Perşembe, 16 Şubat 2012 12:05

İzin ve Harcırah Konusunda Hukuki Görüş

İzin ve harcırah konusundaki DPB:lığının mütalaasını inceledim.

Değerlendirmemizde, ilişik kesilmesinden müracaatın kabulüne kadar geçen sürenin hizmetten sayılması tabiri, fiili hizmet değil, itibari hizmettir ve izin ancak fiili hizmetlere verilmektedir. İtibari hizmet, emekli bekleme süresinden sayılma sonucunu doğurur. Bu itibari hizmette geçmiş sayılma, maaş veya izin gibi haklar doğurmaz. Sadece, emeklilik bekleme süresinden sayılma sonucunu doğurur. Bu sebeple, yasadaki bu hizmetten sayılma tabirini arkadaşlar fiili hizmet gibi algıladıkları için, geçmişe dönük maaşlar, izinler gibi hususlarda yanlış hayallere kapılıp girişimlerde bulunuyor ve kendilerini boşa yordukları gibi, yanlış intibalara da sebep oluyorlar. mesela, ben KHO'dan mezun değilim. Hukuk Fakültesini kendi adıma okudum ve sonradan Yd. Sb.lıkta imtihana girerek orduya geçtim.

KHO emekli sandığı primlerini yatırdığı için, bize de okulda geçen sürenin borçlandırılarak, emeklilik bekleme süresinden sayılması, yani itibari hizmet sayılması kabul ediliyor. Ben de fakülte süremi Emekli Sandığına borçlandım ve hizmette geçmiş gibi primlerini ödedim. Emeklilik bekleme süreme ilave ettirdim. Şimdi ben, bu süre hizmetten sayıldı diyerek bu süreye dair maaş isteyebilir miyim? Hayır...Çünkü, fiili hizmet değil, itibari...Yine bu süreye dair izin haklarımı kullanmak istiyorum diyebilir miyim? Hayır, çünkü fiili hizmet yok...

Diyebiliriz ki, biz haksız yere fiili hizmetten alıkonulduk...Bizim suçumuz değil... Arkadaşlar, başımıza öyle, böyle bir olay geldi. Mücadelesini verdik. Tam olmasa da, isteyen emsaline intibak ile emekli oldu. İsteyen, emsali özlük haklarından az olmamak üzere bir kamu görevine atandı. Yasa bu kadar hak sağladı. Yasada yer almayan, ancak bizim adalet duygularımıza aykırı olduğu için talep ettiğimiz hususlar yasada karşılık bulmadığı sürece boşuna kendimizi yıpratırız. Ancak harcırah konusunda bir maliyeci, örneğin Bayram Subaşı ile görüşebilirsiniz. Çünkü, atamayı yapan kurum, atandığı yere kadar memurunun yolluğunu da vermeli diye düşünüyorum. Selamlar.

Yusuf ÇAĞLAYAN

E.Askeri Hakim

ASDER Hukuk Komisyonu Üyesi

Son Düzenlenme Cuma, 09 Mart 2012 15:28
Yusuf Çağlayan

Emekli Askeri Hakim

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...