Pazartesi, 08 Ağustos 2011 09:43

Son Yaş Toplantısı Önemli Bir Dönemeç

Son YAŞ toplantının demokratikleşme yolunda atılmış önemli bir adım olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Türkiye’de militarizmden uzaklaşma anlamında önemli bir dönemeçten geçildiğini söyledi.

Son Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı gerek ülkemizde gerek ise uluslar arası ölçekte çok konuşuldu ve daha da konuşulacağa benziyor. Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet komutanlarının şura öncesi erken emeklilik istemiyle istifa etmeleri, şuraya katılmamaları sonuç olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da masanın başında tek başına oturması son toplantıyı diğer şura toplantılarından ayıran temel farklar oldu. Bu fotoğrafı çoğu kesim normalleşme süreci olarak değerlendirilirken kimi kesim ise tam aksini savundu.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ise fotoğrafı Türkiye’nin militarizmden uzaklaşması yolunda önemli bir dönemeç olarak değerlendiriyor.

Hilal Tv Ana Haber yayına katılan Rektör Tarhan son YAŞ toplantısına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Tarhan yaptığı değerlendirmede;

“Normalleşme sürecinde önemli basamaklarından biri daha aşıldı. Aşağı yukarı 100 senelik bir alışkanlığın, geleneğin birden bire değişmesi kolay olmuyor. Belli eğilimleri, güç dengelerini bir arada tutarak çözüm üretilmesi kolay bir durum değil. Böyle bir durumda siyasi ve diplomatik ilişkilerde temel olan çözüm yolunda karşılıklı adımlar atarak ortak yol bulmaktır. Ve bunları da yaparken mevcut yasalara da uymak ve bu anlamda taviz vermemek gerekir.

Bence üzerinde durulması gereken konu şu. Sonuç çıkarabilmek önemli herkes kendince sonuç çıkarabildi mi? Bilindiği üzere askeri irade ile sivil irade arasında iletişim sorunu var ve iletişim kurulamıyordu önceki süreçlerde. Şimdi kurabiliyorlar mı? Önceki süreçte biz ne dersek o olur yaklaşımı vardı özellikle askeri irade açısından. Şuanda konuşabiliyorlar mı ve konuşabilecekler mi önemli olan bu. Görüldüğü üzere kırmızı çizgilerin en aza indiği bir ilişki yansıyor. Bu anlamda önemli bir adım atıldı ancak normalleşme sürecinde yeterli değil. Türkiye için tarihi değeri olacak bir YAŞ toplantısı oldu. Olumluya gidiş söz konusu. Türkiye’de militarizmden uzaklaşmanın, demokrasiye gidişte önemli bir dönemeç aşılmış oldu. Bu dönemeçte dönerken arabayı devirmemek gerekiyor dikkat edilmeli. Kırıp dökmeden sonuç almak önemli olan.” Dedi.

 

Şaban Özdemir (NPGRUP)

Prof.Dr. Nevzat Tarhan

Yönetim Kurulu Başkanı

www.nevzattarhan.com | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...