Cuma, 11 Ağustos 2023 16:58

Nefsimizi Tezkiyede Travma Hali

İnsan zaman zaman elem ve keder içinde sürüklenerek boğulur gibi bir girdaba giriveriyor. 
Zaman zaman da coşkulu ve mutlu hislerin yüksek dalgalarında âdeta sörf yapıyor. Esâsen ikisi de bir ölçüsüzlük hâlidir. Dengeli ve fıtrata münasib olan ise sevindiğinde fazla sevinmemek ve üzüldüğünde de fazla üzülmemektir.
Kâmil bir insanın her hâli itidal üzeredir. Her hâl karşısında sükûnetini sürdürmek ve sabrı kuşanmak, âcil ve fevrî tepkiler vermemektir. Acele verilen ve hislerin tesiri altında verilen tepkiler ve kararlar çok zaman insanın pişman olmasına vesiledirler. İtîdâl-i dem ile hareket etmek ise başarının sırrıdır. 
Elbette hayırlı işlerde acele edip onları geciktirmemek de bir ölçüdür. Lâkin hayırlı işte acele etmek ayrıdır sabrı ve hikmeten beklemeyi gerektiren her işte acelecilik göstermek ayrıdır.
Uçlarda dolaşmak insanı bedenen de ruhen ve kalben de çok yorar. Şiddetli hislerin tesiri altında hareket etmek ruh ve kalb için olduğu kadar beden için de çok yorucudur.
Kalbin nurunu  akla etki ettirmek için  vicdanın sesine kulak vererek; yürümek rahattır, ferahlatıcıdır, nefsi susturup istikamet üzere olmasını sağlar…
Günümüzde ise ahir zaman fantezilerinin etkisi ile  ve karşı hücumu hâl-i hazırda nefsin ve cismin derece-i hayatında sıkışmalar mevcut olup, âdetâ toplum içinde nefsi boğulmalar ve travmalar yaşanmaktadır.
Yani demem o ki  şu asırda maalesef Bedenin ihtiyaçları her daim kalb ve ruhun ihtiyacından evvel geliyor.
Maddi ihtiyaçlar ön plana çıkarsa bu anlamda ahsen-i takvim sırrına ulaşabilmek için Kendimi zi fıtrat sahibine teslim etme çabası sırlara ulaşabilme hedefine kâfi gelecek mi onu da bilemiyorum.
Elhasıl; İnsan gelgitlere takılmadan kalb ve ruh bütünlüğü içinde  yaşayabilse o vakit..ahsen-i takvim üzere yaratılmanın sırlarına  ulaşır diye düşünüyorum.
Özetle; İtidâl-i dem ile, vasat bir ümmet olarak yaşamak konumuz; hız ve haz çağın da sükûneti muhafaza etmek ve sabırla hareket etmek  daha fazla emek ve gayret gerektiriyor,  hem de güçlü bir irade.
Rabbim bizleri anlık hislerine göre travma hali yaşamadan eli boş kalanlardan değil mâkul bir hedefe sabırla ilerleyenlerden eylesin inşallah.
Cismin ve hayvâniyetin hayat mertebesinden kalb ve ruhun derece-i hayatına çıkartsın. Akl-ı selim nasib eylesin inşallah.

 

Mehmet Kanmaz

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...