Çarşamba, 18 Eylül 2013 12:05

Katsayı mağdurları Hesap Sorabilir

28 Şubat sürecinde yürürlüğe konulan “farklı katsayı uygulaması” nedeniyle üniversite sınavında puanları kesilen yüzbinlerce İHL ve meslek liseli, bugün görülmekte olan davaya müdahil olarak yaşadıkları mağduriyetin hesabını sorabilirler.

   

FURKAN ALTINOK / ANKARA

28 Şubat sürecinde yürürlüğe konulan “farklı katsayı uygulaması” nedeniyle üniversite sınavında puanları kesilen yüzbinlerce İHL ve meslek liseli, bugün görülmekte olan davaya müdahil olarak yaşadıkları mağduriyetin hesabını sorabilirler. Mağdur edilen bir milyon civarında genç, 1998-2011 yılları arasında süren bu mağduriyetin hesabını, mahkemelerde sormak üzere, 28 Şubat davalarına müdahil olabilir. Gençler, mahkemelere müracaat dilekçelerinde, 1998’den beri katsayı ile çalınan haklarını gösteren belgeleri ÖSYM’den isteyebilir ve uğradıkları mağduriyetleri belgeleyerek, 28 Şubatçılardan hesap sorabilir. 

MİLYONLARCA GENCİN HAYATI KARARDI 

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi ve Yazarımız Prof. Dr. Namık Açıkgöz, konuyla ilgili şunları söyledi: “28 Şubatçılar, 1998’de, bir katsayı ucubesi çıkarmışlardı ve bir milyon civarında genç, üniversitelere girerken büyük bir mağduriyet yaşamış, hayatları ya mahvolmuş veya istemedikleri bölümlerde okumuşlardı. 
ÖSYM’nin sınavlarında aynı puanı alan öğrencilerin katsayıları farklıydı ve katsayılarla çarpma sonucu sınav sorularını doğru cevaplayıp 450 puan alan öğrencinin puanı, meslek lisesi mezunuysa, bir anda 350’ye düşürebiliyordu. Normal liselinin doğru sorularıyla meslek liselinin veya İmam Hatip’linin doğru cevap sayısı aynı ama puanları farklı idi. O zamanlar yazdığım yazılarda “Rakamlar yalan söylemez ama rakamları kullananlar yalan söyler.” demiştim. Şimdi sıra 28 Şubatçıların yargılanmasına geldi. Mağdur edilen bir milyon civarında genç, 1998-2011 yılları arasında süren bu mağduriyetin hesabını, mahkemelerde sormak üzere, 28 Şubat davalarına müdahil olmalı. Gençler, mahkemelere müracaat dilekçelerinde, 1998’den beri katsayı ile çalınan haklarını gösteren belgeleri ÖSYM’den istemeli  ve uğradıkları mağduriyetleri belgeleyerek, 28 Şubatçılardan hesap  sormalı.
18-20 yaşlarında ve hayata atılmak için büyük bir heyecan ve enerji yüküyle dolu olan gençler, hayatı zindan eden 28 Şubatçılardan ve o zamanın YÖK’ünden hesap sorarak, Türkiye’nin demokratikleşmesine katkıda bulunmalıdır. Ayrıca doğacak tazminat hakları için de mücadele etmelidirler.”

AMAÇLARI ANADOLU İNSANININ ÖNÜNÜ KESMEKTİ 


İç Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Genel Başkanı Hüseyin Yakut ise, katsayı uygulamasının Anadolu insanının önünün kesilmesi amacıyla yürürlüğe konulduğunu belirterek “Meslek liselere, İmam Hatip okulları genelde gariban Anadolu çocuklarından oluşmaktadır. Buralardan bir doktor, bir avukat, bir hakim, bir savcı çıkmasın diye katsayı uygulamasını getirdiler. Böylelikle Anadolu insanının önünü kesmek istediler” dedi.
 

1998’de yürürlüğe konulan katsayı ile yüzbinlerce İHL’li ve meslek liselinin üniversite sınavında ciddi oranda kesintiye maruz bırakıldığını hatırlatan Yakut, şöyle devam etti: “Bizzat kendi yeğenimden biliyorum. Ülke genelinde yüzde 5’lik dereceye girme başarısı göstermiş, fakat meslek liseli diye, branş dışı tercihlerde ülke sıralaması bir anda yüzde 15’e kadar geriledi. Dolayısıyla örneğin Hukuk’a giremedi. Kendisinden daha az puan alan düz liseli girdi Hukuk’a, ama benim yeğenim giremedi. Çok büyük bir haksızlık yapıldı bu şekilde. Bu haksızlığın mimarlarından kimileri bugün hakim karşısında. Örneğin dönemin YÖK Başkanı Kemal Gürüz. Katsayının 1 numaralı sorumlusudur. Mağdurlar mahkemeye başvurup müdahil olmalılar, haksızlığın hesabını sormalılar.”

ASDER Genel Merkezi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...