Çarşamba, 16 Kasım 2022 15:13

“Dinler Arası Diyalog” Safsatası (1) 15-11-2022

07 Kasım 2022 başlarında, Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis ve İstanbul Rum Ortodoks Patriği ve İstanbul Başpiskoposu I. Bartholomeos, Dinlar Arası Diyalog forumuna ev sahipliği yapan bir İslam ülkesi olan Bahreyn'e geldi.

Yani, bir anlamda “Müslüman mahallesinde salyangoz satmaya” gelmişler.

Okuyucularımın “Ee, ne var bunda, Bahreyn'de dinler arası bir diyalog toplantısı yapılıyor. Dünya dini liderlerinin  buna benzer toplantıları birkaç yıl arayla, dünyanın muhtelif yerlerinde yapılmaktadır. Bu da öyle bir toplantıdır” dediklerini duyar gibiyim.

Arap Yarımadası’nı ikinci kez ziyaret eden Papa, Uluslararası Bahreyn Diyalog Forumu’nda konuşma yapmış; konferansa dünyanın çeşitli yerlerinden 200’ün üzerinde dini liderin de katılım yaptığı bilgisi alınmıştır.

Tabii buna çanak tutan sözde Müslüman, alttan alta İran yanlısı Şii Gr.ların yaşadığı, Yemen’deki gibi, İran ile ittifak için pusuda beklediği, İran’ın Ortadoğu Şii Hilal’inin bir ucu olan Bahreyn Krallığı burası. Ne hikmetse, misyonerler, İran’da bu tür Dinler Arası Diyalog toplantıları düzenlemeye ihtiyaç duymuyorlar.

Çünkü İran, Hristiyan batılı devletlerin hedef ittihaz ettikleri “Sünni İslam” coğrafyası dışında. Hatta bir anlamda da, batılı devletlerin örtülü bir müttefikleri bile sayılabilir.

Dinler Arası Diyalog; İkinci Vatikan Konsili’nden {(1962-1965) sonra, Katolik Kilisesi’nin, asırlardan beri izlediği katı politikayı terk edip, diğer dinlerde de ilahi hakikatlerle ilgili bazı gerçeklerin bulunabileceği nokta-i nazarından hareket ederek başlattığı yeni dönemin genel adıdır. (Türkiye’de Müslüman-Hristiyan Diyaloğu ve FETÖ’nün Diyalog İştiyakının Nedenleri -  Yrd. Doç. Dr. Hamza ÜZÜM) 

Peki; I. Bartholomeos  Dimitris Arhondonis kimdir? Türkiye’deki fonksiyonu ve bugüne kadar, vatandaşı olduğu, bolluk ve refah – hürriyet içinde yaşadığı Türkiye Cumhuriyeti’nde ne tür faaliyetler yapmıştır?

Patrik Bartholomeos Yunanca, Türkçe, Latince, Antik Yunanca,  Fransızca, İngilizce, İtalyanca ve Almanca bilmektedir.     Görev süresi boyunca, dinler ve mezhepler arası diyalog konusunda çalışmalarda bulunmuştur. Dünya çapında, sözde dini hoşgörü, dini özgürlükler, insan hakları ve ekoloji konularında etkinliklerde bulunmuştur.

Çevrenin korunması konusunda önayak olduğu çalışmalar nedeniyle ona “Yeşil Patrik” de derler. 29 Şubat 1940’ta, Zeytinliköy -  Gökçeada /  Çanakkale’de doğan 82 yaşındaki Bartholomeos,  askerliğini 1961 ile 1963 yıllarında Türk ordusunda yedek subay olarak yapmıştır. 

Patrik Bartholomeos; Doğu Ortodoks Kilisesi hiyerarşisinde 1’inci sırada kabul edilmekte ve dünyadaki tüm Rum Ortodoks mezhebine mensup Hristiyanların dini önderliğini yapmaktadır. Kerameti kendinden menkul, unvanlarını batılı büyük Emperyal devletlerin desteği ile kendisi vererek kendisini Ekümenik (evrensel) Ortodoks Patriği ilan etmiştir.

Ancak, Türk Milleti bu Dinler Arası Diyalog dizisini, son 40 yılı aşkın geçmişinde birkaç defa seyretmişti ve bu nedenle hafızamızda hala taptaze dersler var. 15 Temmuz 2016’ya kadar, “Dinler Arası Diyalog” martavalına, gönülden iştirak eden, sözde İslam dinine hizmet eden (!) büyük bir cemaat vardı. 

Ve bir zamanlar, Türkiye’de de,  Bahreyn’dekine benzer birkaç toplantı yapılmıştı. 

Vatikan, bu tür forumlar yoluyla, 3’ncü bin yılda Asya’yı Hristiyanlaştırmak projesi bağlamında, misyonerlik faaliyetlerinde muvaffak olabilmek amacıyla, “Diyalog maskesi” altında Müslüman görünümlü yerli işbirlikçilerini özellikle Müslüman ülkelerde devreye sokmaktadır.

Bu bağlamda Türkiye’de yeterince güce ulaşan FG Cemaati  “Dinler Arası Diyalog için Papalık Konseyi misyonunun” bir parçası olmayı kabul etmişti.  FETÖ siyasetteki ve devletin kurumlarındaki erkini kullanarak, başlangıçta Diyanet İşleri Başkanlığı ve İlahiyatçı akademisyenleri sürece dahil ederek, birçok Dinler Arası Diyalog toplantısı yaptı.

Bir kısım aydın ve ilahiyatçı ilim adamlarımız (Devleti ve Milleti uyarmak amacıyla) “Diyaloğun, misyonerliğin yenilenmiş ve daha sofistike bir versiyonu olduğunu ve Türkiye’nin bekası için çok tehlikeli olduğunu” belirttiler.

(Devamı yarın ...)

Ali Çoşar

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...