Pazartesi, 04 Eylül 2023 12:12

Kemal mi Kamâl mı? Hangisi doğru?

1930’lu yıllarda Atatürk’ün isminin K”e”mal’den, K“a”mâl’a evrildiğini ve “Mustafa” ismini hiç kullanmadığını görüyoruz. Buna dair birkaç belge sunalım…

683 Sayılı Silifke Tekir Çiftliği Tarım Kredi Kooperatifi’nin 1 numaralı üyesi K“a”mâl Atatürk.[1]

“Ulus gazetesinde yayınlanan Tekir Kooperatifinin kuruluşu hakkında

Burada da K“a”mâl yazıyor.[2]

Yine Ulus gazetesinin bir başlığı:

“Önderimiz K“a”mâl Atatürk’ün Ulus’a seçim beyannamesi.”

Atatürk’ün Nüfus Hüviyet Cüzdanı. Burada da K“a”mâl yazıyor[3]

Atatürk, 1 Kasım 1937’de TBMM’nin 5’inci Dönem 3’üncü Yasama Yılının açılış konuşmasını yapmıştı. İşte bu konuşmanın konumuzla ilgili bölümünün Meclis tutanağında da bu ismi görebilirsiniz.

Bu tutanakta: “Reisicumhur K“a”mâl Atatürk” ismi geçmektedir. Yani, ölümünden 1 sene önce kesinlikle K“a”mâl ismini kullanılmış.[4]

Ingiltere Kralı 8. Edward’ın M. Kemal’e gönderdiği ve Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan telgrafta da K“a”mâl yazıyor[5]. Yani Ingiltere Kralı bile Atatürk’ün isminin K”a”mâl olduğunu biliyor fakat “Atatürk’ün askerleriyiz” diyen bizim kemalistlerin bundan haberi bile yok. Bu durumda aslında “kimin” askerleri olduklarının da farkında değiller.

Macaristan naibi Amiral Horty’nin M. Kemal’e gönderdiği ve Ulus gazetesinde yayınlanan telgrafta yine K“a”mâl yazıldığı görülüyor[6]…

Atatürk’ün `K“a”mâl´ ismini kullanmasına açıkçası şaşırmadık, zira “Mustafa Kemal” ismini sevmediğini biliyoruz. Sadece kendi ismini beğenmese yine iyi… İsminden dolayı hizmetçisi Cemal Granda’ya (aslında “Cemalettin Granda”) ecel terleri döktürdüğüne dair kitap ve belgeler var.

CHP’nin Mayıs 1935 tarihinde toplanan ve Atatürk’ün de katıldığı Dördüncü Büyük Kurultayı’nda kabul edilen CHP Programının “Giriş” kısmında;

“Yalnız birkaç yıl için değil, `geleceği de kapsayan´ tasarılarımızın ana hatları burada toplu olarak yazılmıştır. Partimizin güttüğü bütün bu esaslar, `K”a”mâlizm´ prensipleridir.” yazıyor.

Yavuz Bülent Bakiler 'de çarpıcı açıklamalarda bulunmuştur.     Anıtkabir müzesinde sergilenen son kimlik delildir.  

Peki Neden Kamâl?   Çünkü İngilizce yazılış sekline göre "Camael" İbranice bir melek adıdır. İbranice derin anlamları vardır...

Bunun manasını başka yazılarımızda bulabilirsiniz, vesselam...

Dr. Vehbi Kara

Dr.Vehbi KARA

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...