Pazartesi, 25 Kasım 2019 09:13

İran'da neler oluyor?

İran'daki gelişmeleri sadece akaryakıt zammı üzerinden okumak büyük saflık olur.Şöyle ki; İran'la hemen hemen aynı nüfusa sahibiz.İran'daki Türk nüfus 45 milyondur. Bu açıdan dünyadaki en kalabalık Türk azınlığı İran'dadır.İran 1925'e kadar Türkler tarafından idare edilmiştir.1925'te Rus ve İngiliz destekli bir darbe ile yönetim Fars milliyetçilerine geçmiştir.

1979'da ABD-İSRAİL karşıtı İran İslam devrimi gerçekleşirken halka eşit vatandaşlık,adil bölüşüm ,bağımsızlık vaadinde bulunmuştu.Fakat geçen 40 yılda İran'ın dışarıda izlediği siyaset ABD ve İSRAİL'in ekmeğine yağ sürerken,içeride katı Fars milliyetçiliği ile halkı çileden çıkardı.

1979 devrim anayasası ile taahhüt altına alınan;eşit vatandaşlık,ana dilde eğitim,seçme ve seçilme,gösteri ve toplantı hakkı,adil paylaşım gibi İslam'ında ana umdeleri olan haklar sadece Fars milliyetçileri tarafından kullanılmıştır.Devlet başkanlığına Devrim Muhafızlarının onaylamadığı kimse seçilememiştir.Türkler ülkenin en kalabalığı olduğu halde,devlet idaresinden soyutlanmıştır.

Ülkede devrim muhafızlarının siyasi,ekonomik,kültürel,güvenlik politikalarındaki etkisi ile etnik ve mezhebi ayrımcılık bugünkü kargaşanın temelini teşkil etmektedir.Ülkedeki 6 etnik gurubun 4'ü sunni olduğu halde idareden uzak tutulmaktadır.

SSCB'nin çökmesi ile kurulan Türki cumhuriyetler ile 1991'de kurulan Azerbaycan, İran Türklerinin hak ve özgürlük taleplerinin artmasına neden olmuştur.Artan milli bilinç yakın tarihte Tebriz'de oynanan futbol musabakasında TC ve Azerbaycan bayraklarını sallayarak sergilenince failler rejim tarafından sert bir şekilde cezalandırılmıştır.

İRAN için;Türk'ün düşmanı dosttur.Bunu Azeri-Ermeni savaşında Ermenistan safında yer alarak, PKK'ya destek verip arabuluculuğa soyunarak,Irak ve Suriye'de karşımızda yer alarak gösterdi.Dolayısıyla İran'dan dost olmaz.

ÖZETLE İRAN'I BEKLEYEN GELİŞMELER!

İyimser tablo; rejim reform sürecini başlatıp 1979 anayasasının ön gördüğü kuruluş felsefesine dönerse İRAN'da sular durulabilir. Aksi halde; iç kargaşa silahlı gurupların da katkısıyla artarak devam eder,Devrim Muhafızlarının darbe girişimi ardından da iç savaş kaçınılmaz olur,ülke bölünür.Zira batının desteğini almış Beluç Arap ve Kürt guruplar harekete geçmek için apartta bekliyorlar.

SON TESPİT; İran her şeyden vazgeçer lakin Fars milliyetçiliğinden asla.

Not : Yazarımızın Makaleleri aynı zamanda Milat Gazetesi'nde Yayınlanmaktadır.

Nejat ÖZDEN

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...