Çarşamba, 06 Eylül 2023 12:33

Arap aşiretleri birleşip Fırat’ın doğusunda ABD kontrolündeki Deyrizor’da YPG terör kampını bastı

Arap aşiretleri birleşip Fırat’ın doğusunda Deyrizor’daki YPG terör kampını bastı. Teröristler çil yavrusu gibi dağıldı. Suriye’nin Deyrizor bölgesinde Arap aşiretleri ABD’ye ait Azbe petrol kuyusunu da ateşe verdi. ABD’nin Deyrizor’da YPG terör örgütünün sözde askeri meclis lideri terör elebaşını tutuklamasının ardından Arap aşiretleriyle başlayan çatışmalar büyüdü. Arap aşiretleri, 24 köyü YPG’den alırken can kaybı 70’i aştı. İki grubu da destekleyen Washington ‘Çatışma IŞİD’e yarar’ dedi. Ankara ise Dışişleri üzerinden ‘Terör örgütünün kadim halklar üstünde şiddetle tahakküm kurma çabasını destekçileri de görmeli’ açıklaması yaptı. Suriye’de özellikle Fırat’ın doğusunda ABD’nin kontrolündeki Deyrizor’da yaşanan gelişmeler ABD’nin YPG’nin sözde komutanını tutuklaması, Arap aşiretlerinin YPG ile çatışmasına ABD’nin karışmıyor görüntüsü vermesi Suriye’de neler oluyor sorusuna cevap aramamıza yol açtı.

7 Ağustos tarihli köşe yazımızda “ABD, PKK/YPG terör örgütünü Fırat’ın doğusuna çekecek, boşalan yerler ÖSO’ya emanet!” başlığıyla ABD ile Türkiye arasında imzalandığı iddia edilen bir senaryodan bahsetmiştik: “Savaş ve karmaşanın 13. yılına girdiği Suriye’de kartlar yeniden karılıyor. ABD, 2 bin 500 yeni asker sevk etme kararı aldığı Suriye’de ilk planda 3 bin muhalifi de Deir el Zor-Tenef aksına yerleştirmek için düğmeye bastı. İran’ın Irak üzerinden Ürdün ve Lübnan sınırına uzanan etkisini kırmak ve Suriye’den çıkarmak isteyen ABD, Türkiye’yi ikna için Ankara’ya bir heyet gönderdi. Plan kapsamında terör örgütü PKK/YPG, Deir El Zor, Tel Rifat, Rakka ve Menbiç’i muhaliflere bırakarak Fırat’ın doğusuna çekilecek. ABD, bu sayede Tahran’dan Suriye ve Lübnan’a uzanan silah, militan, lojistik sevkiyatının kara koridorunu tamamen kapatmak istiyor. Projeye destek veren Körfez ülkeleri ise rejim-İran ortaklığı ile Ürdün sınırını kullanarak yapılan büyük çaplı uyuşturucu ticaretinin önüne geçmeyi hedefliyor.” Farklı şekillerde olsa bu senaryoya start verildi mi acaba? Bekleyip göreceğiz

DEYRİZOR’DA AŞİRETLER AYAKLANDI, PKK/YPG KÖŞEYE SIKIŞTI, ÖRGÜT AĞIR KAYIPLAR VERDİ

ABD’nin maddi ve askeri desteğiyle Suriye’nin doğusundaki Deyrizor ilini işgal altında tutan PKK/YPG terör örgütüne karşı Arap aşiretleri ayaklandı. Bölgede şiddetli çatışmalar patlak verirken; örgüt ağır kayıplar verdi. Onlarca terörist aşiret güçleri tarafından yakalandı. Devam eden çatışmalarda PKK’nın askeri araçlarına el koyuldu. Köşeye sıkışan teröristlerin çatılardan atlayarak kaçması objektiflere yansıdı. Yerel kaynaklara göre ABD’ye ait savaş uçakları da bölgeye saldırı düzenledi. ABD savaş uçakları, Arap aşiretleriyle terör örgütü PKK/YPG çatışmasına sahne olan Suriye’nin doğusundaki Deyrizor ilinde İran destekli gruplara hava saldırısı yaptı. Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Deyrizor’un doğusundaki Elbukemal’dan Fırat nehrine uzanan Cisr Haşebi olarak bilinen köprü ve çevresinde İran destekli gruplar bir araya geldi. Muhaliflere ait gözlemevine göre, ABD’ye ait savaş uçakları iki askeri aracı hedef aldı. Araçlarda ölü ve yaralıların olduğu, ayrıca araçlardaki mühimmatların patladığı bilgisi alındı. Öte yandan ABD, PKK ve Arap aşiretlerine çatışmalara son verme ve sorunu barışçıl yollardan çözme çağrısı yaptı. Washington’un 2012 yılında faaliyetlerini askıya aldığı Suriye’deki büyükelçiliği sosyal medya platformu X hesabından yaptığı açıklamada, “Suriye’nin kuzeydoğusundaki şiddet son bulmalı” diyerek taraflardan sorunu barışcıl yollardan çözmelerini istedi. ABD liderliğinde IŞİD’le mücadele için kurulan Uluslararası Koalisyon da dün taraflara çatışmalara son verme çağrısı yapmıştı.

YPG’NİN (SURİYE DEMOKRATİK GÜÇLERİ) SÖZDE KOMUTANI TERÖRİST BAŞI EBU HEWLA AHMAD AL KHUBAİL’İ ABD NEDEN TUTUKLADI?

ABD’nin YPG terör örgütünü örtmek amacıyla kurduğu sözde Suriye Demokratik Güçlerinin Başkanı Ebu Hewla kod isimli terörist başını tutuklamasının ardından Arap aşiretleri ile YPG arasında çatışmalar başlamıştı. Ebu Hewla aynı zamanda, terör örgütü PKK/YPG’nin temelini oluşturduğu ABD tarafından kurulan SDF’nin de başta gelen sözde komutanlarından biriydi. ABD kontrolündeki SDF duruma ilişkin yaptığı ilk açıklamada uyuşturucu kaçakçılığı ve Deyrizor vilayetindeki IŞİD tehdidini yönetmekte başarısız olması gibi pek çok suça karışması(!!!) nedeniyle Ebu Hewla’yı tutukladığını ve görevinden aldığını belirtti. YPG terör örgütünün elebaşlarından biri olan Ebu Hewla kod adlı terörist başının tutuklanmasındaki nedenler inandırıcı değil! Bana yukarıda açıkladığım senaryo devreye alınmış gibi geliyor. Ancak Arap aşiretleri kendilerine ait petrolün Amerika desteğinde çalınarak YPG terör örgütüne finansal destek sağlandığı konusunda çok kızgınlar. Terör örgütü YPG’nin ABD himayesinde bölgedeki petrol kuyularına el koyarak elde ettiği çalıntı petrolü, Şam yönetimine kaçakçılar aracılığıyla satarak gelir sağlamasının ESAD’a karşı duyulan nefret ve kinin kat kat artmasına neden olduğu da ayrı bir gerçek. Bizden söylemesi!

Bülent Orakoğlu