Pazartesi, 09 Nisan 2012 10:19

Takdirlik komutana gözleme sattırdılar

28 Şubat’ın sessiz mağdurları YAŞ’zedelerin hikayeleri de artık gün yüzüne çıkıyor. Şadiye Furkan Demirtaş, meslekten atılan ordu mensuplarının yaşadıklarını yazdı.

Gülcan Tezcan / RÖPORTAJ

Darbeler ülkenin demokratikleşme sürecine sekte vururken milyonlarca insanın hayatını da geri dönülmez biçimde etkiledi. Telafisi mümkün olmayan acılar yaşandı. Postmodern darbe olarak adlandırılan 28 Şubat’ın ezip geçtiği hayatlar arasında üzerine en az konuşulanlar YAŞ mağdurları. Genelkurmay Başkanlığı’nın 28 Şubat sürecinde alınan Yüksek Askeri Şura Kararları ile ordudan ihraç ettiği çok sayıda ‘dindar’ subay, bu beklemedikleri kırım ve kıyım sürecinde yaşadıklarını uzun süre kendilerine sakladılar. Yeni yeni dillendirilmeye başlanan hikayeler de acımasızlığın hangi boyutlara ulaştığını gösteriyor. Ordudan atılan rütbeli askerler ya işsiz kaldı ya pazarcılığa razı oldu, gözleme sattı pazarda. Hastasını ameliyat masasında bırakıp apar topar kurumundan çıkarılan askeri hekimler oldu. Kimi eşini kızkardeşi diye tanıttı, çocuğunu gizli saklı gördü yıllarca. Darbecilerin Mahvettiği Hayatlar adlı bir kitap kaleme alan Şadiye Furkan Demirtaş da asker ailesi olarak 28 Şubat travması yaşayanlardan biri. Tanıklık ettiği dramları unutulmasın diye biraraya getiren Demirtaş, orduda 28 Şubat sürecinde dindarlara yaşatılan baskıları belgeliyor. Demirtaş’a bu kitabın hikayesini sorduk.

Ordu ve askerlik ne ifade ediyor sizin için?

‘Askerlik Peygamber ocağıdır’ anlayışla büyüdük biz. Çocuklarımıza da bu anlayışı aşıladık. Ama içine girdiğimiz zaman ve bu ocağın içinde eşarbımızdan dolayı mağdur edilince gördük ki asker ocağı Peygamber ocağı olmaktan çıkarılmış. Bu, haliyle üzüyor insanı. Türkiye Müslüman bir ülke, halkı Müslüman ama ordu Müslüman kimliğini reddediyor. Bu kimliğe sahip olan mensuplarına ‘vatan haini’ muamelesi yaparak ordudan atması, umutlarını ellerinden alması, onları rencide etmesi, bütün sosyal haklarından yoksun bırakması anlaşılır gibi değil.

Çok fazla dillendirilmiyor YAŞ mağdurlarının yaşadıkları. Neden böyle bir kitap yazma ihtiyacı duydunuz?

Dindarlık neden ordu ile karşı karşıya getiriliyor, İslam kimliğinden kimler korkar? İslam ile ordu nasıl ters düştü? Bu zıtlıklar ne zaman son bulacak? gibi soruların cevabını ararken bu kitap ortaya çıktı.

Kitabı hazırlarken birebir görüşmeler mi yaptınız?

Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER)’ne başvuran YAŞ mağdurlarının beyanları vardı. Onları temel aldım ama onun dışında bire bir görüşmelerim de oldu. Askeriyede geçen 14 yılım var. Bu süre zarfında benim de tanıklık ettiğim çok şey oldu, çok fazla hikaye birikti. Bunlardan belki de en trajik olanı yıllarca eşini kız kardeşi gibi tanıtıp, kimliğini gizlemek zorunda kalan bir ordu mensubunun yaşadıklarıydı. Arkadaş, evlendiğinde Adıyaman’a tayini çıkıyor eşini oraya kız kardeşim diye götürüyor. Eşi hamile kaldığında annesine yolluyor. O arada başka bir yere tayini çıkıyor. Çocuk doğduktan sonra eşini yine bu kez boşanmış kızkardeşi olarak tanıştırıp yanına alıyor.

İkiyüzlülüğe mecbur edildi yani tüm bu insanlar...

Evet. Müslüman bir ülkede İslam kimliği sabıkalı hale geldi. Niye saklanmak zorunda kalsın bu insanlar? Din Türkiye’de niye sabıkalı? Din özgürlüğü niye yok? Bu yıllardır kangrenleşti. Bugün bile ordu evlerinde, askeri kurumlarda bu sıkıntıları yaşayan arkadaşlar var

Erkekler gururlarına yediremiyorlar sanırım mağduriyetlerini anlatmayı. Ordudan atıldıktan sonra nasıl bir süreç yaşadılar?

Elbette, üstelik ordudan atıldıktan sonra psikolojisi bozulan çok subay ve astsubay var. Hâlâ psikolojik destek görenler olduğunu biliyorum. Belli bir mahcubiyet yaşadılar. İşsiz kalıyor, bütün sosyal hakları ellerinden alınıyor, sonra o subay maalesef pazarda gözleme satıyor. Kendisine ‘emret komutanım’ denilmesine alışan bir komutan bu sefer pazarcıların ‘komutan buraya bir gözleme’ çağrısına muhatap oluyor. Ekmek parası için mücadele verse de içinde kan kaybediyor. Bu duruma gelmeyi hak edecek ne yaptı? Bunun cevabı çok önemli.

VATAN HAİNİ SAYILDIK

Halkının çoğu müslüman bir ülkenin ordusu bu kimliği reddetti. Dindar olan mensuplarına vatan haini muamelesi yaptı.

http://www.stargazete.com/sanat/takdirlik-komutana-gozleme-sattirdilar/haber-533241

Son Düzenlenme Pazartesi, 09 Nisan 2012 10:26
Star Gazetesi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...