Çarşamba, 11 Nisan 2012 19:45

Darbe mağdurunun tüm zararı karşılansın, borcu suçlu ödesin

Adalet Komisyonu Başkanı İyimaya, darbelerde zarar görenler için Meclis’in mağduriyet belgesi vermesini ve maddi manevi tazminat ödenmesi gerektiğini söyledi.

TBMM Adalet Komisyon Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’yla ilgili dava devam ederken cezalandırmaya ilişkin ilginç önerilerde bulundu. İyimaya, kapsamlı bir tasfiye yasası hazırlanması gerektiğini belirterek, darbe mağdurlarından yazılı özür dilenmesi, maddi ve manevi zararların karşılanması ve darbeciler kınanarak tazminat borçlarının faillere rücu ettirilmesi önerilerini getirdi. İyimaya, Türkiye Barolar Birliği’nin yayınları arasında basılan “Siyaset Kurumunun Ortak Günahı Yasama Reformu” adlı bir makalesinde Meclis’in refleks göstererek darbe ve muhtıra dönemlerinin tahribatlarını ortadana kaldıracak geçici bir hukuk oluşturulmasını ve darbelere zemin hazırlayan TSK İç Hizmet kanunu 358. maddenin de kaldırılması gerektiğini yazdı.

Mağdurlara özür belgesi verilsin

İyimaya makalesinde ayrıca darbe ve muhtıranın birincil muhatabının TBMM olduğunu vurgulayarak “Bu amaçla kapsamlı bir tasfiye yasası hazırlanmalıdır. Devlet ve demokratik irade, darbe mağdurlarına karşı özür dilemek , mağdurdan özür dilendiğine dair bir belgeyi vermek, zararlarını tazmin etmek ve darbecileri kınamak zorundadır” diye vurguladı. İyimaya darbe dönemlerindeki hukuksuz idamlar ve işkencelerin mağdurlarına da tazminat ödenmesi gerektiğini bu tazminatların da bu suçu işleyenten tahsil edilmesi gerektiğini kaydetti. NEVİN BİLGİN

ARJANTİN 750 MİLYON DOLAR ÖDEDİ

8İyİmaya’nın makalesinde bu tür yasaların İspanya, Arjantin, Portekiz, Şili ve Yunanistan’da hayata geçirildiği belirtilerek, İspanya Temsilciler Meclisi’nin Franco rejimini kınadığı, mağduriyetleri telafi edici adımlar atıldığı, Arjantin’in ise darbe mağdurlarına 750 milyon doları bulan tazminat ödediği belirtildi.

BUNDAN SONRA DARBE YAPMAK İSTEYENİN HEVESİ KURSAĞINDA KALIR

-AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 12 Eylül davasına ilişkin, ‘’Tank kafalı sivillerin normal hale dönüştürülmesi, kalemlerini namlu gibi kullanan gazetecilerin demokratik bir hal alması, Türkiye açısından çok önemlidir’’ dedi. Teknik Eğitim Vakfı Kayseri Şubesi’nin etkinliğinde, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Elitaş, geçtiğimiz perşembe günü 110 milletvekili ile birlikte, verdikleri Türkiye’deki darbeler ve sebeplerinin araştırma için komisyon kurulmasıyla ilgili önergenin bu hafta TBMM’de görüşüleceğini söyledi. Elitaş, ‘’12 Eylül yargılama sürecinin bazı kesimler tarafından sembolik olarak gösterilmesini nasıl değerlendirdiği’’ yönündeki soruya, ‘’Tank kafalı sivillerin normal hale dönüştürülmesi, kalemlerini namlu gibi kullanan gazetecilerin demokratik bir hal alması, Türkiye açısından çok önemlidir. O söyleyenler kimse, bu hareketi hafifletmek, sulandırmak, Ergenekon davasını bu süreç içerisinde sulu bir hale getirip, farklı farklı anlamlara taşımak için gayret gösterenlerdir’’ cevabını verdi.

 

http://www.stargazete.com/politika/fb-441490.htm

Son Düzenlenme Çarşamba, 11 Nisan 2012 19:49
Star Gazetesi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...