Pazartesi, 26 Haziran 2023 15:26

Hilal ve Yıldız Yüzyılı

Bu yılın en uzun gündüzüne yani 21 Haziran 2023 tarihinde ay ile yıldız yanana geldi. Bu güzel tevafuk bu yüzyılın İslâm çağı olacağını müjdeliyor.

Hükûmetimiz ve Erdoğan da seçim çalışmalarında "Türkiye Yüzyılı" sözünü öne çıkarmıştır. Halkımız da bunu beğenmiş olacak ki 12. defa Erdoğan'a seçim zaferini sunmuştur.

Ay ve yıldız ile ilgili olarak bundan tam 98 yıl önce benzer bir tevafuk meydana gelmiştir. 

Lemaat isimli eserini 1921 yılının iki bayram arasında neşreden Bediüzzaman Kurban Bayramı'nda ay ve yıldızın bir araya gelmesini güzel bir tevafuk ve müjde ile karşılamıştır. 

Çok garip tevafukattandır ki: Bediüzzaman'ın 1921 senesinin Ramazan ayında te'lif etmiş olduğu Lemaat eserinin en son beytinin en son satırının en son kelimesi “hilâl ve yıldız” olarak gelmiştir. İşte Lemaat eserinin en son satırı ve hilâl-yıldızla biten son cümle ve kelimesi şöyledir:

 “Bir zemine bir semaya bakar...Orada ezhar ve esmar, burada hilal ve yıldız.” (70)

 Lemaat eserinin te'lifi 1921 Ramazanının ilk hilâlinde başlamış, aynı Ramazan'ın Bayram hilâlinde bitmiştir. Hatta ebced hesabıyla onun te'lif tarihi Arapça cümleden çıkmıştır:     

Yani Ramazan ayının iki hilâli arasında doğan bu eser, bir edep yıldızıdır. Arapça cümlenin ebcedî hesabı, Rumî 1337 eder ki; Miladi 1921'dir.

 Merhum Abdurrahman bu garîb vak'a hususunda şunları kaydeder:

“Tesadüf-ü garîbedendir ki; Lemaat kitabının tarihi tesadüfî olarak kitabın ahirinde de hilâl ve yıldız gelmiş... Tabiatını serbest bırakarak hiç nazım yapmadığı halde; bu kitap tamamen sancak marşının vezni gibidir.

Kitabındaki tesadüfe dair konuşurken, semadaki hilâl-yıldız, sancak-ı İslâm'ın resmini tersim etti. Amucama (Bediüzzaman 'a) dedim: “Kitabındaki tesadüfü, sahife-i sema da tanzir ediyor.”

Cevaben dedi ki: “Ben zaten tesadüf denilen şeyi kabul etmem. Her şeyde bir hikmet var... Hem tesadüf, tekerrür etse, tesadüf olamaz, bir kasdı ihsas eder.

Kâinat birbiriyle münasebettardır: O dakik münasebetin ma'naları var. Vazıhan bilmediğimiz için tesadüfle tabir ediyoruz.”

“İşte bütün bunlardan tefeül çıkıyor ki; i'lâ-i kelimetullahın bayrağı olan Hilal-Yıldız bayrağı te’alî edecek, eski şevketini bulacaktır İnşaallah.”

Merhum Abdurrahman'ın beyanından da anlaşılan odur ki; Bediüzzaman Hazretleri “Lemaat” kitabını 1921 senesi Ramazan'ının ilk hilâlinde, yani ilk gününde te'life başlamış, çalışmadığı günler hariç, Ramazan ayı içinde yirmi gün zarfında bitirmiş. Bittiği gün, ikinci hilal, yani bayram hilâli görününce de sona ermiştir. Böylece bu eserin iki hilâl ortasında te'lifi tamamlandığı gibi, kitabın son cümlesi de “Burada hilal ve yıldız” cümlesiyle bitmiştir.

Çok zeki ve müdakkik bir alim olan Abdurrahman Efendi, bu ince sırrı hissettiği günde; çok ender rastlanan o senenin Ramazan bayram hilâli bir yıldızla kucak kucağa gelerek, sancak bayrağının amblemini gök yüzünde tersim ettiğini görünce, amucası Bediüzzaman'a: “Bak amca! Senin kitabının hilâl-yıldız tevafuku, gök yüzünde de görünüyor” demiş. Bediüzzaman Hazretleri: “Ben zaten tesadüf denilen şeyi kabul etmem. Kâinatın hadiseleri birbiriyle münasebetlidir” diye cevap vermiştir.

Bu bilgiler Mufassal Tarihçe Hayat kitabında da geçmektedir, vesselam...

 

Son Düzenlenme Pazartesi, 26 Haziran 2023 15:28
Dr.Vehbi KARA

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...