Çarşamba, 20 Nisan 2011 12:32

Mağdurların yüzü yeniden gülüyor

Ordudan ihraç edilmiş askerlerin yüzü yeniden gülmeye başladı. YAŞ mağdurları için çıkarılan yasadan faydalananlar, Milli Savunma Bakanlığı'na başvurarak yeniden mesleğe dönme imkanına kavuşuyor

Devleti milletle barıştıran 12 Eylül referandumu sonrasındaki anayasa değişiklikleri, mağduriyetleri gidermeye devam ediyor. Bu kapsamda hakim ve savcıların mağduriyetinin giderilmesinin ardından şimdi de YAŞ'zedelerin yaraları sarılıyor. Anayasa değişikliği referandumu ile yargı yolu açılan Yüksek Askeri Şura kararları düzeltilmeye başlandı. Milli Savunma Bakanlığı, referandum sonrası uyum yasalarından olan 6191 Sayılı Kanun ile 926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu'na eklenen Geçici 32. madde kapsamında YAŞ kararıyla ihraç edilenlere haklarını iade etmeye başladı.

İNCELEMELER BAŞLADI

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) internet sitesinde başvuru sonucuyla ilgili kararları aynı günde başvuru sahipleriyle paylaşıyor. MSB'nin internet sitesinde TC kimlik numarası ile yapılan sorgulamada, "6191 Sayılı Kanun kapsamında verdiğiniz dilekçe incelenmiş ve başvurunuzun KABULÜNE karar verilmiştir. Başvuru sonucunuz ve müteakiben yapılacak işlemler adresinize gönderilecektir" deniliyor. 12 Mart 1971'den itibaren yargı yolu kapalı olan YAŞ kararlarıyla mağdur edilenlerin başvuru sonuçları önümüzdeki haftalarda kamuoyuna duyurulmaya devam edecek. Başvuruların reddi halinde ise altmış (60) gün içinde Askerî Yüksek İdare Mahkemesi'nde dava açılabilecek.

ARZU ETTİĞİMİZ SONUÇ

YAŞ kararıyla ordudan ihraç edilen subay ve astsubaylar Adaleti Savunanlar Derneği (As-Der) çatısı altında buluşmuşlardı. AS-DER Ankara Şube Başkanı Şahin Akdoğan da MSB tarafından başvurusu kabul edilenler arasında bulunuyor. Eşinin başörtülü olması sebebiyle TSK'dan ihraç edilen Şahin'in 6 tane de üstün hizmet belgesi ve takdirnamesi bulunuyor. 12 Eylül anayasa değişikliği referandumunda 'Evet' demekle haklılıklarının bir kez daha tescillendiğini vurgulayan Akdoğan, şu ana kadar uyum yasası kapsamında olup da reddedilen bir YAŞ'zedenin bulunmadığını söyledi. "MSB'den bu kadar erken sonuç beklemiyorduk; biraz sürpriz oldu" diyen Akdoğan, "Bu hakikaten arzu ettiğimiz bir sonuç. Daha önemlisi, bu kadar insanın mağdur olduğunun anlaşılması açısından çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.

ÖĞRENCİLER MAĞDUR

Askeri öğrencilerin durumunun yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Akdoğan, "Bunların başvuruları matbu başvuru dilekçesine uygun olmadığı için reddediliyor. Ancak matbu dilekçede subay ve astsubaylar için sicil numaralarını belirtmeleri isteniyor. Askeri öğrencinin sicil numarası yok ki. Bu sorunun giderilmesi gerekli" şeklinde konuştu.

Müjdeyi Başbakan vermişti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yargılanma hakkından mahrum bırakılarak Yüksek Askere Şura (YAŞ) kararlarıyla re'sen emekliye sevk edilen subaylara ilk müjdeyi 8 Şubat Salı günü TBMM'deki AK Parti Grup Toplantısı'nda vermişti. Başbakan, "Konuyu takip ediyorum. İnşallah en kısa sürede sonuçlanacak" demişti.

http://yenisafak.com.tr/Gundem/?t=20.04.2011&c=1&i=314943

Yeni Şafak Gazetesi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

3 yorum

  • Yorum Linki ahsen Çarşamba, 27 Nisan 2011 23:11 yazan ahsen

    peki hiç davası sonuca bağlanan kimse yokmu :herkes mi bizim gibi sonuç bekliyor.

    Raporla
  • Yorum Linki Gültekin DÜNDAR Perşembe, 21 Nisan 2011 11:21 yazan Gültekin DÜNDAR

    Adamlar daha nasıl ilişiğimi kestiklerini kendileri bile bilmiyor.Bunlar da sözüm ona yasa çıkarıyor. yasayı inceleyen var mı? hangi yarayı nasıl sarıyor..uygulayıcılardan haberiniz var mı?acaba hangi vicdansız bakalım bu imtihandan gene kalacak.. Cenab-ı Hak hepsine hesabını soracağından müsterihim. Göz var nizam var akıl var izan var.. Ben yaptım oldular ne zaman bu ülkede yargıya taşınabildi taşınsa bile tatmin edici sonuçlar alınabildi.
    Ben emekli askeri hakim adı sanı duyulmadık ya da bilenler bilir bilmem kim. Bu ülkede "Allah"sızlardan çektiğimden fazlasını Allah'a inanır görünen münafıklardan çektim. sizi gidi eyyamcı popülistler sizi.. Milleti kandırmayın, gözümüzü boyaya boyaya kör ettiniz

    Raporla
  • Yorum Linki Gültekin DÜNDAR Perşembe, 21 Nisan 2011 11:20 yazan Gültekin DÜNDAR

    Popülist zihniyetle kaleme alınmış bir yasa, hele de uygulayıcıları düşünmek bile istemiyorum. yaş ya da re sen emeklilik (aradaki fark neymiş ki acep). Dişimle tırnağımla kazandığım 40.000 tl para ödedim (yarısını memur babam ödedi) eğitim öğrenim tazminatı olarak..Maddiyatın değinmediğim kısmını bi kenara bırak açtıkları manevi yarayı senin bu yasa dediğin daha da dağlıyor.Örn:Yasa bu tahsil edilen paranın geri ödeneceğini değil tahsil edilemeyeceğini söylüyor. Alkışlayım mı hukuk yerine guguk diyenleri.

    Raporla

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...