Pazartesi, 28 Ocak 2019 14:28

Devasa Futbol Endüstrisi - 1

           İnsan oyun ve eğlenceyi sever

İnsan oğlunun ‘nefsinden(ego) kaynaklanan çeşitli zevk ve korkuları vardır. Şayet nefsi, ‘Hakk ölçüler’ ile terbiye edilmezse zevklerinin ve korkularının esiri olur. Bu esaret, insanı çeşitli taşkınlıklar yapmaya sevk eder. Bu taşkınlıklardan biri de ‘oyun ve eğlence’dir. İnsan gerek fert olarak, gerekse topluluk halinde hep eğlenmiştir. Oyun ve eğlencenin vasıtaları, yeri, dekoru vs değişmiştir, fakat mahiyeti değişmemiştir. Antik Roma’da bu arzu, atlı araba yarışları ve gladyatör oyunları şeklinde tezahür etmiştir. İnsanlar,’ Amphitheatrum (Kolezyum-ölüm arenası-ölüm sahası) denen yerlerde ki, bunlar 50.000 seyirci kapasiteli, toplumdaki hiyerarşiye (imparator, konsül üyeleri, asilzadeler tüccarlar, halk vs) uygun amfi tarzında oturma yerleri ve ortada da döğüşlerin yapıldığı saha olan yerlerde (bu günkü spor salonları ve stadyumların antik modeli) eğlenirlerdi. Her eğlencede olduğu gibi bunun bir bedeli, ücreti olurdu. Zamanla oyunları organize edenler, gladyatör yetiştiren okullar, antrenörler, hakemler, reklamcılar vs vs şeklinde sektör halinde kurumsallaştı, büyük rant ve para kaynağı oldu. Bu ölüm arenalarında, önce müzik çalınır sonra, sabah suçlular, esirler, aç bırakılmış vahşi hayvanlarla döğüştürülür, hayvanların insanları veya insanların hayvanları vahşice öldürmeleri seyirciler tarafından çılgınca bağırılarak büyük bir taşkınlıkla kutlanırdı. Öğleden sonra, paralı veya kölelerden yetiştirilmiş gladyatörler ölümüne döğüştürülür, seyirciler ‘öldür..öldür..öldür..’diye bağırarak çılgınca ölümü seyrederlerdi. Ölen ölür, öldüren gladyatör ve sektörde çalışanlar da ödüllerini alır, keyif sürerlerdi.

İmparator da halkı eğlendirerek idaresinden memnun eder, imparatorluğunu sürdürürdü, halk da idareye bir müşkülat çıkarmazdı. Hem muktedirler, hem de halk bu ‘cahiliye ahlakından’ memnun olarak yaşarlardı. Çağlar değişti, adına modern çağ dendi. Oyun ve eğlencenin belki türü, adı, mekanları da değişti, ama insandaki oyun ve eğlence arzusu hiç değişmedi. Bu gün eski kolezyumlar modern, ringlere, salonlara, devasa stadlara evrildi. İnsan oğlu yine oyun oynuyor,seyrediyor.’Rock and roll’,Pop,Arabesk vs müzikle yine kendinden geçiyor, vücuduna jilet atıyor. Boks riglerinde, Roma halkı gibi belki ‘öldür..öldür..diye değil,ama ‘indir..indirrr..diye bağırıyor. Stadlarda ‘burada sadece bağırılır’ diyerek k….yırtar derecede,40-50 bin kişi ‘oley,oleyy,oleyyy, şampiyon,şampiyooonnn’ diye bağırıyor. Eski Roma’da olduğu gibi, bu durumdan idareciler de memnun kalıyor. Nitekim Portekizde Salazar,’ 3F ile(Futbol,Fado ve Fiesta-futbol,müzik ve eğlence) 41 yıl iktidarda kaldım’ diye bu durumu çok güzel özetliyecektir.

Dünya da 800 milyondan fazla kişi açlık çekiyormuş, umurlarda mı? Açlık iniltileri,’ oley! Oleyyy! Bağırtılarında kaybolup gidiyor. Cahiliye ahlâkı ‘modern’ maskesiyle devam ediyor.

Cenab-Hakk,Kur’an-ı Hakimde: ‘Dünya hayatı,bir oyun ve eğlenceden başka bir şey değildir.Elbette Ahiret yurdu.takvâ sahipleri için daha hayırlıdır.Hâlâ düşünmiyecekmisiniz (akıllanmıyacakmısınız) ?’(En’âm-32). ‘Biz,gökleri, yeri ve aralarındakileri(içindekileri) bir oyun ve eğlence olsun diye yaratmadık’(Enbiya-16) diyerek, insanları ‘cahiliye ahlâkından’,’İlâhi ahlâka’ davet ediyor.

Devamı var…

Prof.Dr.Yusuf ÖZERTÜRK

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...