Çarşamba, 08 Haziran 2022 11:38

İşte, o derin sır!

Yunanistan’ın NATO’nun askeri kanadına dönüşünü (1980) sağlayan Orgeneral Kenan Evren’i “kim” ikna etmiş?

El Cevap: Dönemin MGK Genel Sekreteri Haydar Saltık!

*

Bu bilgi, Emekli Büyükelçi Daryal Batıbay’ın “Diplomasi Koridoru” adlı sitedeki yazısında yer alıyor.

Batıbay, 12 Eylül darbesinden sonra kurulan Ulusu Hükümetinde Dışişleri Bakanı olan İlter Türkmen’in “özel danışmanı” o dönemde…

Kendisinden dinlemiş; vetonun kalktığından Dışişleri Bakanı Türkmen’in de haberi olmamış!

*

Haliyle, İlter Türkmen istifasını vermiş ama Ulusu kabul etmemiş…

Vaziyeti öğrenen Evren Paşa, Türkmen’le baş başa görüşmek isteyip, onu çağırtmış…

Evren Paşa, işte bu görüşmede “Rogers Planını kabule Haydar Saltık tarafından ikna edildiğini” söylemiş!

Neticede, Türkmen istifadan vazgeçirilmiş!

*

Tam da burada, İlter Türkmen’in TBMM’de Darbeler Komisyonuna 2012’de söylediklerini hatırlayalım:

“12 Eylül darbesinde ABD parmağı, tam bir şehir efsanesidir!”

Komprador Burjuvazinin mutemet elemanı Mister Türkmen; “Rogers Planı ile refüze edilen bir Dışişleri Bakanı” sıfatıyla, 12 Eylül’ün derin arka planına ait gerçeği -işbu kendisinin dahi inanmadığı cümleyle- örtmeye çabalamıştı!

TARİH: 17 EKİM 1980

O gün, Brüksel’deki NATO Merkezinin Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Osman Olcay ile Ankara arasında bir şifreli telefon görüşmesi gerçekleşti.

Ankara’dan arayan, MGK Genel Sekreteri Orgeneral Haydar Saltık’tı!

Saltık, Olcay’a “Orgeneral Rogers size gelecek ve Yunanistan’ın NATO’nun askeri kanadına dönüşüyle ilgili bazı açıklamalar yapacak. Onun istediği çerçevede hareket edin” diyordu!

*

Bu bilgiler de, o dönemde Brüksel’de Olay Yeri’nde bulunan diplomatlardan Büyükelçi Ümit Pamir’in tanıklığına dayanarak Sedat Ergin’in Hürriyet’teki köşesinde (21 Mayıs ’22) yer aldı.

*

Bu emrivaki karşısında Dışişleri’nin yaşadığı büyük hayal kırıklığını söylemeye gerek var mı?

12 Eylül 1980 öncesindeki Demirel ile Ecevit hükümetleri döneminde Yunanlıları veto etme kararlılığı, Askeri Rejim tarafından bir kalemde çöpe atılıyordu!

ABA ALTINDAN SOPA

Sedat Ergin “Evren’in Yunanistan’a vetonun kalkacağını ABD Başkanı Carter’a Org. Rogers kendisine gelmeden iki hafta önceden taahhüt etiğini” de yazdı. (1 Haziran ‘22)

*

12 Eylül darbesinden üç hafta sonra (4 Ekim 1980) Başkan Carter’ın Evren’e yazdığı mektup, 6 Ekim günü dönemin ABD’nin Ankara Elçisi James Spain tarafından Evren’e takdim edildi.

*

Spain “General Rogers sizi ziyaretinde veto olayını başaramazsa, Başkan Carter konuyla şahsen ilgilenmek zorunda kalacaktır” diye bir uyarı da yaptı!

Evren, Spain aracılığıyla Jimmy Carter’a “Yunanistan’a vetoyu kaldıracağının” sözünü (aslında garantisini) verdi…

17 Ekim’de (1980) Rogers Ankara’yı ziyaret etti…

Kısa bir süre sonra da (20 Ekim), resmen “yok pahasına” Yunanistan’a veto kaldırıldı.

ARA KALIP

Sedat Ergin pardon Pulitzergin, 1980’deki veto olayı hakkında Org. Evren yönetimindeki Türkiye’nin ABD karşısındaki berbat vaziyetini detaylarıyla anlatan üç adet yazı yazdı.

*

-İyi güzel de, bu hangi ABD?

El Cevap: Onun “iliştirilmiş gazeteci” olarak yıllardır menfaatlerini kolladığı, politikalarının dublajını yaptığı Sam Amca’sının ABD’si!

DERİN PORTRE: DARBENİN BEYNİ

Bütün bunlardan sonra, işin püf noktasına gelebiliriz…

Vetoda geri adım için Evren’i “ikna eden” dönemin MGK (Milli Güvenlik Konseyi) Genel Sekreteri Orgeneral Haydar Saltık, bu “ikna gücünü” nereden alıyordu?

-Kritik sual, işte budur.

*

12 Eylül’ün planını yaptığı, tüm hazırlıklarını organize ettiği için ‘Darbenin Beyni’ diye anılan Org.Saltık, 30 Ağustos 1978 ile 30 Ağustos 1980 tarihleri arasında Genelkurmay 2. Başkanı idi.

30 Ağustos ile 12 Eylül (1980) arasında çok kısa bir süre “Ege Ordu Komutanı” oldu.

*

12 Eylül darbesiyle birlikte, Milli Güvenlik Kurulu’nun yerini alan bir başka MGK’nın yani Milli Güvenlik Konseyi’nin Genel Sekreterliğine getirildi ve bu görevi 24 Ağustos 1981’e kadar sürdürdü.

Birinci Ordu Komutanlığı ardından da Kara Kuvvetleri Komutanlığı yaparak, 1985’te emekli oldu.

*

12 Eylül darbesi sonrasındaki yıllarda -kimi söylentilerden etkilenen- bazı solcular; Evren Paşa’dan haklı olarak nefret etmelerine karşın Haydar Saltık’a “kendi dünya görüşlerine yakın gördükleri için!” görece sempatiyle bakarlardı.

Bu durum, bir yanılsama veya narkozlama örneği olarak yeterince ibretliktir!

SIRRIN SIRRI

12 Eylül öncesinde Genelkurmay 2. Başkanı Genelkurmay Başkanlığı’nı; darbe sonrası MGK Genel Sekreteri de Beş Generalli Milli Güvenlik Konseyi’ni Baronsal Gladyo (ABD’ye bağlı Üst Yapı) masasında temsil ediyordu!

Komprador Burjuvazi’nin ünlü isimleri, bir Amerikalı Baron’un başkanlığında Türkiye’deki Üst Yapı’da görev yapıyorlardı!

https://www.yenisafak.com//yazarlar/tamer-korkmaz/iste-o-derin-sir-2063132?utm_source=gazeteoku&utm_medium=referral

Son Düzenlenme Çarşamba, 08 Haziran 2022 11:40
Tamer KORKMAZ

yenisafak.com.tr/resim/site/t_k_buyuk6aa086e0.png | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...