Pazartesi, 03 Aralık 2012 15:14

YÖNETMELİK HÜKMÜ ULUSAL VE ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRIDIR DARBE ÜRÜNÜ YASAK DEVAM EDİYOR

 

 

U H U B

ULUSLARARASI HUKUKÇULAR BİRLİĞİ

International Jurists Union

الإتحاد العالمى للحقوقين

Kütük No:34-161/086

Tel No: + 90 212 511 33 85 - Faks No: + 90 212 511 67 04

GMS No: + 90 532 231 45 50 - + 90 532 245 76 28 - +90 532 447 58 93

Edirnekapı, Otakçılar Mh.

Savaklar Cd. No:1 34050 Eyüp/İstanbul

 

 

 

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine dair Yönetmelikle darbe mahsulü “başı açık” dayatması devam ettirilmiştir. Kılık kıyafetin serbest olduğunu beyan edilirken, başın örtülmesi sadece imam hatip liselerine ve ortaokul ve liselerse Kuran Kerim dersleri ile sınırlı tutulmuştur.

1981 tarihli yönetmelik asker mantığı ile kaşların biçimine kadar kişiye hükmedebileceğini zanneden bir zihniyetinin ürünüdür. 21. Yüzyılda halen bu zihniyet devam ettirilemez. 1980 askeri darbesi sonrası Milli Güvenlik Konseyi, Bakanlar Kurulu iken çıkartılan bir yönetmelikteki yasakçı zihniyetin halen devam ettiğini görmek üzüntü vericidir. Eğer 31 sene sonra yapılan yönetmelikte sadece birkaç fiili değişiklik yönetmeliğe yansıtılacaksa, o zaman yönetmelik neden değiştirilmiştir?

 

Eğitimde kıyafet ayrımcılığı, iç hukukumuza olduğu kadar, uluslararası hukuka da aykırıdır.

Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesi, din özgürlüğünü güvence altına almıştır.

İnsan Hakları Komitesi, kişinin dinini ve inancını ifade etme hürriyetinin toplum içinde, din ve inancına uygun kıyafet giymeyi de kapsadığını kabul etmiştir.

Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Kaldırılması Komitesi (CEDAW), 2010 yılı Nihai Yorumlarında yükseköğretim ya da yükseköğretim öncesi olarak ayırmaksızın eğitim, istihdam, sağlık, siyasi hayat ve kamu hayatı alanında başörtüsü takılmasına ilişkin yasağın ayrımcı sonuçlarını ortadan kaldırmak için Türkiye’den önlem alınmasını istemiştir.

Uluslar arası hukukun temel ilkelerinden biri ahde vefa’dır. Söz konusu ilke gereği uluslar arası hukukun öznesi olan devletler, imzaladıkları sözleşmelere uygun hareket etme taahhüdünde bulunmaktadır. Türkiye uluslararası sözleşmelerin gereğini yerine getirmeyecekse, başörtülü öğrencilere üvey evlat muamelesi yapılacaksa, neden sözleşmeler imzalanmıştır?

Bu noktada Uluslararası Hukukçular Birliği olarak, temel hak ve hürriyetlerin ihlal eden, uluslararası hukuka aykırı olan yönetmeliğin derhal kaldırılmasını ve kılık kıyafet serbestisinin şartsız gerçekleşmesini talep ediyoruz. 29.11.2012

Uluslararası Hukukçular Birliği

Genel Sekreteri

Av. Necati Ceylan 

ASDER Genel Merkezi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...