Salı, 15 Mayıs 2012 10:36

Yüksek Okul Mezunu Astsubayların Derece ve Kademeleri

Sayın Başbakan, Çalışma Bakanı Faruk Çelik'e, yüksek okul bitiren astsubayların derece ve kademeleri ile ilgili olarak MSB ile birlikte gerçekleştirilecek müşterek bir çalışma ile yasal düzenleme talimatı verdi.

YAŞ kararı ile ayrılıp 6191 Sayılı Yasadan yararlanan ancak ilişiği kesildikten sonra yüksek okul bitirdiği gerekçesi ile görevdeki emsal yüksek okul mezunu astsubaylara uygulanan derece ve kademeden yararlandırılmayan astsubay arkadaşlarımızın, bu yasa çalışmasında durumlarının düzeltilmesi ve aleyhe yorumun ortadan kaldırılmasına dönük olarak olaya müspet yaklaştığını ziyaretimizde gördüğümüz sayın Çalışma Bakanı Faruk Çelik ile görüşmeleri için en güçlü fırsat ortaya çıkmış bulunuyor. Biz bu konuda bir yasa teklifi hazırlayıp Faruk Çelik'e ve MSB' na elden iletmiş ve Sayın Adnan Paşamız'da konuyu şifahen izah etmişti. Yani konunun alt yapısı zaten oluşturulmuş durumdadır. Bu durumdaki arkadaşlarımızın oluşturacağı üç kişilik bir temsilci kendilerinin de yapılan yasa çalışmasında yer almalarını sağlama yönünde, bizim teklifimizdeki iyileştirme metninin yeni yasada yer almasını sağlama yönünde devamlı ve yakın takip ile görevlendirilmesi, bu arkadaşların dernek ile sıkı temas halinde olmaları ve gerektiğinde dernek yönetiminin  devreye girmesini sağlamalıdırlar.

Konu ile ilgili Yasa teklifimiz Şöyle idi:

MADDE 4- 10.03.2011 Tarih ve 6191 Sayılı “Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu” ile 926 Sayılı Kanuna eklenen GEÇİCİ MADDE: 32, üçüncü fıkrası (c) bendinin (1) numaralı alt bendinin sonuna aşağıdaki cümle ilave edilmiştir:

“Bu kanundan yararlanan astsubaylardan, Milli Savunma Bakanlığına müracaat ettikleri tarihte emekliliğini isteyenler veya araştırmacı kadrolara atananların intibakında, 926 Sayılı Personel kanununa 17.06.1992 Tarih ve  3815 Sayılı kanunun 5 nci maddesi ile eklenen Ek Madde 24 ve Ek madde 25 hükümlerinden yararlanan emsalleri esas alınır.

Bu kanundan yararlanan ve Milli Savunma Bakanlığına müracaat ettikleri tarihte emekliliğini isteyen veya araştırmacı kadrolara atanan subay ve astsubaylardan, atama veya emekliliklerinin kabul edildiği tarih itibariyle yüksek lisans ve doktora öğrenimi bulunanlar, aynı neşetli emsali subay (general olanlar hariç) veya astsubaylardan (subay olanlar hariç) aynı öğrenim niteliklerine sahip olanların statüsüne eşitlenir.”

Madde Gerekçemiz:

MADDE 4- Bu madde ile 10.03.2011 Tarih ve 6191 Sayılı “Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu” ile 926 Sayılı Kanuna eklenen GEÇİCİ MADDE: 32, üçüncü fıkrası (c) bendinin (1) numaralı alt bendinin sonuna bir cümle ilave edilmiştir:

Konu ile ilgili 926 Sayılı TSK Personel kanununun Ek Madde 24 - (Ek madde: 17/06/1992 - 3815/5 md.)     Astsubay nasbedilmeden önce veya astsubay iken 2 yıl ve daha fazla süreli fakülte veya yüksekokulları bitirenler ile fakülte ve yüksekokullardan ön lisans diploması almış olan astsubaylar;     EK-VIII sayılı Aylık Gösterge Tablosunda 2 nci derece için ön görülen üçüncü kademeyi kazanılmış hak aylığı olarak almak ve bu kademede bir yılını tamamlamak veya daha sonraki kademeleri kazanılmış hak aylığı olarak almak ve kademe ilerlemesi yapma şartlarını taşımak şartıyla, bulundukları aylık gösterge tablosunda 1 inci dereceye yükseltirler.

Ek Madde 25 - (Ek madde: 17/06/1992 - 3815/5 md.)     Astsubaylardan EK-VIII ve EK -VIII/B * sayılı Aylık Gösterge Tablosunda 2 nci derece için öngörülen üçüncü ve daha sonraki kademeleri kazanılmış hak aylığı olarak alanlar; üçüncü kademede en az bir yılını tamamlamak veya daha sonraki kademelerde bulunmak, son 6 yıllık sicil notu ortalaması yüzde doksan ve daha yukarısı olmak ve kademe ilerlemesi yapma şartlarını taşımak kaydıyla, bulundukları aylık gösterge tablosunda 1 inci dereceye yükseltilirler.” Hükmünü taşımaktadır.

10.03.2011 Tarih ve 6191 Sayılı “Sözleşmeli Erbaş Ve Er Kanunu” ile 926 Sayılı Kanuna eklenen GEÇİCİ MADDE: 32 madde kapsamında müracaatı kabul edilen astsubayların EK-Madde 24 ve EK Madde 25  hükümlerine tabi emsallerine eşitlenmeleri hukukun gereğidir.

Uygulamada yasa farklı yorumlanarak bu hükümlerden yararlanan emsalleri esas alınmamaktadır. 6191 Sayılı yasa, ayırma işlemi tarihi ile müracaatının MSB tarafından kabulü arasındaki süreyi TSK’da geçmiş kabul etmektedir. Dolayısıyla, aynı süre içinde yüksek okul bitiren astsubayların da emsalleri gibi EK Madde 24’ten yararlandırılmaları gerekmektedir. Oysa, uygulamada,  bu kişilerin, söz konusu hükümlerde belirtilen şartları taşımadıkları farz edilerek, hizmette geçmiş kabul edilen süre içinde bitirmiş oldukları yüksek okul dikkate alınmamakta, keza ek 25 nci maddedeki şartları da taşımadıkları farz edilerek dereceleri belirlenmektedir. Oysa, 6191 Sayılı yasanın özünde, bu yasadan yararlananların nitelikleri, nitelikleri olumsuz olan emsalleri değil, olumlu olan emsallerine göre belirlenmeyi öngörmektedir. Uygulamada ise, bu kişilerin emsalleri gibi hizmet ettikleri ve yeterli sicil alarak terfi ettikleri kabul edilmekle birlikte, 926 Sayılı Kanunun EK-Madde 24 ve EK Madde 25  hükümlerinde aranan özelliklere sahip olmadıkları var sayılmaktadır. Bu varsayımın gerekçesi ise, fiilen TSK’da çalışan bazı emsallerinin başarısızlıkları sonucu, bu maddelerden yararlanamamış olmalarıdır. Yani, başarılı emsalleri değil, başarısız emsalleri esas alınmaktadır. Bu kişilerin başarı veya başarısız olduklarının belirlenememesi, kişilerin kusuru değil, idarenin hukuka aykırı olarak yapmış olduğu ayırma işlemi sonucu, idari kusurdan kaynaklanmaktadır. Bu kusurun faturası, bu kişilere çıkarılamaz. söz konusu hatalı uygulamalara meydan vermemek için yasaya bu hükmün eklenmesi gerekli bulunmaktadır.

Bu metin, yeni yasada uygulamadaki karşılaşılan olumsuz yorumları düzeltecek bir yeni metne dönüştürülerek yer alır ise, problem çözülmüş olur inşaallah. Selam ve Dualar.

Yusuf Çağlayan

Emekli Askeri Hakim

1 yorum

• Yorum Linki ömer şabanoğlu Çarşamba, 16 Mayıs 2012 16:43 yazan ömer şabanoğlu

Araştırmacı kadrosuna atandıktan sonra Yüksek okul bitirenlerin durumu ne olur?

Raporla