam Ekonomisi ve Ortak Ekonomik Sistemler konu edindi. Bu birlik nasıl tesis edilebilir onu masaya yatırdık. Dünyanın her tarafından alanında uzman katılımcıların İslam ekonomisi ve ekonomik işbirliği üzerine sunumları oldu. Çok güzel fikirler derc edildi. İnşaAllah çok yararlı bir sonuç bildirgesi yakın tarihte yayınlanacaktır.

Selam ve sevgilerimle.

Son Düzenlenme Çarşamba, 07 Kasım 2018 08:49
Nejat ÖZDEN

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...